16
feb

3 tips om helder te communiceren met je verslaafde kind

Goed met elkaar leren praten, zonder ruzie en conflicten: dat zou een hoop problemen in je gezin oplossen. Daarom deze week 3 tips om helder met elkaar te communiceren. Het idee van helder communiceren is ruimte scheppen voor jezelf én je kind, zodat jullie allebei je ideeën en gedachten naar voren kunnen brengen. Heldere communicatie is creatief. Je komt samen met je kind tot iets nieuws, tot een oplossing of een nieuw plan dat je geen van beide alleen had kunnen bedenken.

Spreek je behoeften uit

Spreek je behoeften uit houdt in: zeggen wat je wilt, wat je wenst, zonder je kind een (verborgen) opdracht te geven. ‘Ik wil dat je ophoudt met zeuren’ is een wens, maar ook een bevel. Welke behoefte steekt er achter dat bevel? Wil je rust? Wil jij ook wel eens wat zeggen in plaats van steeds maar weer te moeten luisteren? Zeg dan dat je er behoefte aan hebt om gehoord te worden. Of dat je behoefte hebt aan rust. Wat je ook nodig hebt, benoem het.

Ouders van een kind met een verslaving hebben de neiging om hun behoeften niet meer uit te spreken als ze ervaren hebben dat hun behoeften zelden of nooit worden ingewilligd door het kind. In plaats daarvan gaan ze eisen stellen. Maar eisen stellen wekt weerstand op. Als je zegt waar je behoefte aan hebt, bied je je kind de kans om je behoefte te vervullen. Natuurlijk is het zuur als dat niet gebeurt, maar de kans is aanwezig dat je kind wel ingaat op wat je zegt. Daar moet je hem of haar dan wel de kans toe bieden. Dit doe je door te zeggen wat je graag zou willen.

Zeggen wat je voelt

Als je zegt wat je voelt, deel je een observatie van iets wat binnen in jezelf gebeurt. Dat is ook het enge aan je gevoel uitspreken. Misschien vindt je kind je wel een aansteller, of een watje. Maar wie zo denkt, mist de mogelijkheid om direct contact te hebben. Want écht contact is meestal het effect van het delen van je gevoelens en kwetsbaarheden.

Net als bij het uitspreken van behoeften is het zaak om bij het uitspreken van gevoel geen verwijten of commando’s te laten doorklinken. ‘Ik heb het koud’ klinkt natuurlijk anders dan ‘Je hebt de verwarming zeker weer uitgedaan.’ ‘Ik voel me alleen’ is helderder dan ‘Je bent ’s avonds ook nooit eens thuis.’

Wees concreet en specifiek

Zeg je dat je kind een sloddervos is, dan plak je een sticker. Je kunt ook zeggen dat je in de gang zijn sporttas hebt zien liggen en vragen of je kind de tas op wil ruimen omdat je behoefte hebt aan een opgeruimd huis. Een specifieke observatie heeft minder snel het karakter van een conclusie over iemands karakter dan een algemene opmerking.

Probeer ook concreet te zijn bij het uitspreken van je gevoelens of behoeften. ‘Ik wil meer vrijheid’ is een nogal vage en daardoor moeilijk te vervullen behoefte. ‘Ik wil op donderdagavond om 17.00 eten om op tijd te kunnen sporten’ is al een stuk duidelijker.

Weten is iets anders dan doen

Helder communiceren is uitnodigend en niet dwingend. Het gaat over liefde, niet over gelijk krijgen. Wil jij zonder ruzie op positieve heldere manier leren communiceren met je kind? In de online training ‘Snel meer rust in je gezinsleven zonder conflicten met je verslaafde kind’,  leer je hoe je op een positieve en heldere manier met je verslaafde kind communiceert. Aan de hand van instructievideo’s, praktijkvoorbeelden en opdrachten ontdek je hoe je je gevoelens bespreekbaar maakt, hoe je goed je grenzen en behoeftes aangeeft en hoe je je kind motiveert om zo veel mogelijk zelf de verantwoordelijkheid over zijn leven te nemen. Wil je meer weten?

JA, IK WIL MEER WETEN OVER DE ONLINE TRAINING

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.