19
jun

Probleemkinderen

Verschillende ouders kunnen het niet meer aanzien hoe hun kind wegzakt in leer- of gedragsproblemen of in een wereld vol drugs of andere verslavingen. Ze zijn doodsbang om hun kind te verliezen en willen alles doen om te voorkomen dat hun kind ten onder gaat aan deze ellende. Ze hebben alleen geen idee hoe.

Blij en onbezorgd

Je eerst nog blije onbekommerde kind verruild zijn onbezorgde leven in de puberteit voor sigaretten, drugs en aandacht van leeftijdsgenoten. De avonturen spelen zich niet meer af in jullie tuin of buurt maar breiden zich uit naar hangplekken, verlate schoolpleinen, skatebanen en sportvelden. Al gauw vindt je puber het belangrijker wat zijn vriendjes of vriendinnetje vinden, dan wat jullie vinden.

Geen invloed meer

Stapje voor stapje verliezen jullie de macht. Gedragsproblemen ontstaan en worden erger, schoolresultaten storten in om nog maar te zwijgen van de verwijderingen uit de les. Je piekert je suf en vraagt je af hoe het komt dat je geen invloed meer hebt op het kind. De omgeving geeft je het advies om het losser te laten. De hulpverlening zegt dat je duidelijke grenzen moet stellen en in een aantal gevallen zelfs dat je je kind uit huis moet laten plaatsen.

Er zijn andere manieren

Maar hoe laat je een kind, wat moeilijk gedrag vertoont, niet wil leren en zich onderdompelt in een wereld vol drugs en ellende los? En is dat wel de juiste keuze? Ik denk, en heb het zelf ervaren, dat er andere manieren zijn om je kind te helpen Manieren die minder belastend zijn voor de ouders en zeker ook voor het kind. 

Iets aan de hand

We gaan een stapje terug. Misschien kunnen we onszelf beter de vraag stellen hoe het komt dat ons kind problemen heeft? Hoe komt het dat onze zoon of dochter niet wil leren en gedragsproblemen heeft? Wat maakt dat hij of zij drugs nodig heeft om zich goed te voelen? Wat heeft ervoor gezorgd dat jullie de invloed zijn kwijtgeraakt? Wanneer kinderen vastlopen, niet meer stralen en er geen ruimte meer is voor ontwikkeling en groei kun je er donder op zeggen dat er meer aan de hand is dan alleen de puberteit.

In beslag genomen door vrienden

In onze huidige maatschappij wordt vaak gedacht dat kinderen zo snel mogelijk zelfstandig moeten zijn, dat het gezond is wanneer ze veel vriendjes en vriendinnetjes hebben. En het hebben van vrienden is zeker belangrijk, maar het is niet de bedoeling dat deze vriendschappen hen volledig in beslag nemen. Als een kind liever bij de leeftijdsgenoten is dan bij de ouders en zij afhankelijk worden van elkaar, ontstaan er problemen.

Van de regen in de drup

Kinderen zijn helemaal niet capabel om elkaars oriëntatiepunt te zijn. Met alle respect, ze zijn niet eens in staat om voor zichzelf te zorgen, laat staan voor elkaar. Zij zijn niet de personen die jouw kind een gevoel van zelfvertrouwen kunnen geven of je kind kunnen leren wat goed en fout is. Zij zijn niet in staat om elkaar te begeleiden bij het vinden van hun identiteit. Ze helpen elkaar van de regen in de drup.

Breng jullie wereld bij elkaar

Daarom is het belangrijk om je kind weer terug te halen. Om die glimlach van je kind(eren) weer eens op zijn of haar gezicht te toveren. Het zijn twee werelden waarin jullie samenleven. De wereld van jullie zoon of dochter en jullie wereld. Waarschijnlijk staan deze werelden mijlenver uit elkaar op dit moment, anders zou je deze blog niet lezen. Het zou fijn zijn als deze werelden weer bij elkaar kunnen komen en jullie elkaar weer gaan begrijpen.

Sta stil bij elkaar

Dit gaat niet over opvoeden, over hoe je ervoor zorgt dat je kind zijn bloemkool opeet. Het gaat erover dat je stilstaat bij wereld van je kind. Hoe kunnen jullie hem of haar weer gaan begrijpen en stilstaan bij zijn of haar binnenwereld? Hoe kun je meer aandacht geven aan de dingen die wel goed gaan en leuk zijn, en daarin verbinding vinden? Wat kun je doen om je kind weer te ontmoeten? Hoe kun je de liefde die je ergens diep van binnen nog voelt weer tonen? Stel je eens voor hoe fantastisch dat zou zijn.

Het is nooit te laat

Kinderen moeten eerst voldoende kans hebben om thuis bij de ouders een eigen identiteit te ontwikkelen voordat ze sterk genoeg zijn om in een groep jongeren op te gaan. Stel jezelf de vraag of jouw kind die eigenheid al voldoende heeft ontwikkelt? En wat jij kan doen om je kind daarbij te helpen? Het goede nieuws is dat het nooit te laat is om je kind weer terug te halen. Keep your hart wide open.

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.