13
okt

Drie manieren om je malende gedachten tot rust te brengen

Van die gedachten die maar blijven malen. Waar je maar niet van los kunt komen, wat je ook tegen jezelf zegt. Die je van je slaap beroven en waar je doodmoe van wordt. Herken je dat?

In deze blog maak je kennis met drie manieren om los te komen van je malende gedachten, zodat er ruimte komt om te doen wat er daadwerkelijke toe doet. De sleutelbegrippen worden gevormd door stilstaan bij een gedachte, afstand nemen van een gedachte en een gedachte op zijn beloop laten. De manieren zijn niet nieuw en waarschijnlijk weet je wel dat het goed voor je is, maar doe je het nog niet. Laat je dan inspireren om het te proberen!

Zet je gedachten op papier

Het grote voordeel van je gedachten op papier zetten, is dat je je gedachten vertraagt en letterlijk afstand creëert. Het maakt duidelijk waar je malende gedachten over gaan. Dat zorgt voor verlichting en haalt je ‘uit je hoofd’. Met het formuleren van de woorden en het fysieke schrijven blijf je bij je gedachten stilstaan. Al schrijvend ontstaat er vaak rust en berusting (acceptatie). Maar ook inzicht in hoe je jezelf ‘klem’ zet met je gedachten. Doordat het op papier staat, ben je beter in staat om alles op een rijtje te zetten en te bekijken waar je wat aan kan doen. Je kunt het nog eens nalezen en beschouwen, er even opnieuw over denken, zonder dat je wordt meegezogen in je gedachten. Dat geeft rust.

Ga het gesprek aan met jezelf

Ouders van een kind met een verslaving zijn er vaak ontzettend goed in om flinke verwachtingen te scheppen. Zowel van zichzelf als van hun kind. Zodra er niet aan deze verwachtingen voldaan wordt, is het ook heel kenmerkend voor deze ouders dat zij met een extreem groot gevoel van angst, schuld of woede blijven zitten. En juist deze gevoelens zorgen voor malende gedachten, waarbij ouders in gedachten op een negatieve manier tegen zichzelf praten.

Probeer dit, hoe moeilijk het misschien ook klinkt, om te buigen. Laat niet het duiveltje op de ene schouder, maar juist het engeltje op de andere schouder het hoogste woord voeren. Verander in je hoofd bewust de toon, het perspectief en de woordkeuze waarop je tegen jezelf praat. Ben mild voor jezelf. Dat klinkt bijvoorbeeld als volgt:

Negatief: ‘Dat kan ik helemaal niet! Ik kan mijn kind niet loslaten. Dan belandt hij in de goot. Als ik hem niet help, helpt niemand hem.’

Ombuigen tot positief: ‘Hé, jou heb ik vaker gehoord. En ja, ik weet het, ik ben bang om mijn kind los te laten en de controle uit handen te geven. Maar met die gedachte kom ik niet verder en ik wil het toch heel graag proberen. Gewoon onderzoeken, op mijn manier. Daarbij hoef ik niet flink(er) te zijn dan ik me voel. Ik mag gewoon mezelf zijn. Lukt het niet meteen, dan probeer ik het opnieuw.’

Ga wandelen

Wandelen maakt je gezonder, zowel cognitief (alles wat met het verstand te maken heeft) als emotioneel. Ga wandelen, het liefst in de natuur. Wandelen draagt bij aan het verlichten van je pijn, emoties en je gedachtes. Je kunt je gedachten aan je voorbij laten gaan, maar je kunt er ook letterlijk even bij stilstaan. Wandelen in de natuur brengt rust en vermindert je malende gedachten. Het bevrijdt je van je slapeloze nachten. Zelf heb ik een heerlijk bos vlakbij waar ik regelmatig loop. De vogels, de wind, de geuren en kleuren zorgen ervoor dat ik geniet van het moment en mijn hoofd leeg kan maken. Het maakt me bewust van waar ik op dat moment in mijn hoofd mee bezig ben.

 

Heb jij last van malende gedachten die je tegenhouden om de rust te vinden die je nodig hebt om weer gelukkig te worden? Vraag dan een gratis sessie aan. Samen bekijken we wat jij nodig hebt om je malende gedachten uit te schakelen.

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.