29
maa

Het verborgen probleem

Vraag jij je ook wel eens af hoe het komt dat je kind verslaafd is geraakt aan drugs of gamen? Denk je dan bij jezelf: ‘hij heeft toch een fijne jeugd gehad?’ ‘Hoe kan het dat hij er zo’n puinhoop van maakt in het leven?’

Niks aan de hand

Veel ouders vragen zich oprecht af hoe het kind in een patroon van verslaving verzeild is geraakt. Het kind heeft een fijne jeugd gehad en in hun eigen jeugd lijkt ook niks aan de hand te zijn geweest. Er zijn geen rare dingen gebeurd en er werd niet geslagen. Op het eerste gezicht lijkt alles in orde te zijn geweest.

Tekort gekomen

Toch is het mogelijk dat je op emotioneel gebied veel tekort bent gekomen. Achteraf is dat vaak moeilijk te herkennen omdat het voornamelijk gaat om dingen die niet worden gedaan of gegeven. Mijn ouders hebben bijvoorbeeld niet de vaardigheid gehad om de emoties en gevoelens die ik als kind had goed op te merken en daar adequaat op te reageren. Het zijn schatten van mensen, op praktisch gebied stonden en staan ze altijd voor me klaar, maar op emotioneel gebied hebben ze mij niet de liefde en warmte kunnen geven die ik nodig had.

Verschillende vormen emotionele verwaarlozing

Emotionele verwaarlozing kan verschillende vormen aannemen. Onrealistisch hoge verwachtingen en prestaties bijvoorbeeld. Of het niet luisteren naar en erkennen van je emotionele ervaringen als kind. Als je ouders emotioneel niet waren afgestemd op jou, is het heel goed mogelijk dat je bent gaan twijfelen aan jezelf. Je gevoel van eigenwaarde is hiermee niet goed ontwikkelt. Er is te weinig aandacht geweest voor je gevoelens en emoties. Het ontwikkelen van een positief zelfbeeld is daarmee een grote uitdaging geworden.

Loyaal naar je ouders

Wat je hebt gemist, zit hem vaak in subtiele nuances waardoor je kunt denken dat je een fijne jeugd hebt gehad. Om je heen zie je wat een moeilijke jeugd allemaal kan aanrichten en je bent blij dat jij dat niet hebt hoeven meemaken. Je bent harstikke loyaal aan je ouders en plaatst ze op een voetstuk. En dat terwijl je van jezelf een beeld hebt als ‘lastig kind.’ Je presteerde nu eenmaal op school niet goed, was ongehoorzaam, (faal)angstig, driftig, vul maar in….Dat jij bepaald gedrag, destijds en nu, vertoont doordat je ouders je op emotioneel gebied tekort hebben gedaan, komt niet in je op.  

Er lijkt iets niet te kloppen

Heb je wel eens het gevoel alsof je je leven niet echt beleeft, alsof je meer aan het overleven bent dan aan het leven? Lijkt je leven de buitenkant succesvol, maar voel je je vanbinnen eenzaam, leeg en niet verbonden? Misschien loopt alles in je leven en op je werk op rolletjes, maar voel je je toch niet gelukkig. Als je deze dingen opmerkt sta je er zeer waarschijnlijk niet bij stil dat de oorzaak hiervan in je jeugd of opvoeding ligt. Je zoekt de schuld bij jezelf. Je hebt het gevoel dat er iets mis is met jou, dat jij een raar/slecht persoon bent en zo ontwikkel je schuld en schaamtegevoelens. Je geeft jezelf er de schuld van dat je niet gelukkiger bent. En misschien probeer jij deze gevoelens te verdoven door te veel te eten, drinken of te werken.

Hoe herken je emotionele verwaarlozing?

Herken jij onderstaande dingen in je volwassen leven, dan is het goed mogelijk dat je als kind emotionele verwaarloosd bent:

  • Je voelt je leeg. Dat kan een leeg gevoel in je buik, borst of keel zijn, of juist een gevoelloosheid.
  •  Je hebt het gevoel dat er iets mis is met je
  • Je hebt geen goed beeld van wie je bent. Je weet niet waar je van houdt, wat je wilt en waar je goed in bent.
  • Je hebt geen compassie voor jezelf, maar wel voor anderen. Je bent vele malen harder voor jezelf dan je ooit zou zijn voor een vriend of vriendin.
  • Je kunt je emoties lastig voelen, herkennen, of uitdrukken. Als je van streek bent weet je bijvoorbeeld niet wat je moet zeggen, of je ontploft ineens van woede.
  • Je doet er alles aan om geen hulp, ondersteuning of zorg van anderen nodig te hebben. Je bent extreem bang om afhankelijk te zijn. Jij redt het wel alleen.
  • Je hebt gevoelens van aan schuld en schaamte. Wat heb jij je kind aangedaan dat hij zo vast loopt in het leven?
  • Je hebt gedachten als: ‘Het ligt aan mij’, ‘Ik ben geen leuk mens’ en ‘Ik ben anders dan anderen’.

 

Leren omgaan met emoties en gevoelens

Het goede nieuws is: je kunt opnieuw leren voelen. Je kunt gaan inzien dat je emoties en gevoelens er wel degelijk toe doen. Je kunt ze serieus gaan nemen. In een veilige omgeving kun je leren om je diepste gevoelens en je kwetsbaarheid te tonen. Op die manier blijf je trouw aan jezelf en leid je uiteindelijk een leven dat bij je past. En dat is niet het enige, je helpt je kind hiermee. Kinderen die verslaafd zijn geraakt of problematisch gebruiken hebben heel vaak moeite met het omgaan met emoties. Om deze niet te hoeven voelen zijn ze drugs gaan gebruiken of bijvoorbeeld veel gaan gamen. De geschiedenis herhaalt zich.

Patronen herkennen, doorvoelen en loslaten

Een mooie gelegenheid om hieraan te werken is de online training “Snel meer rust in je gezinsleven zonder conflicten met je verslaafde kind.” Je leert bepaalde patronen herkennen, doorvoelen en loslaten die jou in je volwassen leven zo in de weg zitten. Wil je meer weten? Lees hier verder over de training.
Meedoen? Schrijf je meteen in.
 

Ik doe mee


HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.