31
jan

Vertrouwen en veiligheid

Vertrouwen en veiligheid hangen onlosmakelijk samen. Als je kind zich veilig voelt bij jullie, vertrouwt het je bijna blindelings. Is het vertrouwen beschadigd? Dan kan dat in 1 klap het veilige fundament onder de relatie wegslaan.

Het schuilgaan van pijn

Vertrouwen is een moeilijk thema omdat je het vanuit verschillende invalshoeken kunt benaderen en beleven. Onder de beleving van je kind ( en/of je eigen beleving) kan een wereld van pijn, angst en verdriet schuilgaan. Pijn, angst en verdriet waar je kind zich meestal niet bewust van is, laat staan dat hij of zij het kan communiceren met jou.

Zelfverdediging

Beschadigd vertrouwen is een grote spelbreker in jullie relatie. Een stellige uitspraak die de relatie behoorlijk op zijn kop kan zetten is ‘ik vertrouw je niet.’ Hiermee roep je je kind op tot zelfverdediging. De kans is groot dat hij of zij zich onrechtvaardig behandeld en beschuldigd voelt wanneer je hem of haar niet vertrouwt. Los van de waarheid wordt je kind getriggerd want zijn reputatie staat op het spel. Maar dat niet alleen, hij of zij krijgt het idee 'ik ben niet goed genoeg ’ of voelt zich ‘waardeloos’ door het gebrek aan vertrouwen.

Het vertrouwen knakt

Er zijn ongetwijfeld gedragingen waarover jullie het samen eens zijn die je niet doet. Zoals bijvoorbeeld elkaar niet uitschelden, slaan of elkaars bezittingen stelen. Wanneer je kind dit soort belangrijke afspraken schendt is het terecht dat jouw vertrouwen een knak krijgt. Het vertrouwen krijgt vervolgens nog een grotere knak wanneer de waarheid wordt verdraait, je ellenlange discussies krijgt over wat er nu precies is gebeurd of je kind erover liegt en dat alsnog uitkomt. Hoe vaker, hoe schadelijker het vertrouwen.

Vertrouwen is een randvoorwaarde

Jullie relatie staat op het spel. Vertrouwen is een randvoorwaarde in de relatie met je zoon of dochter. Je vormt jouw vertrouwen op basis van het gedrag van je kind én op basis van jouw interpretatie van het gedrag van jouw kind. Hetzelfde geldt voor je kind. En dat is misschien wel de adder onder het gras.

De waarheid vertellen

De waarheid vertellen kan doodeng zijn. De angst voor relatiepijn kan (onbewust) zo groot zijn dat jouw kind geen keuze ervaart tussen wel of niet de waarheid vertellen of de waarheid kloppend maken met de afspraken of waarden waarover jullie het eens zijn. De achterliggende gedachte is dan dat je kind je niet wil teleurstellen en het beschadigde vertrouwen wil herstellen. Vraag jezelf eens af: ‘wat kan ervoor zorgen (of hebben gezorgd) dat mijn kind mijn vertrouwen op dit moment beschadigd?’

Angsten aankijken

Om het vertrouwen met je kind te kunnen herstellen moet je zowel jouw onderliggende angsten, als die van je kind durven aankijken. Dat is niet gemakkelijk. En vervolgens ook nog met elkaar communiceren is nog moeilijker. Toch werkt het heel bevrijdend en verbindend als het jullie lukt om bij die angsten te komen. Hoe langer jullie vastzitten in een neerwaartse spiraal, hoe moeilijker het wordt om geruststellend op je kind te reageren.

Ervaringen uit het verleden

Door ervaringen uit het verleden kan het zijn dat je het heel moeilijk vindt om je hiervoor open te stellen. Je bent bijvoorbeeld al vaak teleurgesteld in het leven en bang om weer gekwetst te worden. Of je voelt je al te vaak het slachtoffer van boosheid of verdriet en hebt geen zin om dit naar boven te halen. Of je bent bang om je kind te verliezen. Het kan ook zijn dat je er niet vertrouwd mee bent om op gevoelsniveau te praten.

Je kind is de moeite waard

Allemaal risico’s…. maar hopelijk wel de moeite waard om voor de relatie met je kind te nemen. Wanneer het je lukt om je angsten en de angsten van je kind aan te kijken ontstaat daarna bijna als vanzelf meer ruimte om tot nieuw gedrag en nieuwe afspraken te komen. Ben bereid om te leren hoe dat moet?  Stuur dan een mail naar esther@mijnkindisverslaafd.nl of vraag een adviesgesprek aan.

Ik ga het aan!

Help je mij dit artikel te delen? Dank je wel!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.