04
mei

Blijf niet hangen in je ellende

Vandaag wil ik een inzicht met jullie delen dat mij héél veel heeft gebracht. Jarenlang ben ik in mijn hoofd bezig geweest met mijn eigen ellende. Eerlijk gezegd doe ik dat nog steeds wel eens, maar ik heb geleerd dat het me niks brengt. Sterker nog: als je je aandacht alleen maar richt op je problemen, twijfels, angsten of zorgen, wordt je leven er niet leuker op.

Focus op één ding

Het is wetenschappelijk bewezen dat je je maar op één ding tegelijk kunt focussen. Als jij continu bezig bent met je eigen ellende, zorgt dat ervoor dat je niet kunt bouwen aan een leuk en fijn leven. Als je verzinkt in je problemen, ze analyseert en tot ‘de kern’ ervan probeert door te dringen, dan ben je zeker niet bezig met alle mogelijkheden die het leven te bieden heeft.

Verlangen naar rust en een stabiel gezin 

En ik weet dat daar iets tegenstrijdigs in zit. Want aan de ene kant wil je niks liever dan je problemen achter je laten. Je verlangt naar rust en een stabiel gezinsleven. Je hebt het ideale plaatje in je hoofd. Je weet precies hoe het eruit ziet. En diep in je hart weet je ook wat ervoor nodig is.

Blijven hangen in je ellende

Alleen doe je het niet. Je blijft hangen in je ellende. Je blijft jezelf negatieve verhalen vertellen. Hoe erg je problemen zijn en dat je geen uitweg meer ziet in deze misère. Je blijft hangen in angsten die je toestemming geven om jezelf van binnen kapot te maken.

Keihard gewerkt om je kind te helpen

Natuurlijk, niet dag in dag uit. Dat weet ik. Je hebt kei en keihard gewerkt om je kind te helpen. Je hebt keihard gewerkt om ervoor te zorgen dat het weer rustig wordt in jullie gezin. En daar mag je trots op zijn. Super trots zelfs. En in al je ellende ben je ook nog dankbaar voor alles wat je wel hebt. Intens dankbaar. Maar diep in je hart voel je de roep om beter voor jezelf te zorgen. Om jezelf andere verhalen te vertellen. En waarschijnlijk doe je dat al, maar nog niet op de manier die je diep van binnen voelt. Want tja, die angsten..

Het is vertrouwd

Maar waarom besteed je al je aandacht aan iets wat je niet wil? Waarom focus je op dingen die je alleen maar ellende brengen? Omdat dit is wat je kent. Omdat het zo vertrouwd is. Het is makkelijk om weg te vluchten in je angsten en blokkades. Op deze manier hoef je niet na te denken over jezelf. Je hoeft je niet te laten zien. En je kan niet falen.

Met de vinger wijzen

Je kan met je vinger wijzen naar anderen: je kind bijvoorbeeld. Hij of zij veroorzaakt deze ellende, niet jij. Het kan ook zijn dat je wijst naar de mensen die je helpen een andere weg in te slaan: je hebt bijvoorbeeld niet de juiste behandelaar. Je moet gewoon nog even verder zoeken naar iemand die net iets meer van dit of net iets meer van dat heeft. Iemand die wél begrijpt wat je nodig hebt.

Maar waarom?

Waarom besluit je NU niet om je leven weer leuker te maken. Waarom pak je geen pen en papier om exact op te schrijven hoe jij jouw leven wil creëren? Hoe moeilijk het ook is, neem 100 % procent verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Besluit om ervoor te gaan. Besluit om jezelf te zijn. Overwin je angsten en je weerstand. Het maakt je leven zoveel leuker.

Geef jezelf toestemming

Train vanaf vandaag je geest dag in dag uit om je open te stellen voor alle mogelijkheden die het leven jou te bieden heeft. Geef jezelf toestemming om te doen en voelen wat jij graag wil. Om je eigen keuzes te maken, ongeacht wat je kind doet. Kies ervoor om te leven, in plaats van te overleven. Sta jezelf toe om te voelen wat je wil voelen en te doen wat je wil doen. Ben eens eerlijk naar jezelf: wordt het niet eens tijd om voor eens en voor altijd verantwoordelijkheid over je eigen leven te nemen?

Wat wil je echt

Zie je angsten en je frustraties als een stampende puber die je even geen aandacht moet schenken. Stuur hem naar boven en stem af op wat je wel wil. Schrijf op wat je ECHT wil, en kom daarna in actie. Wat is de eerste stap die jij vandaag zet om je leven weer leuk te maken, zonder dat je al precies weet wat de volgende stap is. Zonder dat het logisch of verklaarbaar is. Zonder dat je kind andere keuzes maakt en in herstel gaat voor zijn verslaving. Het is jouw leven. 

Volg je hart

Ook al ben je bang en schreeuwt alles in je heel hard: wegrennen!!! Doe het toch. Blijf afstemmen waar je heen wil. Volg je goede gevoel. Iedere dag. En kijk niet steeds terug. Doe dat keer op keer, op keer. Blijf doorgaan. Blijf voelen en uiten wat je echt wil. Blijf je hart volgen, ongeacht wat anderen er ook van vinden. Jij bent zelf degene voor wie je dit doet.

Geef betekenis aan je leven

En dan op een dag, een paar maanden of een jaar verder, zie je plotseling wat je hebt gedaan: je leven heeft een compleet andere wending genomen. Dan zie je dat alles voorbij gaat en dan lach je om wie je was. Dat je zo lang in je ellende bleef hangen en dat dat niet nodig was. Dan voel je opeens hoe het is om weer te leven. Dus kom op: geef betekenis aan je leven. Het is jouw leven!

En mocht je hulp nodig hebben, natuurlijk ben ik er dan voor je. Mail gerust als je vragen hebt: esther@mijnkindisverslaafd.nl

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.