09
feb

Een bezorgde moeder tijdens carnaval

 

Het is weer carnaval. Een uitbundig feest voor jong en oud. Verkleden, dansen, zuipen en lekker gek doen. Voor veel mensen is het genieten. Ook voor mij. Toch heeft carnaval ook nog een andere kant voor mij als moeder. Ik ben bezorgd en zal blij zijn als de carnaval goed verloopt.

Uitbundig carnaval vieren

Mijn kinderen vieren uitbundig carnaval. Een van mijn jongens werkt mee aan een carnavalswagen. Vier dagen lang nemen hij en zijn vriendin, met een groep van meer dan tweehonderd man, deel aan verschillende carnavalsoptochten. Super leuk natuurlijk. Er heerst een fijne sfeer en een grote verbondenheid. Weken zijn ze al bezig met wat ze aan trekken. De opdracht is om een mooie carnavalsoutfit aan te trekken in de kleur groen.    

Bier, wijn en mixdranken

Tijdens de carnaval komt de groep iedere dag samen. ’s Morgens om tien uur verzamelt de meute. En ik kan je vertellen dat ze niet beginnen met een kopje koffie of thee. Nee, de jongeren beginnen direct met het drinken van alcohol. Bier en wijn, maar ook mixdranken worden aan de lopende band ingeschonken. Het is al snel een gezellige boel.

Hossen, dansen springen en drinken

Ergens in de middag start de optocht. De alcohol heeft dan al rijkelijk gevloeid. Het is één groot feest op de vrachtwagen. De (boem, boem) muziek staat hard en de jongeren worden steeds uitbundiger. Ze hossen, dansen, springen en drinken alsof hun leven ervan af hangt. De vrachtwagen deinst op en neer. Ze hebben veel plezier. Het is mooi om te zien.

Gaat dit wel goed?

Aan de ene kant geniet ik van de feestende jongeren. Aan de andere kant breekt het angstzweet me uit als ik dit zie: als dat maar goed gaat. Diverse vragen komen in me op: zal de vrachtwagen deze feestende groep kunnen houden? Wat als ze er doorheen zakken met zijn allen? Is de chauffeur sterk genoeg om niet te drinken met al zijn feestende vrienden? Wat als een aantal jongens of meisjes teveel drinken en helemaal out gaan?  

Bezorgd

Ik vraag me af of ik te bezorgd ben. De mannen in mijn omgeving zeggen dat het allemaal wel los zal lopen en dat ik me niet druk moet maken. Toch ben ik blij als er weer een dag zonder ongelukken verloopt. Ben ik dan de enige moeder die me hier druk om maakt?

Overbezorgd

Inmiddels weet ik dat meer moeders deze zorgen met me delen. Och en weet je: zorgen maken doet iedere ouder wel eens. Zolang het niet doorslaat naar de overbezorgde kant is het prima. In de blog van vorige week hebben ik al geschreven dat het belangrijk is om je kinderen fouten te mogen laten maken. Als we onze kinderen geen fouten laten maken beperken we hiermee hun leervaardigheden. Toch zal ik blij zijn als het weer woensdag is en alles goed verlopen is.

Fijne carnaval

Ik wens mijn kinderen en alle andere mensen een hele fijne carnaval. Met heel mijn hart hoop ik dat iedereen vier fantastische dagen heeft. En ik vertrouw erop dat mijn kinderen, maar ook hun vrienden, verantwoordelijk genoeg zijn om goed voor zichzelf te zorgen.

Alaaf!

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!

 

 Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.