22
sep

De effecten en gevaren van ketamine

Ooit gehoord van ketamine? Ketamine is een narcosemiddel dat vooral in de (dieren)geneeskunde wordt toegepast, maar dat ook onder drugsgebruikers populair is. Het bestaat vooral in poedervorm, maar ook in de vorm van vloeistof komt het voor. In de poedervorm ziet het er ongeveer net zo uit als coke in poedervorm. Het risico is dan ook dat sommige mensen denken dat ze coke snuiven, terwijl het dan in werkelijkheid gaat om ketamine. En omdat de dosering van ketamine een stuk lager ligt dan die van coke, ligt het gevaar van overdosering snel op de loer. Andere benamingen voor ketamine zijn: Keta, Special K en K.

Ketamine wordt meestal gesnoven. Je voelt de effecten na snuiven binnen enkele minuten tot een kwartier. De effecten van ketamine houden ongeveer een uur aan. Je kunt vloeibare ketamine ook spuiten. Je merkt de effecten dan nog sneller. De effecten zijn dan heftiger en de trip duurt iets korter. Injecteren van ketamine leidt sneller tot verslaving

Lichamelijke effecten

Na het gebruik van ketamine zijn er verschillende lichamelijke effecten die kunnen optreden. Zo versnelt de hartslag, kan de gebruiker misselijk worden en vermindert de spiercoördinatie, waardoor het moeilijker is om controle te houden over bewegingen. Daarnaast doet het de speekselproductie toenemen en verwijdt het de luchtwegen. Bij hogere doseringen is het ook mogelijk dat de gebruiker in slaap valt.

Psychische effecten

Bij lage doseringen geeft ketamine een alcoholachtig, dromerig effect, wat vaak wordt ervaren als een opwekkende en prettige roes. Bij een hogere dosering worden de psychische effecten logischerwijs ook heftiger. Zo kan de gebruiker gaan hallucineren, waarbij bijvoorbeeld kleuren anders worden waargenomen. Ook kan er sprake zijn van desoriëntatie, waardoor gebruikers weinig of geen besef meer hebben van tijd en omgeving en waardoor ze een scheiding tussen lichaam en geest kunnen ervaren. Het lichaam voelt dan anders aan. Er is bijvoorbeeld niet duidelijk te voelen of een lichaamsdeel van de gebruiker zelf of van iemand naast hem is.

Nóg erger wordt het wanneer de gebruiker in een zogenaamd k-hole (spreek uit als kéé hole) terechtkomt. Gebruikers die ooit in een k-hole hebben gezeten, geven aan dat ze het gevoel hadden dat ze uit hun lichaam traden, op zichzelf neerkeken en dood waren.

Risico’s

Bij regelmatig gebruik van ketamine bestaat er een groot risico om geestelijk verslaafd te raken. De verleiding om weer ketamine te nemen is zo groot, omdat men vooral de droomachtige roes als erg spannend beleeft. Lichamelijk raak je niet aan ketamine verslaafd en na het  stoppen zijn er geen onthoudingsverschijnselen. De risico’s bij ketaminegebruik zijn divers en kunnen, afhankelijk van de inname, erg heftig zijn. Vooral omdat het doseren van de juiste hoeveelheid ketamine vaak lastig is, worden de risico’s op negatieve uitkomsten ook groter.

Zo is het op lichamelijk vlak bijna altijd zo dat pijn veel minder of niet gevoeld wordt, wat kan leiden tot onbedoelde verwondingen zonder dat de gebruiker het op dat moment doorheeft. Ook is de kans op overgeven bij een iets te hoge dosering al aanzienlijk. Bij heel hoge doseringen, en met name bij injecteren, kan iemand zelfs in coma raken.

Ook kan het gebruik van ketamine leiden tot een bad trip. Dit kan soms dagen of zelfs weken erna nog zorgen voor angstgevoelens en psychische klachten. Mensen die aanleg hebben voor het krijgen van psychosen, kunnen hierdoor zelfs in een psychose terechtkomen.  

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!

 



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.