12
jun

Geven en nemen

Heb jij het gevoel dat je veel meer geeft dan je ervoor terugkrijgt in de relatie met je kind? Probeer jij de problemen met je kind vooral op te lossen door te geven? Door steeds weer het goede voorbeeld te zijn?


Logische keuze

Op zich best een logische keuze. Vooral als je deze onderliggende overtuigingen ooit hebt geleerd:

  • Wat je geeft, krijg je terug.
  • Netjes op je beurt wachten
  • Kinderen die vragen worden overgeslagen.

En als jouw vragen om iets terug te krijgen ook nog eens met negatieve reacties worden ‘bestraft’, dan geloof je helemaal dat ergens om vragen geen zin heeft.

Worstelen met geven en nemen

Geven om iets terug te vragen is eigenlijk meer ruilen. Iets wat voor heel veel situaties goed werkt maar in de relatie met je kind niet altijd. Ik zie ouders vaak op twee manieren worstelen met geven en nemen. Ten eerste wachten ze af of het kind iets geeft, zodat zij onderhand iets kunnen terug ontvangen, ten tweede voeren ze regelmatig een woordenstrijd met het kind over wie het meeste geeft en neemt.

Praten zorgt voor balans

Ouders hebben er vaak meer last van dat er niet begripvol over gepraat kan worden, dan dat ze vinden dat het geven en nemen gelijk moet zijn. Erover praten zorgt voor meer balans, hopen ze. Openstellen om hierover te praten is ook een soort van geven van de ouders. Ook al is het niet leuk, ongemakkelijk of soms zelfs ronduit pijnlijk.

Voorwaardelijk geven

Iets geven aan je kind zonder iets terug te verwachten klinkt natuurlijk mooi. Heel liefdevol, maar kan best lastig zijn. Je bent immers ook maar een mens en hebt net zo goed liefde nodig. Je wil graag wat terugkrijgen voor je inspanning, maar dan maak je het geven voorwaardelijk. Als ik jou iets geef, wil ik er iets voor terug.

Scores bijhouden

In een veilige relatie waarin een kind niet vastloopt in zijn of haar ontwikkeling zal het geven en nemen issue niet zo’n grote rol spelen. Er worden geen scores bijgehouden en het geven en nemen wordt niet met elkaar vergeleken. Het is in evenwicht. Maar bij kinderen die vastlopen werkt het geven en nemen principe niet. Ouders zullen dan veel meer moeten geven. 

Angstige overlevingsstrategieën

Ouders die moeite hebben met de geven en nemen balans hebben vaak problemen met het geven van emotionele intimiteit. En ook met het ontvangen daarvan. De scheve verhouding ontstaat vaak door angstige overlevingsstrategieën die ervoor zorgen dat ze zich afgewezen voelen en daardoor de ander op voorhand al niet dichtbij laten komen. En dat maakt het er niet makkelijker op. Als jij bijvoorbeeld denkt dat je niet waardevol bent voor je kind is het geven van liefde gevoelig want je kunt weleens de deksel op je neus krijgen. Het moet toch makkelijk gaan? Je moet er niet om hoeven vragen, toch?

Neem je verantwoordelijkheid

Dat geldt zeker ook andersom. Het is niet zo handig als jou kind om jou liefde moet vragen. De kans is groot dat je kind zich dan niet vervuld voelt en daarover onrust voelt. De geschiedenis gaat zich dan onherroepelijk herhalen. Het is aan jou de taak om je kind te voorzien in deze behoefte. Jij moet daarin je verantwoordelijk nemen als ouder. Ook als je zelf onvoldoende of geen liefde hebt gekregen van je ouders en/of partner.

Tips

Als je mij vraagt wat je kunt doen om de disbalans tussen geven en nemen op te lossen, dan is dit wat ik aanraad:

  • Focus je niet op het nemen maar op het geven van liefde.
  • Geef je kind onvoorwaardelijke liefde. Kinderen die vastlopen in het leven en een harnas dragen om zichzelf te beschermen hebben veel liefde nodig.
  • Geef méér liefde dan je kind vraagt.  
  • Neem een negatieve reactie van je kind niet persoonlijk.
  • Maak tijd en ruimte om aan de relatie met je kind te werken. Kijk je kind regelmatig in de ogen aan, lach naar hem of haar. Pas als je elkaar in de ogen kunt aankijken is de relatie warm en is er verbinding.
  • Zoek hulp wanneer je zelf vastzit in angstige overlevingsstrategieën.   
  • Zorg voor een warme relatie. Het geven en nemen komt dan meestal als vanzelf weer in balans.

 

Reageren?

Wil je op dit artikel reageren? Mail dan gerust naar esther@mijnkindisverslaafd.nl
Ik wens je veel succes. 

 

Help je mij dit artikel te delen? Dank je wel!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.