28
sep

Mijn dochter gedraagt zich respectloos

“Mijn dochter is vreselijk opstandig. Er is totaal geen respect voor mij en haar vader. Ze noemt me regelmatig 'kutwijf, kankerwijf' en ga zo maar door. Een 'normaal' gesprek is niet met haar te voeren, ze is alleen maar met zichzelf bezig. Ze sluit zich op haar kamer op of hangt buiten rond met vrienden. Het respect is ver te zoeken, ze is volkomen onhandelbaar. Ik heb zwaar het vermoeden dat ze drugs gebruikt.”

“Ik heb geprobeerd met haar te praten, afspraken te maken, maar niets helpt. Nu ben ik overgegaan tot de 'harde aanpak'. Dat wil zeggen ik heb haar telefoon afgepakt en ze komt voorlopig de deur niet meer uit. Ik heb haar duidelijk gemaakt dat ze eerst maar eens moet leren zich 'normaal' te gedragen.”

“Onze dochter is een kind dat vanaf haar geboorte al 'moeilijk' is, altijd bezig met uitproberen: hoe ver kan ik gaan? Ze is eigenlijk al vanaf haar babytijd een stoorzender in ons gezin. We hebben dan ook regelmatig verzucht tegen elkaar, wat moet dat worden als ze in de puberteit komt? En ja nu is ze in de puberteit, en het is een ontzettend moeilijke puber, een energie vretend kind.”

“Voor alle duidelijkheid: mijn ex (haar vader) en ik gaan goed met elkaar om sinds de scheiding. We bepraten haar gedragsproblemen regelmatig en zitten ook op één lijn wat betreft opvoeding.”

Anders gaan doen

Zo begon laatst een gesprek met een moeder in mijn praktijk. Samen met moeder ben ik gaan onderzoeken wat ervoor nodig was om het respect van haar dochter weer terug te krijgen. Moeder is op verschillende terreinen dingen drastisch anders gaan doen. De belangrijkste keuzes van deze moeder deel ik hieronder met je.

Keuze 1: Heb respect voor je kind

De eerste stap die moeder gezet heeft om te veranderen dat haar dochter zich respectloos gedraagt is zelf respect aan haar dochter gaan geven. Moeder had het idee dat ze als ouder “boven haar kind moest staan” om respect af te dwingen. Maar wanneer je de ideeën van je kind kleineert of beschouwt als minderwaardig dan zal je kind zich ook minderwaardig gaan voelen. Moeder is dit patroon gaan doorbreken door haar kind als een volwassenen te gaan zien en haar unieke kijk en handelingen te gaan respecteren. Hierdoor voelt dochter zich gerespecteerd als een volwassenen en geeft dat vervolgens terug aan haar moeder en anderen.

Keuze 2: Heb respect voor jezelf

Moeder heeft moeite met zelfrespect. Ze houdt van nature veel rekening met anderen, maar loopt zichzelf regelmatig voorbij. Echter kan ze natuurlijk geen respect van haar dochter verwachten wanneer ze geen respect voor zichzelf voelt of geeft aan haar omgeving. Wat je uitzendt ontvang je terug. Wanneer je in staat bent om je eigen ideeën en mening te respecteren, straal je dat uit naar je kind. Laten zien hoe je wilt dat je kind zich gedraagt heeft het beste effect. Goed voorbeeld doet volgen. Moeder heeft gewerkt aan haar zelfrespect.

Keuze 3: Help je kind zichzelf te respecteren

Dochter heeft in haar ontwikkeling van haar eigen mening of visie veel goedkeuring van haar moeder (ouders) nodig. Ze kan haar dochter ondersteunen door elke keer wanneer ze een mening geeft, vragen om deze te onderbouwen. Hierdoor vindt dochter argumenten waardoor haar mening krachtiger en waardevoller wordt of komt erachter dat haar mening misschien wel nergens op slaat. Wanneer moeder voelt dat de mening van haar dochter waardevol is en ze deze mening respecteert, laat ze het weten. Waardering heeft ervoor gezorgd dat het meisje zich gerespecteerd voelt.

Keuze 4: Zie en benoem de goede kanten van je kind

Moeder noemt haar dochter in bovenstaand gesprek vanaf de geboorte al een stoorzender. Dat doet vermoeden dat het geen gemakkelijk kind is, maar ook dat de relatie tussen moeder en dochter geen gemakkelijke is. Moeder is zich gaan afvragen wat haar rol in dit verhaal is. Ze kwam tot de pijnlijke ontdekking dat ze niks aan haar dochter meer leuk en goed vond.

Gelukkig kan moeder inmiddels de goede kanten van haar dochter weer zien en benoemen. Het maakt dat moeder nu echt contact met haar dochter kan leggen. In het begin was het meisje geneigd om zich af te sluiten, ze was nog niet in staat om de verbinding met haar moeder weer aan te gaan. Haar vertrouwen was beschadigd. Moeder heeft in die periode laten zien dat ze bereid was om te praten, maar legde geen druk op haar dochter. Om het contact te herstellen zijn ze vaker samen iets gaan doen. Als praten snel leidt tot dezelfde negatieve patronen is het soms gemakkelijker om iets te gaan ondernemen.  

Keuze 5: Wees respectvol naar anderen in het bijzijn van je kind

Het is al eerder genoemd: jij bent het voorbeeld voor je kind. De moeder uit het voorbeeld wilde nog wel eens haar ongezouten mening over anderen geven. Wanneer je in het bijzijn van je kind andere mensen respectloos behandelt of belachelijk maakt, dan is dat het voorbeeld wat je aan je kind laat zien. Daarom is het belangrijk dat je in bijzijn van je kind mensen altijd met respect behandelt, ook wanneer deze mensen er op dat moment niet bij zijn.

Keuze 6: Stel duidelijk grenzen

Het is nodig om grenzen aan te geven wanneer je kind jou niet respectvol behandeld. Je hoeft niet te accepteren dat je uitgescholden wordt. Echter is het wel belangrijk dat je dit aangeeft op een manier waardoor je kind nog steeds het gevoel heeft dat je er wel voor hem/haar bent. Wanneer de dochter uit het voorbeeld begint te schelden kan moeder bijvoorbeeld tegen haar zeggen: “Ik luister graag naar je wanneer je rustig praat.” Daarmee geeft ze aan dat ze wel beschikbaar is om te praten, maar verwacht dat dochterlief normaal en respectvol tegen haar praat.

Keuze 7: Bespreek het onderwerp respect

Vraag of onderzoek wat er in het hoofd van je kind omgaat zodat je een beter idee krijgt over wat hem bezighoudt. Wat is de betekenis van respect voor jou en wat is de betekenis van respect voor je kind? Wat wil je van je kind en wat wil jouw kind van jou? Bespreek dit onderwerp eens samen. Stel vragen en geef voorbeelden.

Is dit verhaal herkenbaar?

Is het respect in jullie gezin ver te zoeken? Lijken er geen aanknopingspunten voor een positieve ontwikkeling meer te zijn, dan kunt je het beste hulp gaan zoeken. Aangezien dit probleem een forse invloed op het hele gezin heeft, zou ik zeggen: wacht niet te lang om weer in contact te komen met je kind.

Help je mij dit artikel te delen? Dank je wel!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.