31
aug

Ben jij ook zo boos op je verslaafde kind?

Je kind is verslaafd en jij gaat gebukt onder deze uitzichtloze situatie. Het maakt je boos. Je zit vol verwijten en beschuldigingen. Je ergernissen stapelen zich op. En plotseling, bij een kleine aanleiding, barst je in woede uit. In je boosheid schreeuw je naar je kind: “jij zorgt altijd voor problemen, waarom kun je nou nooit eens normaal doen?” Je komt hard en cynisch over, je herkent jezelf niet meer. Je bent zo ontzettend boos dat hij of zij jullie gezin en toekomst zo verknalt.

Boosheid heeft een beschermende functie

Boosheid is een van de basisemoties van de mens, en ontstaat bijvoorbeeld doordat iemand over je grens is gegaan, wanneer je het gevoel hebt dat iets niet loopt zoals je wilt, of doordat je geen vat kunt krijgen op de situatie. Boosheid heeft van oorsprong een beschermende functie. Het beschermd je tegen mogelijke bedreigingen. Je lichaam reageert direct op een situatie die voor jou bedreigend of stressvol voelt. Het lichaam maakt adrenaline aan die het mogelijk maakt om je overlevingsstrategieën in te zetten. Je gaat vechten, verstarren of vluchten.

Niet gemakkelijk om boosheid te uiten

Niet iedere ouder van een kind met een verslaving vindt het gemakkelijk om zijn of haar boosheid op een geschikte manier te uiten. Soms worden ouders uit frustratie of onzekerheid overspoeld door hun boosheid. Of doordat opgekropte emoties niet geuit zijn. Het kan ook voorkomen dat ouders in hun opvoeding niet hebben geleerd hoe ze op een goede en praktische manier hun boosheid of irritatie kunnen uiten. Als je uit een omgeving komt waar boosheid gewelddadig werd geuit, weet je misschien niet anders en reageer je ook heftig. Of andersom ben je juist bang voor iets wat maar in de verte lijkt op boosheid. Als je uit een omgeving komt waar boze gevoelens taboe waren en niet mochten worden geuit, durf je ze zelf ook niet te laten zien of sterker nog je herkent zelfs geen boosheid bij jezelf. Met andere woorden: je moeite om met boosheid om te gaan heeft mogelijk iets te maken met wat je meemaakte. Vaak zit dat je in de weg in de relatie met je kind.

Boosheid kan positief en negatieve gevolgen hebben

Boosheid kan negatieve gevolgen hebben. Wanneer je boos bent kan het moeilijk zijn om helder te denken. Of om onderliggende emoties en gevoelens van bijvoorbeeld angst of verdriet te herkennen. Boosheid kan ook leiden tot agressief gedrag, en je kan een negatieve indruk achterlaten bij anderen. Het kan ook zijn dat je boosheid gebruikt om jezelf te verdedigen wanneer dat niet nodig is. Bijvoorbeeld omdat je je aangevallen voelt.

Boosheid kan ook een positieve functie hebben.
Je boosheid uiten kan je energie geven. Het kan je helpen spanning te uiten en te communiceren. Opgelopen boosheid die wordt omgezet in energie, kan het mogelijk maken om de regie in eigen hand te nemen en je wensen en behoeftes te uiten. Boosheid kan er ook voor zorgen dat je iets kunt bereiken, kunt presteren, bestrijden of een grens kunt trekken en voor jezelf opkomen.

Signalen van boosheid herkennen

Om je boosheid niet te hoog te laten oplopen is het belangrijk om signalen van lichte irritatie en boosheid vroegtijdig op te sporen. Dit is essentieel om erger te voorkomen. Hoe eerder je zo’n signaal herkent, des te sneller kun je erop reageren. Als je boosheid pas opmerkt wanneer het niveau van woede al bereikt is, dan is het lastig om nog te stoppen of je boosheid op een gezonde manier te uiten. Probeer daarom alert te worden op kleine irritaties voordat die uitgroeien tot iets groters. Ontspanningsoefeningen of meditatie helpen je om deze signalen vroegtijdig te ontdekken. Wanneer je gespannen of geïrriteerd bent of wanneer je één woede trigger voelt opkomen neem dan even rustig de tijd om te voelen wat er van binnen allemaal met je gebeurt. Zoek een rustig plekje voor jezelf, ga zitten en adem lang en diep in en uit. Laat je handen langs je lichaam hangen, leun achterover en concentreer je op je ademhaling. Benader jezelf met mildheid en compassie door bijvoorbeeld kalmerende en troostende dingen tegen jezelf te zeggen. Nadat je je ontspanningsoefeningen hebt gedaan en je redelijk ontspannen bent, richt je de aandacht weer op je boosheid. Stel jezelf de volgende vragen: “Waar komt mijn boosheid vandaan? Is mijn boosheid terecht? Is mijn boosheid nuttig? Wat heb ik nodig om mijn woede te kalmeren?”

Heb je hulp nodig om je boosheid op een geschikte manier te leren uiten? Stuur dan een mail naar: esther@mijnkindisverslaafd.nl. Samen onderzoeken we wat jij nodig hebt om je boosheid op een gezonde manier te leren uiten.  


Help je mij dit artikel te delen? Dank je wel!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.