16
okt

Druk, druk, druk

Onbewust kunnen er dagen, weken en maanden aan ons voorbij gaan. Wasjes draaien, poetsen, Social Media, serietje kijken, etentje bij vrienden, op de koffie bij je ouders, even je e-mail checken, je werk, het zorgen voor je kinderen, of de problemen van je kinderen. Voor je het weet is er weer een dag voorbij.
 

Zo gaat het vaak

Voor de vakantie besloot ik om even niet te bloggen. Mijn inspiratie was op en ik wilde de blogs niet pushen en forceren. Voordat ik het goed en wel in de gaten had waren er drie maanden verstreken. Zo gaat het vaak. In ons leven en de drukke samenleving zijn we voornamelijk ‘bezig’, ‘druk’ en ‘stress’. To-do’s en afspraken overschaduwen waardevolle offline tijd voor onszelf én voor onze kinderen.

Het gevolg

Meestal leven we zo gehaast dat we weinig gelegenheid hebben om te pauzeren en onszelf én onze kinderen oprecht aandacht te geven. Het gevolg? Een soort dag-in-dag-uit-durende oppervlakkigheid, een sleur die je alleen laat afvragen: ‘Waar is de tijd gebleven?’

Een dure prijs

Maar dat niet alleen. We betalen een prijs. Wanneer we zo gehaast leven en niet meer in de gelegenheid zijn om quality time door te brengen met onze kinderen raken we ze op termijn kwijt. Dit is een probleem wat we in onze maatschappij vaak niet zien. Als kinderen thuis aandacht tekort komen gaan ze ergens anders op zoek naar die aandacht. En logischerwijs komen ze meestal terecht bij vrienden of vriendinnen.

Zorg dat je belangrijk blijft

En natuurlijk er is niks mis met het hebben van vrienden en vriendinnen. Maar wel als deze vrienden belangrijker worden dan de ouders. Kinderen hebben een goede relatie met de ouders nodig om zich te ontwikkelen. Ouders zijn de basis van waaruit ze de wereld gaan verkennen. Het veilige nest waar ze altijd op terug kunnen vallen. De uiteindelijke bedoeling van het opvoeden van je kinderen is dat ze zelf iemand worden. Eigenheid ontwikkelen. En dat is de reden dat de leeftijdsgenootjes de ouders niet kunnen vervangen.  

Eigen persoonlijkheid ontwikkelen

Voordat je kind veel met leeftijdsgenoten gaat optrekken moet het eerst eigenheid ontwikkelen. Wanneer het zelf iemand is, een eigen persoonlijkheid heeft, eigen ideeën, gedachtes, plannen, doelen, zelfwaardering en een eigen mening heeft, pas dan kunnen de vrienden belangrijker worden dan de ouders. Niet eerder, want dan verliest het kind zijn eigen identiteit binnen de groep. Het kan zichzelf dan niet staande houden en zal alles doen om erbij te horen.

Conformeren aan de groep

Als de vrienden roken, zal je kind ook gaan roken. Als de vrienden experimenteren met drugs, zal je kind dat ook gaan doen. Enzovoort…
Als kinderen in relatie met de ouders geen of onvoldoende identiteit opbouwen, zijn ze niet in staat om hun eigenheid te bewaren in contact met vrienden. Je krijgt dan kinderen die zich conformeren aan de groep. Ze willen erbij horen en doen alles om goedgekeurd worden. Ze zijn dan niet in staat om aan de eigen normen en waarden vast te houden, met alle gevolgen van dien. Hopelijk ben je je daarvan bewust.

Een langdurig proces

Het ontwikkelen van eigenheid is een langdurig proces. Kinderen zijn pas op hun vroegst op twintig jarige leeftijd autonoom. Pas dan is de taak van de ouders op zijn vroegst volbracht. Laat je je kind voor die tijd los dan is de kans groot dat er ergens op de weg naar volwassenheid problemen ontstaan. Het mooiste is dus als je kind thuis eigenheid kan ontwikkelen, vervolgens vriendschappen kan sluiten en zichzelf kan blijven in die vriendschappen.

Geef je kind oprechte aandacht

Het is dus ontzettend belangrijk om je kind dagelijks een portie aandacht te geven. Je kunt kinderen hierin niet verwennen. Aandacht is het mooiste cadeau wat je je kind kunt geven. Toon belangstelling, stel open vragen en ben nieuwsgierig. Weet waar je kind mee bezig is en nog belangrijker wat hem of haar bezighoudt. ‘Waar haal ik de tijd vandaan?’ Het is geen kwestie van tijd, maar van prioriteit.

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.