31
mei

De digitale wereld van onze kinderen

In de afgelopen jaren is het aantal pubers dat gebruik maakt van het internet en social media hevig toegenomen. De digitale wereld beheerst onze kinderen. De invloed van de digitale wereld is op zijn zachtst gezegd verontrustend. Wat zijn de gevolgen voor onze kinderen in dit digitale tijdperk?

Reden tot bezorgdheid

De sociale en emotionele ontwikkeling van deze generatie vindt grotendeels plaats op internet en de mobiele telefoon. Voeg daar nog de zorgwekkende cijfers over online porno, cyberpesten en computerspelletjes aan toe en er is voldoende reden om bezorgd te zijn. Ouders willen graag weten hoe ze de toegang van hun kinderen tot computers, spelletjes en andere digitale apparaten kunnen beperken.  

De relatie bepaald je invloed

Het antwoord zit niet in het geven van adviezen of onze opvoedvaardigheden. Dan was het je immers al lang gelukt om je kind te bewegen om minder met de mobiel bezig te zijn. Het antwoord zit in de relatie die je hebt met je kind. Elk plan van aanpak, zonder dat je inzicht hebt in de relatie met je kind, leidt alleen maar tot conflicten. De relatie die een kind met de ouders heeft en de emotionele rijpheid bepalen de invloed van de ouder op het kind. Het is volkomen zinloos om strenge regels te maken, als de relatie met je kind niet in orde is.

Pubers zijn op zoek naar verbondenheid

Kinderen zijn op internet en social media niet op zoek naar informatie over de wereld. Ze zijn op zoek naar aandacht, samenzijn en verbondenheid. Ze willen zekerheid dat ze horen bij degene die ze belangrijk vinden. Ze willen leuk en belangrijk gevonden worden. Ze willen hetzelfde zijn als hun vrienden en vriendinnen, en hopen dat deze blij zijn dat ze bestaan en hen begrijpen.

Op zoek naar nabijheid

Deze behoefte wordt vooral bepaald door de hechtingsdrang die ieder mens in zich heeft. Iedereen heeft behoefte aan verbinding en nabijheid. De manieren om nabijheid op te zoeken zijn weliswaar anders dan vroeger, maar de behoefte aan aandacht en verbondenheid is zo oud als de mensheid. Social media wordt gebruikt om contact te zoeken. Het wordt ingezet als compensatie voor een tekort in de hechtingsbehoefte van het kind. Maar door te compenseren wordt het kernprobleem niet opgelost, alleen maar verergerd. Waar het kind naar snakt is aandacht en verbondenheid.

Maak jij tijd voor je kind(eren)?

Kinderen gebruiken de digitale wereld niet om iets te leren, maar om relaties aan te gaan en onderhouden. Niet om problemen op te lossen, maar om eraan te ontsnappen. Maar de vraag is ‘hoe kan je kind zich verbonden voelen met mensen die niet in levende lijve bij hem/haar zijn?’ De volgende vraag die ik je graag zou willen stellen is: ‘Hoe kan je kind zich belangrijk voelen als de mensen die belangrijk voor hem/haar zijn geen tijd hebben?

Innerlijke leegte

Voor kwetsbare kinderen kunnen social media verslavend werken. Ze blijven steeds maar weer op zoek om de leegte in zichzelf op te vullen. Diep van binnen worden ze niet blij door tientallen vrienden op Social media te ronselen die hen leuk vinden. Ze worden blij van echte aandacht en intimiteit. Zonder echte intimiteit blijven ze een innerlijke leegte voelen. Het lijkt heel aantrekkelijk, want heel even krijgen ze het gevoel waar ze zo naar verlangen, maar schijn bedriegt.

Waar ben jij mee bezig?

Deze oplossingen om nabijheid en verbinding te zoeken op Social media lijken soms aantrekkelijker dan het echte leven. En bij veel jongeren is dat ook zo. Het komt bijvoorbeeld heel vaak voor dat ouders hun kinderen negeren omdat ze zelf bezig zijn met surfen op het internet, WhatsApp, Facebook, of andere vormen van digitale communicatie.

Zorg voor echte intimiteit

De wortel van het probleem is dat digitale intimiteit niet echt is. Het vult een kind, maar wordt er niet door gevoed. Het ontbreekt aan onderdelen die nodig zijn om tot intimiteit te leiden en dat zorgt voor eenzaamheid. Wat wel tot echte intimiteit leidt is dat je er bent voor je kind. Dat je oprechte interesse toont en je kind aandacht geeft. Dat je je kind laat merken dat hij of zij van betekenis voor je is. Maak iedere dag meerdere keren tijd voor je kind en toon oprechte belangstelling. Kijk je kind in de ogen en geef een vette glimlach. Ga vandaag bijvoorbeeld samen sporten of een spel spelen. Of maak een Kahoot quiz over de familie als je echt niet zonder telefoon kunt. Hechting zijn de wortels van de boom. Worden deze niet gevoed dan kan de boom niet groeien.

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!

 

 Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.