29
sep

Geef een boost aan je gevoel van eigenwaarde

Eén van de belangrijkste veranderingen die heeft bijgedragen aan het herstelproces van mezelf én mijn verslaafde zoon, is het ontwikkelen van een goed gevoel van eigenwaarde. Dit betekent dat ik mezelf accepteer zoals ik ben, inclusief mijn tekortkomingen. Ik besef nu dat ik als mens de moeite waard ben. En mijn zoon ook.  

Een goed gevoel van eigenwaarde maakt je minder onzeker

Een goed gevoel van eigenwaarde is ontzettend belangrijk omdat het je minder vatbaar maakt voor angsten. Het maakt je zekerder, onafhankelijk en zorgt ervoor dat je op eigen benen durft te staan. Wanneer jij als ouder een goed gevoel van eigenwaarde hebt, draag je dat ook over op je kind. Een goed gevoel van eigenwaarde zorgt ervoor dat je je zelfverzekerd genoeg voelt om je emotioneel te verbinden met je verslaafde kind en dat je je kwetsbaar durft op te stellen. Kortom: zie je jezelf als een waardevol persoon, dan ben je niet onnodig onzeker over de opvoeding en de relatie met je kind.

Haal jezelf en je verslaafde kind niet langer naar beneden

Ouders met weinig eigenwaarde hebben de neiging om negatief over zichzelf en hun verslaafde kind te denken en praten. Ze kraken zichzelf (in gedachten) voortdurend af (ik ben niet goed genoeg, dit wordt toch nooit wat, ze mogen me niet) en ondermijnen daarmee constant het gevoel van eigenwaarde. Het vervelende aan deze situatie is dat ze dat ook doen bij hun kinderen, al is het maar in eigen gedachten (wat ben jij een loser dat je drugs gebruikt, het gaat jou nooit lukken om van die verslaving af te komen, natuurlijk kom jij in de problemen met je gedrag). Om uit deze vicieuze cirkel te komen, is het nodig om de voortdurende stroom van negatieve gedachten te doorbreken. Dat kan simpelweg door bijvoorbeeld ‘stop’ of ‘ophouden’ tegen jezelf te zeggen wanneer je vervalt in deze negatieve gedachten. Ga dan iets anders doen of probeer bewust aan iets anders te denken. In plaats van te zeggen: ‘Dit lukt vast nooit!’, probeer je bijvoorbeeld tegen jezelf te zeggen: ‘Ik doe mijn uiterste best!’

Ben realistisch en laat ongezond perfectionisme los

Ouders met weinig eigenwaarde denken vaak dat ze pas de moeite waard zijn als ze perfect zijn: succesvol, aantrekkelijk en/of populair. Zo denken ze ook vaak over hun kinderen. Door hun perfectionisme leggen ze de lat vaak torenhoog voor hun kinderen. In zekere zin moet het kind waarmaken wat de ouder zelf niet heeft weten te bereiken.

Ouders die perfect willen zijn, meten vaak met twee maten: wat bij anderen wel kan en goed is, is bij henzelf en hun verslaafde kind niet goed genoeg. Niemand is echter perfect en hiernaar streven leidt alleen maar tot frustratie en faalangst. Om realistischer te denken helpt het om niet langer te denken in termen van ‘moeten’, maar in termen van ‘willen’ of ‘kunnen’. Bijvoorbeeld:

Niet: ‘Mijn kind moet een acht halen’

Wel: ‘Ik wil graag dat mijn kind een acht haalt’ of ‘Mijn kind kan een acht halen.’

Door het op de bovenstaande manier te doen, schep je ruimte en haal je de druk van de ketel. Je kind hoeft op deze manier niet langer iemand te zijn die hij of zij niet kan of wil zijn.

Stel jezelf open voor het positieve in jezelf én je verslaafde kind

Ouders met weinig eigenwaarde letten vaak erg goed op wat ze fout doen en wat ze niet kunnen. Zo ook bij hun verslaafde kind. Door meer te letten op wat er wél goed gaat en wat je wel kunt, krijg je niet alleen een positiever, maar ook een realistischer beeld van jezelf en je kind. Niemand heeft immers alleen maar negatieve eigenschappen. Het helpt daarbij om al je positieve eigenschappen, en die van je kind, op te schrijven en deze lijst regelmatig door te lezen. Schrijf ook dagelijks op wat je die dag voor een ander hebt gedaan of betekend, al is het maar het water geven van de planten van de buren die op vakantie zijn. Je wordt op die manier meer bewust van je positieve kanten.

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.