28
dec

Goede voornemens werken niet

Ik had het mezelf beloofd. Niet één keer, maar heel vaak. Voortaan zou ik mijn zoon niet meer “redden” als hij zichzelf weer eens in de nesten had gewerkt. Ik deed echt mijn uiterste best, maar betrapte mezelf keer op keer op het feit dat ik toch weer vroeg opstond om hem wakker te maken zodat hij op tijd kwam op zijn werk, of een leugentje vertelde tegen zijn baas als deze belde waarom hij niet op het werk verschenen was.

Voornemens mislukken

Het was voor mij onmogelijk om de controle van het “redden” los te laten. Keer op keer nam ik me voor om het anders te doen. Die goede voornemens hielpen niet. Ik raakte er alleen maar meer gefrustreerd van. En zo kan ik nog wel een aantal voorbeelden noemen van goede voornemens die jammerlijk mislukten of nog steeds mislukken:

  • Niet meer schreeuwen en negatief communiceren tegen mijn zoon
  • Mijn oplader uit het stopcontact halen als mijn telefoon opgeladen is
  • Mijn e-mail, Facebook en andere Social media de hele dag door checken
  • Gewicht verliezen
  • Realistisch plannen in plaats van te veel op mijn werklijst zetten is nog steeds een bron van frustratie. Meestal de ik 2-3x zo lang over dingen als dat ik hoop dat ik erover doe. Ik plan dus mijn hoop en niet de realiteit.

 

En als ik nog even langer nadenk kan ik dit rijtje al snel veel langer maken.

7 Redenen waarom goede voornemens niet werken

Wat is dat toch met goede voornemens? Je hebt ze immers niet voor niets. Je wilt er wat mee bereiken. Je wilt een beter leven dan je hiervoor had. Positief communiceren zorgt voor meer (zelf)vertrouwen bij mijn zoon, maar ook voor wederzijds respect. Het zorgt ervoor dat we weer dichterbij elkaar komen. De oplader uit het stopcontact zorgt voor minder stroomverbruik en is goed voor het milieu. Niet meer elk uur mijn Social media en e-mail checken, levert me zeeën van tijd op. Gewicht verliezen levert me een gezonder leven op en realistische werkdoelen maken zorgt voor meer ontspanning. Goede voornemens hebben een positief doel en toch werken ze niet.

Wat gaat er mis?

1.   Je oude gedrag levert je nog te veel op
Mijn Social media checken bevredigt mijn nieuwsgierigheid. Mijn kind “redden” en daarmee de controle proberen te houden leverde me het gevoel op dat ik nodig was, dat ik niet gemist kon worden. Controle houden zorgde voor verdoving, voor niet hoeven voelen hoe ik me werkelijk voelde. Ik was bang dat ik zou instorten als ik mijn ware gevoelens zou toelaten. Negatief communiceren gaf me het idee dat ik de problemen beter in de hand kon houden. Het benoemen luchtte mijn hart, maar ik kon op deze manier ook laten weten dat ik beter wist wat goed voor mijn zoon was. Als hij naar mij zou luisteren zouden onze problemen namelijk opgelost zijn, dacht ik.  Zolang er nog veel voordelen aan oud gedrag zitten, wil je (diep van binnen) helemaal niet veranderen en blijft het bij “denken over”.

2.   Het nieuwe gedrag is te veel gedoe
Het is echt een aantal extra handelingen om gewicht te verliezen. Het scheelt me een heleboel tijd om niet dagelijks een uur te bewegen. Als ik mijn werkdoelen binnen een bepaalde tijd moet af hebben, krijg ik mijn werk soms niet af, verschijnt er deze week geen blog, of kan ik net een laatste vraag of mail niet beantwoorden. Gedoe dus. Dan maar wat later stoppen met werken en een half uurtje minder bewegen.

3.  Een goed voornemen is een losse flodder
Een goed voornemen is een doel en verder niets. Een doel zonder plan, zonder actiestappen en zonder planning, is een losse flodder. Een gedachte die wegwaait met de wind. Ja, ik heb wel bedacht dat ik gewicht wil verliezen, maar die gedachte alleen helpt mij niet. Ik zal een plan moeten maken: dagelijks 2 keer een half uur bewegen, me aanmelden bij een diëtiste, drie gezonde hoofdmaaltijden in een vooraf vastgesteld portie eten en drie keer per dag een gezond tussendoortje nemen. En zo werkt ook met mijn andere voornemens.

4.  Je plan is niet praktisch
Nou kan het natuurlijk zijn dat je wel een soort van plannetje had om je goede voornemen in de praktijk te brengen. Met het plannen van realistische werkdoelen heb ik bedacht dat ik de wekker zet als reminder dat het afgesproken karwei klaar moet zijn. Slim bedacht he? ……. Maar in de praktijk zet ik ‘m gewoon uit en ga door waar ik mee bezig ben. Werkt dus niet.

