20
apr

Zware energie loslaten

De dagen langer. Steeds zonniger buiten. Het voorjaar is begonnen. Dat wordt weer genieten, je bent al helemaal in stemming. Het gras wordt weer gemaaid, de barbecue komt uit de schuur en je verwisselt dikke winterkleding voor luchtige zomerkleding. Net als iedereen om je heen ben je vrolijk. Of niet…?

Was deze ellende maar voorbij

Misschien is het bij jou thuis helemaal niet zo gezellig. Omdat je kind drugs gebruikt, of hele dagen zit te gamen. Wanneer je in gevecht bent met je kind over verslavende middelen of verslavend gedrag, staat je hoofd niet naar het voorjaar. Alle leuke dingen kunnen je gestolen worden. Je probeert sterk te zijn. Voor je kind, je partner, je andere kinderen en jezelf. Maar het is zwaar. Het kost je al je energie. Was deze ellende maar voorbij. Zouden er ooit nog betere tijden komen?

Spanning en stress

Als je een kind hebt met een verslaving, dan heeft dat gevolgen. Het zet niet alleen de relatie tussen jou en je kind onder druk, maar ook jezelf. Als ouder van iemand die verslaafd is, heb je zelf ook een verhoogde kans om gestrest en gespannen te worden. Let er goed op dat je er niet aan onderdoor gaat. Voor je het weet heb je burn-out klachten of beland je in een depressie.

Verslaving is een ziekte

Een verslaving heb je nooit alleen. Het is een zware belasting, zeker voor de omgeving. Je ziet je kind worstelen met zijn leven. Je ziet hem of haar veranderen van een lief en vrolijk kind in een afstandelijk persoon die haast niet te bereiken is. Daar kan je je moedeloos en wanhopig door voelen. Het is moeilijk om optimistisch te blijven. Langzaam voel je je energie steeds zwaarder worden.

Boos zijn heeft geen zin

Ik denk dat het voor jou als ouder heel belangrijk is om je te realiseren dat verslaving een ziekte is, net als heel veel andere kwalen. Boos zijn heeft geen zin. Je wordt ook niet boos als iemand diabetes heeft, of een gebroken been. Beter kun je proberen om begrip en geduld op te brengen. En ik weet het: als ouder van een verslaafd kind heb je heel veel incasseringvermogen nodig. Ik kan me heel goed voorstellen dat de bom regelmatig barst. Maar erg blijft het wel: je kind is ziek. Gelukkig kan je kind aan de ziekte verslaving iets doen, maar dat is niet gemakkelijk.

De ziekte verslaving is progressief

Als je vermoedt dat je kind verslaafd is aan middelen of gedrag, is het belangrijk om hem of haar aan te moedigen er iets aan te doen. Ook als je denkt dat het nog niet zo erg is. Een verslaving ontstaat sluipend, je kind glijdt heel langzaam af. Een verslaving gaat ook nooit vanzelf over, het is belangrijk dat er behandeling plaatsvindt. Er zijn maar weinig personen die zonder hulp van een verslaving af komen.

Wat heb jij nodig?

Terug naar jou. Het is goed om je in te leven in de ziekte verslaving, maar het is ook belangrijk dat je je niet laat meezuigen in de put. Het is heel normaal dat het je soms even teveel wordt. Op zo'n moment is het goed om naar je lichaam en geest te luisteren. Wat heb jij op dit moment nodig? Waar heb je behoefte aan? Wil je je hart luchten bij een vriend of vriendin, of praten met een ervaringsdeskundige. Ga sporten om die zware energie van je af te schudden. Of neem even de tijd om een meditatie op te zetten. Wat mij geholpen heeft en nog steeds helpt, is schrijven. Alles opschrijven wat er in me opkomt. Wat ik voel, wat ik denk, wat ik zou willen. Ik zet een relaxed muziekje en laat alles uit mijn pen vloeien. Gewoon laten komen wat eruit moet.

Geef jezelf de ruimte

Het fijne van deze methode is dat ik mijn pijn, boosheid en verdriet even de ruimte geef. Het mag er zijn. Niet vechten, niet sterk zijn. Dat helpt me niet, dat heb ik in het verleden vaak genoeg geprobeerd. Wat wel helpt is mijn emoties, gevoelens en gedachten de vrije loop laten. Pfff, dat lucht op. Het zorgt ervoor dat ik weer verder kan.

Nieuwe energie opdoen

Wil jij af van je zware energie en heb je daar hulp bij nodig? Dan is dit het moment. Het voorjaar biedt een heleboel fijne eigenschappen om kracht uit te halen en weer nieuwe energie op te doen. Ik geef je daarom de volgende kans: in de maand april krijg je van mij vijf coachingssessies via Skype tegen een mooie voorjaarsprijs. Wil jij nieuwe energie opdoen?

Ja, ik wil nieuwe energie opdoen

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.