13
sep

(Je) goed voelen

Afgelopen weekend sprak ik een hoogopgeleide jonge moeder. Ze vertelde dat het niet zo goed met haar gaat. Ze heeft moeite om te voelen en de minder leuke dingen, maar ook leuke dingen komen niet meer bij haar binnen. Haar gevoelens zijn vlak.

Overlevingsstrategie

Deze jonge moeder heeft een drukke baan met veel verantwoordelijkheden en er worden hoge eisen aan haar gesteld. Om zichzelf hiertegen te beschermen heeft ze in het verleden een overlevingsstrategie bedacht. Ze heeft een eigen manier gevonden om met de verantwoordelijkheden en hoge eisen om te gaan. Om niet te hoeven voelen wat haar werk diep van binnen met haar doet is ze haar gevoelens gaan vermijden. Inmiddels is deze overlevingsstrategie een eigen leven gaan leiden en is ze totaal afgevlakt van gevoel, waar ze enorm van baalt.

Bang om in te storten

Persoonlijk ken ik deze vermijdende overlevingsstrategie als geen ander. In de jaren dat ik alleenstaande moeder was en de problemen met mijn oudste zoon thuis hóóg opliepen wilde ik niet voelen. Ik was doodsbang dat ik zou instorten als ik mijn gevoelens zou toelaten. Overdag zocht ik afleiding in het werk, het huishouden en opvoeden van de kinderen. ’s Avonds kroop ik met een zak chips op de bank om de gevoelens van verdriet en eenzaamheid niet te hoeven voelen. Tegen vriendinnen was ik aan het klagen en mopperen over mijn leven. Allemaal kenmerken van een vermijdende overlevingsstrategie.

Sterk blijven of omvallen

Het wegstoppen van gevoelens zie ik ook vaak bij de ouders die ik begeleid. Net nog sprak ik een moeder met enorm veel verdriet. Huilen lukt haar amper nog. Ik vroeg haar wat de situatie, met haar opstandige zoon en de verslaving waar hij mee worstelt, met haar doet. ‘Ik ben zo verdrietig, maar ik durf mijn gevoelens niet toe te laten’, zei ze. Ik vroeg haar: ’Wat gebeurt er als je je gevoelens wel zou toelaten?’ ‘Als ik ga voelen wat er van binnen in me omgaat kan ik de situatie niet meer aan. Ik moet sterk blijven anders val ik om en kan ik deze ellende niet meer dragen’, aldus deze moeder.

Goed voelen

Jaren heb ik gezocht naar tal van manieren om me goed te voelen. Inmiddels begrijp ik dat ik kan zoeken tot ik een ons weeg, het levert niets op. Om je goed te voelen, moet je GOED VOELEN. Een klein verschil in formulering, een groot verschil in je leven. Gelukkig heb ik mogen ontdekken dat ik me beter voel als ik de gevoelens die ik ervaar er laat zijn en niet wegstop. Ook gevoelens van verdriet, woede, teleurstelling, boosheid en pijn.

Vechten heeft geen zin

Vechten tegen minder prettige gevoelens helpt niet. Wegstoppen net zomin. Het enige wat je ermee bereikt is dat ze je leven gaan beheersen. Stop daarmee, het helpt je echt niet verder. Het onderdrukken en verdoven van gevoelens gaat gepaard met het tegenhouden van je innerlijke kracht. Het toelaten van prettige en minder prettige gevoelens zorgt voor ruimte in jezelf. Juist als je stopt met vechten krijgt je innerlijke kracht alle ruimte. Door goed te voelen ga je je beter voelen.

Een kwestie van oefenen

Het is een kwestie van oefenen in een veilige omgeving, bijvoorbeeld in meditatie of met mensen om je heen waar jij je veilig bij voelt. Er zijn natuurlijk ook professionals die je hierin kunnen begeleiden. Je gevoelens er laten zijn is het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven. Je kunt steeds meer aan en wordt sterker. Je voelt je kracht en je innerlijke ZELF krijgt steeds meer ruimte.

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.