26
jun

De controle loslaten

Heel mijn leven ervaar ik al een worsteling tussen verstand en gevoel. Ik wil graag alles weten en begrijpen, ben erg goed in dingen kapot analyseren. Alles tot op het bot uitpluizen, zoeken naar antwoorden. Blijkbaar geeft me dat houvast en controle. Herken je dat?

Een verschuiving

De laatste jaren vindt er een verschuiving plaats. Verschillende keren heb ik ontdekt dat wanneer ik uit mijn hoofd ga, uit de materie en kennis stap en de controle loslaat, er mooie inzichten op mijn pad komen. Er ontstaat ruimte. Ruimte voor mijn intuïtie, mijn gevoel, en voor wie ik werkelijk ben. Maar ook ruimte voor mijn kinderen om hen te laten zijn wie ze zijn. Het voelt bevrijdend.

Proces van loslaten

Het is een proces van loslaten. Ik heb lang gedacht dat ik alles onder controle heb, als ik weet hoe het zit. Nu vraag ik me af, waar heb ik dan controle op? Waarover gaat het vasthouden van controle voor mij? Eerlijk? Ik heb geen idee. Hoe meer ik de kunst van het loslaten onder de knie krijg, hoe minder ik soms begrijp van het leven, maar wat maakt het uit? Op de momenten dat ik het niet weet, uit mijn hoofd durf te komen en de controle loslaat gaat het weer stromen. Dan raak ik geïnspireerd, weet ik wat welke stappen ik mag zetten en komt er positieve energie vrij.

Vrije val

Loslaten is voor mij vergelijkbaar met de vrije val in een achtbaan. Het is ontzettend spannend. Toch is er ergens ook een diep vertrouwen dat ik weer met twee benen op de grond terecht ga komen, anders zou ik niet instappen natuurlijk. Mezelf overgeven, zien wat er gebeurt, gillen en vooral veel plezier hebben onderweg is héérlijk. Dat wil ik vaker doen.

Binnenkomen

De mooiste plannen en ideeën komen op mijn pad als ik loslaat. Maar dat niet alleen, het maakt me zachter, een fijner mens. Wanneer ik teveel in mijn hoofd blijf zitten ben ik minder blij, een mopperkont en vooral heel serieus. Het gaat aan me knagen. De buitenwereld kan niet bij me binnenkomen, maar andersom ook niet: ik kom ook niet écht en puur bij andere mensen binnen. Ook niet bij mijn kinderen én dat is niet wat ik wil.

Te veel controle werkt averechts

Wat de oorzaak ook is, te veel controle willen hebben werkt averechts voor mij. Het gaat net even anders dan ik had gedacht en mijn kinderen of partner doen niet wat ik wil. Door het vasthouden aan te veel controle krijg ik vaak meer van datgene wat ik juist niet wil. Herken je dat? Tijd om het los te laten.

Leven vanuit je gevoel

Wil jij ook leren om de controle los te laten? De vraag is of je bestaande concepten en patronen durft los te laten? Voor mij is het helpend om dagelijks te mediteren en af te stemmen op wat ik voel i.p.v. wat ik denk. Uit mijn hoofd en de focus op mijn hart. Diep inademen, 4 tellen in, en 4 tellen uit. Het heeft even geduurd voordat ik deze gewoonte eigen had gemaakt, maar het werpt zijn vruchten af. Ik kan het je aanraden en wens je een ontspannen weekend. 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.