28
jul

10 tips voor het omgaan met de verslaving van je kind

Het verslavingsprobleem van je kind heeft niet alleen ingrijpende gevolgen voor je kind zelf, maar het beïnvloedt ook jouw leven. Woede, verdriet en wanhoop zijn emoties waar je mee te maken krijgt. Maak jij je zorgen en voel je je machteloos? Bekijk dan de 10 tips van Mijn kind is verslaafd om als ouder om te gaan met de verslaving van je zoon of dochter. Hoe kun je je kind het beste helpen zonder je eigen grenzen uit het oog te verliezen?

Deze 10 tips helpen je bij het omgaan met de verslaving van je kind:

1.Zoek informatie over verslaving

 Informeer jezelf over de werking en effecten van het middel dat je kind gebruikt. Als je voldoende kennis hebt is het gemakkelijker om met je kind te praten over het middel en de verslaving en krijg je meer begrip voor de situatie waarin je kind verkeert.

2. Praten helpt

Over het gebruik van drugs of een verslaving praten kan misschien best moeilijk voor je zijn. Dat is het ook, maar het is belangrijk om door te zetten. Zowel jij als je kind zijn daarbij gebaat. Praten helpt. Probeer dit wel te doen op een moment dat je kind niet onder invloed is. Schreeuwen en nutteloze discussies met welles-nietes spelletjes zijn volkomen zinloos. Probeer dit te vermijden. Zorg ervoor dat je duidelijk en positief communiceert.

3. Confronteer je kind met het gebruik

Het belangrijkste wat je voor je kind kan doen om hem of haar te helpen is confronteren met het feit dat de controle over het gebruik van drank, drugs of welke verslavende gewoonte dan ook weg is. Je helpt je kind niet door zogenaamd uit respect te zwijgen. Het stopt niet zolang jij het toe blijft laten. Probeer bij voorkeur samen met je andere gezinsleden kenbaar te maken dat er grenzen zijn aan het gebruik. Hoe meer dierbaren kenbaar maken dat er grenzen zijn aan het gebruik, hoe groter de kans dat je kind hulp zal zoeken.

4. Los geen problemen op

Los geen problemen op die je kind heel goed zelf kan oplossen. Door het lenen van geld, het verzinnen van smoezen of het bedekken van problemen die je kind zelf maakt, houd je de verslaving mee in stand. Koop geen alcohol of drugs en geef geen geld, tenzij je heel zeker weet waar je kind het aan uitgeeft. Betaal ook geen schulden af, tenzij er echt héle duidelijke afspraken zijn gemaakt over de aflossing.

5. Beschuldig je kind niet

Beschuldig je kind nooit dat jouw leven niet meer leuk is door zijn of haar verslaving. Je helpt je kind niet door dingen te zeggen als: ‘Kijk toch eens hoe je ons verdriet doet, zie je dan niet hoe wij ons best voor je doen.’ Of: ‘We voelen ons zo verraden, je houdt je nooit aan de afspraken, wat doe je ons een verdriet.’ Gegarandeerd dat je kind bij al deze beschuldigen en oordelen zichzelf enorm schuldig en machteloos voelt en zo snel mogelijk zijn verslaving zal gebruiken om aan dit benauwde gevoel te ontsnappen. Jij bent en blijft zelf verantwoordelijk voor jouw eigen geluk, niet je kind.

6. Geef je grenzen aan

Geef duidelijk je grenzen aan. Het niet aangeven van je grenzen levert niets dan stress en wrijving op. Hierdoor verslechtert de relatie met je kind. Maak concreet wat jouw grenzen precies zijn en wat je nodig hebt. Geef duidelijk aan wat je wilt, maar blijf wel rustig. Beschrijf het zo specifiek mogelijk.

7. Ben consequent

Het is belangrijk om consequent te zijn. Dreig nooit met stappen of acties die je bij nader inzien toch niet kunt uitvoeren. Het is belangrijk voor het onderlinge vertrouwen om alles wat je zegt en belooft ook werkelijk uit te voeren. Zeg dus niets wat je niet kunt waarmaken en maak waar wat je zegt. Ben hierin consequent.

8. Zorg goed voor jezelf

Blijf goed voor jezelf zorgen. Probeer om jezelf niet te laten beheersen door de problemen van je kind, hoe moeilijk dat misschien ook is. Je kind heeft immers het meeste aan een sterke vader of moeder. Getob en slapeloze nachten maken de situatie niet beter. Ga leuke dingen doen zoals muziek maken, met vrienden afspreken of richt je op je werk of studie. Laat alles gewoon doorgaan. Zorg dat je zelf gelukkig bent en probeer te genieten van je leven. Daar help je je verslaafde kind het meeste mee. Het kan nooit de bedoeling zijn dat je kind de hele omgeving meetrekt in een negatieve spiraal.

9. Praat met anderen

Praat over de verslaving met anderen. Omgaan met een kind met een verslaving is vaak erg ingewikkeld. Meestal levert het tegenstrijdige gevoelens op en zit je voortdurend met het dilemma: Hoe kan ik nog van mijn kind houden als hij zich onmogelijk gedraagt? Aarzel en schaam je niet om hier met anderen over te praten. Zoek iemand waar je je veilig en vertrouwd bij voelt en deel je verhaal. Dit kan voor een enorme opluchting zorgen.

10. Geef onvoorwaardelijke liefde

Tot slot. Wat je kind het hardste nodig heeft zijn twee dingen: onvoorwaardelijke liefde en spijkerharde grenzen. Blijf je bewust dat achter de verslaving van je zoon of dochter een kind zit dat verlangt naar jouw liefde en veel liefde kan geven. Laat je kind weten dat je er altijd voor hem zult zijn.

 

Het verslavingsprobleem van je kind heeft niet alleen ingrijpende gevolgen voor je kind, maar het beïnvloedt ook jouw leven. Woede, verdriet en wanhoop zijn emoties waar je mee te maken krijgt. Maak jij je zorgen en voel je je machteloos? Vraag dan het gratis E-book ‘Handreikingen voor ouders met een kind met een verslaving'  aan.  In dit E-book leer je (h)erkennen hoe spanningen thuis op kunnen lopen, je leert je grenzen aangeven en je leert met aandacht te luisteren naar je kind. Je krijgt veel tips en handvatten die je direct toe kunt passen in je leven. Vraag hier het E-book aan.

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.