29
dec

Gelukkig nieuwjaar

 

Alweer een jaar voorbij gevlogen. 2017, een jaar waarin ik geslaagd ben voor de gesprekmethodiek, een jaar waarin ik de laatste module voor mijn opleiding tot psychsociaal therapeut met hele mooie punten gehaald heb, een jaar waarin ik een training voor naasten van een verslaving succesvol afgerond heb, een jaar waarin ik de online training 'Snel meer rust in je gezinsleven zonder conflicten met je verslaafde kind’ ontwikkeld heb. Een jaar waarin ik verschillende ouders heb mogen bijstaan in een proces van ontwikkeling en groei om op een andere manier met de verslaving van hun kind om te gaan. Kortom een jaar waarin ik veel geleerd heb over hoe ik ouders van een kind met een verslaving op de juiste manier kan ondersteunen en bijstaan. Dit doe ik dan ook met ontzettend veel passie, liefde en geduld.

Persoonlijke verhaal

Naast de kennis en kunde die ik opgedaan heb, kwam er dit jaar nog een mooie kans op het pad van ‘Mijn kind is verslaafd.’ Tijdens een aantal ouderavonden voor ouders van groep 8 van de basisscholen in de gemeente waar ik woon, heb ik mijn persoonlijke verhaal gedeeld. Op een positieve en luchtige manier heb ik mijn inzichten, die ik opdeed tijdens de verslavingsperiode van mijn zoon, met deze ouders gedeeld. Mijn verhaal heeft taboedoorbrekend gewerkt omdat ik dicht bij de ouders sta. Ik ben één van hen.

Inzichten

Het was een bijzonder jaar met veel persoonlijke groei, kansen en nieuwe mogelijkheden. Het was een jaar met veel nieuwe inzichten. Het was het jaar waarin ik leerde dat vertrouwen hebben een keuze is. Je hebt de keuze om te leven vanuit angst, maar ook om te leven vanuit vertrouwen. Het was ook het jaar waarin ik leerde dat geen tijd hebben om ergens mee te starten een ‘smoesje’ is. Hoezo geen tijd? Je bent zelf je tijd. Jij bepaalt hoe je je tijd besteed. Jij bepaalt hoe je invulling geeft aan je leven. Het is geen kwestie van tijd, het is een kwestie van prioriteit. Deze inzichten hebben mijn leven weer wat mooier gemaakt. Deze inzichten hebben ervoor gezorgd dat ik de verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven nog meer draag.

Ook in 2018 ondersteuning voor ouders 

Wat gaat er in 2018 allemaal op het pad van ‘Mijn kind is verslaafd’ komen? In elk geval ga ik door met het ondersteunen en bijstaan van ouders van een kind met een verslaving. Het belang van het betrekken en kundig begeleiden van deze ouders wordt nog vaak onderschat. ‘Zelf’ verder kunnen en de juiste verantwoordelijkheid leren nemen is voor ouders vaak zo ontzettend moeilijk, maar tegelijkertijd ook zo ontzettend belangrijk. Ouders verdienen het om ondersteuning te krijgen in deze heftige periode.

Taboe bespreekbaar maken 

In 2018 ga ik ook meer aandacht besteden aan het bespreekbaar maken van de problemen die ouders ervaren tijdens de verslaving van hun kind. Ook wil ik meer openheid creëren over drugsgebruik en het overmatig gebruik van beeldschermen onder jongeren. Veel ouders maken zich hierover ongelofelijk veel zorgen maar durven dit nauwelijks te bespreken met anderen omdat ze zich schamen of bang zijn dat ze gefaald hebben in de opvoeding. Het taboe op deze onderwerpen is helaas nog erg groot. Graag wil ik dit taboe doorbreken en ouders laten weten dat ze er niet alleen voor staan en zich vooral niet hoeven schamen voor deze problemen.

Trots en dankbaar

Wat ben ik ongelofelijk trots en vooral dankbaar voor wat ik het afgelopen jaar heb mogen bereiken. Met een warm hart bedank ik iedereen, die op wat voor een manier dan ook, heeft bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling, inzichten en groei. Daarnaast bedank ik alle ouders die ik heb mogen helpen voor het vertrouwen in mij als mens en professional. Met heel mijn hart wens ik dat deze ouders en hun kinderen in 2018 een nieuw pad mogen bewandelen. Een pad vol kansen en mogelijkheden. Een pad vol ontwikkeling en groei. Met héél véél liefde ga ik in 2018 door met het bieden van ondersteuning aan ouders die nog worstelen met de verslaving van hun kind. Samen gaan we kijken hoe je patronen die niet helpend zijn in de relatie met je verslaafde kind kunt doorbreken en hoe je weer in verbinding komt met jezelf én je kind. We gaan op zoek naar oplossingen die jouw leven en mogelijk ook het leven van je kind sterk verbeteren. Ik wens jullie allemaal een héél gelukkig en harmonieus 2018!

 

Liefs Esther

 


HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!

 

 Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.