30
aug

Woedend

‘Van binnen ga ik steeds meer een stukje dood’, vertelt een moeder. ‘Ik heb al zoveel geprobeerd, het draait alleen maar om hem. Ik stoor me vreselijk aan hem. Hij werkt niet en ligt daar maar te niksen. Overdag kijkt hij tv en drinkt bier. Snapt hij niet dat hij net als iedereen gewoon moet gaan werken? Het maakt me woedend!’

Wat wil boosheid vertellen?

Dit is niet de eerste keer dat ik zoiets dergelijks te horen krijg. Veel ouders die te maken hebben met een kind met een verslaving en/of gedragsproblematiek hebben boosheid en woede in zich. De energie van boosheid bouwt zich op in je buik. Het is als een grote vuurbal en kan twee kanten opgaan. Of hij explodeert destructief, bijvoorbeeld in agressie, of het maakt je letterlijk kwaad, waardoor je bijvoorbeeld een bepaalde prestatie kan leveren.

Wat is het nut van woede?

Woede is een zeer krachtige energie. Verschillende mensen hebben moeite om de woede of boosheid die ze ervaren in goede banen te leiden. Herken je dat? Probeer om te beginnen eens antwoord op de volgende vragen te geven, bijvoorbeeld als je boos bent op je kind, of op de verslaving: Wat heeft mij op dit punt gebracht? Wat wil de woede me vertellen? Wat is het nut van deze woede? Woede is niet voor niets tot onze beschikking.

De emmer loopt over

De emotie woede is een emotie die pas opkomt als écht het randje is bereikt. Dat kan zomaar plotseling gebeuren, maar als je goed kijkt is er al veel meer, soms wel jaren van onvrede aan vooraf gegaan. Jaren waarin jij structureel een stukje van jezelf hebt weggeven. En dan opeens ben je kwaad. Woedend! Woedend op de druppel die jouw emmer van het onderdrukken van jezelf doet overlopen. Deze persoon (bijvoorbeeld je kind) of gebeurtenis (de druppel) staat echter symbool voor hoe jij jezelf steeds dwarsboomt. En ook voor je ontwikkeling op dit moment. Tijd om dit te onderzoeken.  

Je mag jezelf nooit meer verloochenen

Boosheid (woede) hebben we nodig om weer terug in onze kracht te komen. Er zijn ook ouders die hun boosheid onderdrukken. Daaraan vooraf gaat altijd een periode van het versnipperen van de energie en laten ze zich meeslepen door iets uit de omgeving. Ben je kwaad dan is de limiet echt bereikt en schreeuwt jou binnenste heel hard ‘NU is het genóég!!!’ Je roept jezelf hiermee een halt toe. Het tij moet keren. Je kan en wil jezelf niet meer verloochenen.

Wat vraagt dit van jou?

Schrijf eens in één zin op: Waar ben je precies zo woedend over? Als in je antwoord een hij of zij voorkomt dan streep je die door en zet je daarvoor in de plaats ‘ik.’ Het woord ‘mij’ verander je in ‘mezelf’. Dus bijvoorbeeld: ‘Hij wals over mijn grenzen heen’ daar maak je van: ‘ik wals over mijn grenzen heen.’ En van ‘zij negeert mij’: maak je van: ‘Ik negeer mezelf.’

Schijf dan eens op hoe deze persoon dat doet. Stel je antwoord is: ‘Hij doet gewoon waar hij zin in heeft, zonder aan anderen te denken.’ En hoppakee, dit zou je zelf wel wat meer mogen doen. Jij mag zelf wel eens wat vaker niet aan anderen denken en doen waar je zin in hebt. Wat er in dit voorbeeld gebeurt is dat je niet vanuit je eigen hart leeft omdat je teveel rekening houdt met de grenzen van anderen en daarmee over je eigen grenzen heen walst. Onderzoek op deze manier waar jouw trigger zit en hoe je jezelf daarvan kunt bevrijden. En vooral: kijk waar je de kracht die achter je woede zit, naar kunt richten. Heb je daarbij hulp nodig dan kun je een gratis gesprek aanvragen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Gratis gesprek

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.