5.   Je geeft te snel op
Gewoontes veranderen niet van de ene op de andere dag. Gewoontes zijn er vaak langzaam in geslopen, die heb je niet 1-2-3 veranderd. Dat gaat met vallen en opstaan. Als je bij de eerste de beste tegenslag het bijltje erbij neer gooit veranderd er niks. Stel je voor dat je kleine kind na drie keer vallen had gezegd: “Dat lopen, laat maar zitten, dat is me te veel gedoe“.

6.   Je neemt jezelf niet serieus
Een gezinscoach heeft me een aantal jaren geleden bewust gemaakt van mezelf. Keer op keer beloofde ik dat ik niet meer in dramatische gesprekken zou belanden met mijn zoon, soms lukte dat ook, maar nog vaker was ik hem weer de les aan het lezen en legde ik hem een straf op die niet in verhouding stond met hetgeen hij gedaan had. De ruzies werden er niet minder om. Op een gegeven moment zei de gezinscoach tegen mij: “Hoe moet ik jou nou serieus nemen, als je jezelf niet eens serieus neemt. Als je echt iets wil veranderen zal je iets anders moeten gaan doen.” Auw……… die kwam binnen. Ik ben het nooit vergeten.

7.   Je viert je succes niet
Waarom zou je nieuwe dingen gaan doen als het je uiteindelijk niets oplevert. Als je niet stil staat dat het je gelukt is, ben je jezelf ook niet bewust dat je het gedaan hebt en voordat je het weet zak je weer terug in je oude gedrag. Als je niet deelt met anderen wat je voornemen is en hoe je dat wilt bereiken, zullen ze je ook geen complimenten geven. Ze weten het immers niet eens.

Allemaal redenen waarom goede voornemens niet werken. Hoe werkt het dan wel?

8 Tips om goede voornemens te laten slagen

1. Maak alleen goede voornemens als je iets echt graag wilt
Wees bewust dat jij degene bent die iets wil veranderen. Niemand anders kan dat voor je doen. Alleen jij kan kiezen wat je echt graag zou willen veranderen.

2. Schrap halve voornemens
Als wat je nu doet, je heel veel oplevert, blijf dit dan gewoon doen. Relax en laat je goede voornemen varen. Je gaat het toch niet in de praktijk brengen. Zet het niet eens op je lijstje. Dat geeft lucht en scheelt een hoop frustratie voor jezelf en anderen.

3. Maak een plan
Een goed voornemen is een doel, een startpunt. Wat wil je in de plaats van je huidige gedrag? Bedenk welke stappen je nodig hebt om je doel te realiseren. Wat ga je anders doen? Hoe ga je dat doen? Welke acties zijn daarvoor nodig? Met wie? Wanneer? Maak het concreet.

4. Wees praktisch
Zorg dat je actiestap praktisch uitvoerbaar is. Hoe gemakkelijker je nieuw gedrag kunt invoegen in je dagelijkse leven, hoe groter de kans is dat het ook gaat lukken. Hoe ingewikkelder het wordt, hoe groter de kans op mislukken.

5. Zet door
Als je valt, sta dan op. Als je alleen nog maar kunt kruipen, kruip dan door. Net zo lang tot je je doel bereikt hebt. Stel je plannen bij als ze toch lastiger blijken dan je had verwacht. Werkt een stap niet, bedenk dan een nieuwe stap, of vraag advies aan anderen wat zij hebben gedaan. Laat je vooral niet ontmoedigen. Je bent goed bezig.

6. Neem jezelf serieus
Jij wilt dit goede voornemen realiseren. Je wilt bv. stoppen met het “redden” van je kind. Neem jezelf dan serieus en houd je eraan. Of maak het goede voornemen niet en neem jezelf daar serieus in. Iets niet doen of willen is ook een keus. Alleen als jij jezelf serieus neemt, kunnen anderen dit ook doen.

7. Deel je voornemens
Deel je voornemens met anderen zodat je een “stok achter de deur” hebt. Hoe meer mensen ervan weten, hoe meer ze je ook bij de les houden en willen helpen als je even niet weet hoe je nu verder moet.

8. Vier je successen
Wees trots op wat je bereikt. Vier zowel de kleine als de grote momenten. Geef jezelf of iemand anders een ‘high five’ of roep “Heb je wel gezien dat ik…….”.

Welke voornemens zet jij om in een actieplan?

  • Hoe is het met jouw voornemens?
  • Welke goede voornemens zijn tot nu toe niet gelukt?
  • Welk voornemen ga je nu echt aanpakken?
  • Wat is de eerste stap die je zet?

Zet de eerste concrete stap op weg naar een rustiger en gelukkiger leven. Met heel mijn hart hoop ik dat al je goede voornemens in 2019 zullen uitkomen. Mocht je daarbij hulp nodig hebben dan sta ik graag voor je klaar. Ik wens je een fijne jaarwisseling en liefdevol en harmonieus 2019!  

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.