09
aug

Mijn zoon hield mij een spiegel voor

Kinderen krijgen is het mooiste wat er is!  Kinderen opvoeden daarentegen is een hele grote uitdaging! Maar kinderen opvoeden die te maken hebben met een verslaving en bijbehorende gedragsproblematiek is het moeilijkste wat ik ooit heb gedaan. Mijn ‘issues’ gaan veel verder dan dealen met gezond pubergedrag. 

Samen in herstel

Toen bleek dat mijn zoon een drugsverslaving én behoorlijk heftige gedragsproblemen had, was dat ontzettend moeilijk binnen ons gezin. Gevoelens van schuld, schaamte en machteloosheid namen de overhand. Tot ik besefte dat er ook voor mij werk aan de winkel was. Ik greep de kans om samen met mijn zoon en in herstel te gaan. En dat heeft ons ontzettend veel opgeleverd. Inmiddels is onze relatie hechter dan ooit. ♥

Waardevolle informatie

In de problemen van mijn zoon lagen kansen en leermomenten voor mezelf en het hele gezin. Met de tijd kreeg ik meer en meer in de gaten dat mijn kwetsbare en hoog gevoelige zoon heel wat waardevols te vertellen hadden. Hij bleek haarscherp te begrijpen hoe ons gezin in elkaar stak en wist mijn overlevingsstrategieën volledig te doorzien. Door open te staan voor nieuwe manieren van communiceren en persoonlijke ontwikkeling, leerde ik mezelf en mijn kind van binnenuit te begrijpen.

Mijn zoon hield me een spiegel voor

Een belangrijk punt was dat ik slecht mijn grenzen en behoeftes kon aangeven. Dit kon ik hem dus niet leren. En een kind dat niet leert wat zijn grenzen zijn en deze te beschermen, zal sneller over zijn eigen grenzen heengaan. Ook was ik iemand die, als het om mezelf ging, altijd scherpe kritiek had. In mijn opvoeding heb ik geleerd dat het goed is om jezelf kritisch te bekijken. Dit heb ik meegenomen in het opvoeden van mijn eigen kinderen. Nu besef ik echter dat een kind dat leert om continu kritisch te zijn tegenover zichzelf, leert om zichzelf te veroordelen. En dan waren er nog mijn angsten om niet goed genoeg te zijn. Ook deze angsten heb ik op mijn zoon overgebracht. Een kind dat leert om angstig te zijn, leert niet op zichzelf vertrouwen.

Mee bewegen

Ik realiseerde mezelf dat mijn zoon zich nooit los kon maken van alle oude patronen en zijn verslaving als ik niet wilde meebewegen. Ik moest door een crisis met mezelf om te begrijpen hoe ik in het leven stond. Ik ging aan de slag met mijn eigen manieren van denken, voelen en doen en kwam tot de ontdekking dat ik een aantal patronen en gewoontes hanteerde die helemaal niet functioneel waren. Zonder dat ik me ervan bewust was en met alle gevolgen van dien, bracht ik deze patronen weer over op mijn zoon.

Geen schuldgevoelens

Dit neem ik mezelf niet kwalijk, want uiteraard had en heb ik de beste bedoelingen met mijn zoon. Het was pure onwetendheid van mijn kant. Onze problemen hebben me geleerd dat het belangrijk is om als ouder je  ‘eigen ballast’ op te ruimen. Doe je dit niet, dan zadel je je kinderen op met je eigen bagage en ‘verkeerde gewoontes’. En dat kan nooit de bedoeling zijn.

Dankbaar

Het klinkt misschien heel heftig, maar ik ben zo ontzettend dankbaar dat mijn zoon me heeft laten inzien dat het op de manier zoals het er destijds aan toe ging niet verder kon. Gelukkig was het voor mij helder dat problemen en de verslaving van mijn zoon niet alleen met hem te maken hadden, maar ook met mezelf. Hij heeft mij een spiegel voorgehouden waardoor ik veel van hem geleerd heb. En het mooie is dat het twee kanten op werkt. Mijn zoon kan nu ook weer van mij leren.

Ervaringen delen

Wil jij ook leren van onze ervaringen? Kijk dan eens naar de pagina van de online training “Snel meer rust zonder conflicten met je verslaafde kind.” Hierin leer je hoe je in dramatische situaties beland en wat je kan doen om hieruit te stappen. Mocht je meer behoefte hebben aan een aantal persoonlijke gesprekken, mail dan naar esther@mijnkindisverslaafd.nl. Je bent van harte welkom.

Ik wil hulp

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.