22
nov

Met de handen in het haar

Met het water aan de lippen bellen verschillende ouders mij op. In het gesprek wordt duidelijk dat ze met de handen in het haar zitten en geen idee hebben wat ze nog kunnen doen om de problemen met het kind weer op de rit te krijgen. Zit jij ook met je handen in het haar? 

Een luisterend oor 

Het is duidelijk dat ze hun verhaal kwijt willen en behoefte hebben aan een luisterend oor. Ze praten veel en er is geen speld tussen te krijgen. Geen probleem natuurlijk. Als ervaringsdeskundige weet ik als geen ander hoe het voelt om met je handen in het haar te zitten. Ik weet hoe vol je kunt zitten van alle problemen die op je bordje liggen en hoe prettig een luisterend oor dan kan zijn. Zeker als diegene die naar je luistert, begrijpt hoe het voelt om de grip over je kind volledig kwijt te raken.

Het is niet meer nodig

Nadat ik naar het verhaal heb geluisterd, vertel ik ouders waarmee ik ze kan helpen. Met beide handen grijpen ze de hulp aan. We maken een afspraak voor een coaching gesprek. So far, so good. Maaaarrrr……, een paar dagen, of week na de gemaakte afspraak krijg ik van sommige ouders opnieuw een telefoontje of mailtje, waarin de afspraak wordt geannuleerd. Opeens is de hulp niet meer nodig en kunnen ze de problemen zelf weer aan.

Zelf oplossen

Keer op keer ben ik verbouwereerd over deze actie. Hoe kan het zijn dat de situatie in een paar dagen volledig omgedraaid is? Was het maar zo simpel. Wat deze ouders aan het doen zijn, is overleven. Zodra de spanning hoog oploopt zoeken ze hulp. Wanneer de spanning wat zakt en ze weer een veer van hun lippen kunnen blazen, denken ze de hulp niet meer nodig te hebben en willen ze de sores binnen hun gezin alleen oplossen.

Het is nogal wat

Natuurlijk zijn er mensen die het heel goed af kunnen zonder hulp. Maar dat zijn meestal niet de mensen die mij bellen. Dat zijn niet de mensen die met de handen in het haar zitten en niet meer weten wat ze nog kunnen doen. Het is begrijpelijk dat ze het niet meer weten. Het is nogal wat als je kind problematisch gedrag vertoont of zich onderdompelt in verslavend gedrag of een middel.

Je kind heeft je nodig

Nu wil ik met deze blog niet de alles wetende therapeut uithangen. Helemaal niet. Waar het me om gaat is om de kinderen. Kinderen die vastlopen hebben het nodig dat de ouders inzicht krijgen in wat wel en wat niet werkt. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ‘deze kinderen zijn niet lastig, maar hebben het lastig.’ Dit komt écht uit de grond van mijn hart, je kind heeft jullie nodig.

Laat je kind niet verzuipen

Laat je kind er niet alleen voor staan. Laat je kind niet verzuipen. Help je kind zijn weg in het leven weer te vinden. Leer je kind van binnenuit begrijpen. Dit verdienen jullie allebei. Opvoeden hoeft niet moeilijk te zijn. Loopt je kind vast in zijn of haar ontwikkeling dan speelt er iets. Ga zoeken naar wat je kind nodig heeft en hoe je hem of haar het beste kan helpen.

Het allerbeste voor hebben met je kind

Ik weet dat jullie het allemaal heel goed bedoelen. Jullie willen echt het allerbeste voor je kind en daarom spreek ik jullie ook aan. Zelf ben ik in mijn jeugd behoorlijk vastgelopen. Mijn ouders zijn schatten van mensen. Ze hadden het beste met me voor, maar hebben in de opvoeding niet altijd gedaan wat het beste voor me was. Zelf had ik ook het beste voor met mijn zoon, met al mijn kinderen trouwens, maar helaas heb ik niet gedaan wat het beste voor hem was.

Het kost tijd en energie

Uit de grond van mijn hart wil ik jullie daarvoor behoeden. Want de problemen kunnen heel heftig worden als je niet de juiste inzichten hebt. Misschien zijn ze al heftig? Weet dat er een andere weg is. Een gemakkelijke weg? Dat zeg ik niet. Het kost tijd en energie. Maar wat kost het je als je op deze manier blijft doorgaan?

Mocht je getriggerd zijn en je kind van binnenuit willen leren begrijpen. Stuur dan een mail naar esther@mijnkindisverslaafd.nl of vraag een adviesgesprek aan. Je bent van harte welkom. Met liefde en plezier deel ik wetenschappelijke inzichten die wel werken.

Adviesgesprek

 Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.