12
jul

Frustratie leidt tot agressie

Als je kind gefrustreerd is geraakt ben je als ouder geneigd om begrip te tonen. Blijft deze frustratie voortduren en uit het zich in agressief gedrag dan is het lastig om je empathisch te blijven. Vaak stappen we dan over op strenge maatregelen en straffen.

Het tonen van empathie en straffen helpt niet

Uit onderzoek is gebleken dat het tonen van empathie en straffen de frustratie alleen maar erger maken. Kinderen die vastlopen in het leven leren niet van straf, sancties en het afnemen van voorrechten. Hiermee gooien we onbedoeld olie op het vuur. Het levert hen alleen maar meer frustratie op.

Frustratie is de bron van agressie

Opgekropte frustratie is de brandstof voor agressie in daden, woorden en houding. De meest voorkomende vormen van agressie onder tieners zijn niet alleen vechtpartijen en aanvallen, maar juist ook agressieve gebaren, woorden en daden. Tieners kunnen zich behoorlijk vijandig opstellen en hun minachting tonen. Ook tegen ouders. Het lijkt soms wel of ouders en kinderen recht tegenover elkaar zijn komen staan. Respectloos gedrag, obscene gebaren, scheldpartijen en hatelijke opmerkingen zijn helaas orde van de dag.

Frustratie is de bron van agressie

Agressie is tegenwoordig de meest gehoorde klacht van ouders en docenten. Het is één van de grootste frustraties in de opvoeding, waarbij ouders zich vaak heel machteloos kunnen voelen. Daarom is het van belang te begrijpen dat frustratie de bron van agressie is. Als je kind gemakkelijk ontploft dan is er wat aan de hand. Agressie komt niet uit de lucht vallen. Ga op zoek naar de triggers die ervoor hebben gezorgd dat je kind is vastgelopen en gefrustreerd is geraakt.

De grootste bron van frustratie

Er zijn veel triggers voor frustratie. Maar omdat voor kinderen hechting het allerbelangrijkste is, bestaat de grootse bron van frustratie uit hechtingen die niet, of niet goed werken. Een verbroken contact, te veel verwijdering, een gevoel van afwijzing, het verlies van een naaste, nergens bij horen of niet begrepen worden zijn een aantal voorbeelden van een niet goed werkende hechting. Aangezien we ons meestal niet bewust zijn van hechting, zijn we ons vaak ook niet bewust van het verband tussen de frustratie en een niet goed functionerende hechtingsband.

De bron van het agressieve gedrag van mijn zoon

Hoezeer hechtingsfrustratie en agressie met elkaar verbonden zijn, is tot me door gedrongen toen mijn ex-man en ik gingen scheiden. Mijn oudste zoon was gehecht aan zijn vader. Snel na de scheiding ging zijn vader bij zijn vriendin wonen. Deze verwijdering was moeilijk te verkroppen voor mijn zoon en leidde tot frustratie. Het duurde niet lang of mijn zoon ging behoorlijk veel agressief gedrag tonen. Op school en thuis waren er meerdere incidenten per dag. Het was puur een geval van hechtingsfrustratie, die diep van binnen bij hem opwelde. Hij werd agressief door een tekort in zijn hechtingsbehoefte met zijn vader. Zijn hechtingsfrustratie ging over in agressief gedrag.

Zelfregulering

Frustratie leidt niet perse tot agressie. Een gezonde reactie om frustratie te verminderen of weg te nemen is proberen dingen te veranderen. Als dat onmogelijk blijkt, is het belangrijk om de dingen te kunnen accepteren zoals ze zijn en je op een creatieve manier aan te passen aan de situatie die je niet kunt veranderen. Als die aanpassing niet gebeurt, kunnen impulsen tot aanvallen nog onder controle worden gehouden door het temperen van gedachten en gevoelens. Met andere woorden door zelfregulering. Het is mogelijk om intens gefrustreerd te raken maar niet tot aanval over te gaan.

Help problemen voorkomen

Je kunt de frustratie van je kind ook verminderen door hem of haar uit situaties en omstandigheden te houden waar meer frustratie ontstaat dan je kind aankan. Als je kind bijvoorbeeld iedere pauze op school ruzie heeft en vecht met andere leerlingen, zorg dan dat je hem weghoudt uit de pauze. Niet als straf, maar wel om hem te helpen en problemen te voorkomen. Misschien is het een (tijdelijke) oplossing om de conciërge te gaan helpen. Met een beetje creativiteit kom je wel tot een oplossing om hem uit moeilijke omstandigheden weg te halen.

Richt je op de frustratie, niet op agressie

Wat je zeker niet moet doen is je focussen op de agressie. Een kind wat zich niet kan beheersen, kan jij ook niet beheersen. Richt je op de frustratie, en je zal merken dat je kind direct verzacht. Een vraag die je hierbij kan helpen is: ‘Er is iets gebeurt waar jij gruwelijk van baalt hè? Vertel….’

Zoek een uitlaatklep

Als je kind gefrustreerd blijft en agressie toont, zoek dan samen naar manieren om deze agressie tot een veilige uitbarsting te brengen, zodat andere mensen in de omgeving geen schade wordt aangedaan. Een uitlaatklep kan bijvoorbeeld zijn dat je iets gaat zoeken om tegenaan te schoppen, of slaan. Een boksbal bijvoorbeeld. Uiteraard is dit een tijdelijke oplossing maar het werkt prima om negatieve energie af te bouwen.  

Wil je meer te weten komen over frustratie, agressie en de connectie met hechting? Vraag dan een gratis gesprek met me aan. Met liefde deel ik mijn inzichten met je. Je kunt ook mailen naar esther@mijnkindisverslaafd.nl 

Gratis gesprek

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.