28
apr

Gameverslaving

Internetten, online zijn en gamen: welke puber is er tegenwoordig niet mee bezig? De grote populariteit van games is onder andere te verklaren door de uitgebreide beschikbaarheid van internet via smartphones en tablets, maar ook door de alsmaar vernieuwende spelcomputers. Gamen op zichzelf is geen probleem. Gamen is leuk, je zoon of dochter kan er veel plezier aan beleven en er zelfs dingen van leren, maar wanneer zit je kind in de gevarenzone? En wanneer moet je jezelf zorgen maken dat je kind gameverslaafd raakt?

Gameverslaving niet wetenschappelijk ondersteund

Gameverslaving wordt op dit moment nog niet volledig door de wetenschap erkend. Toch kunnen sommige jongeren problematisch gamegedrag vertonen. Vaak is het zo dat dit gepaard gaat met ander problematisch gedrag. Denk hierbij aan problemen in het gezin en op school, obsessief of dwangmatig gedrag, óf problemen met andere verslavingen zoals drugs of alcohol.

Symptomen problematisch gamegedrag

We spreken van problematisch gamegedrag als het gamen de wereld van je kind beheerst. Dit is het geval wanneer het gamen of internetten ten koste gaat van andere belangrijke dingen, zoals studie, werk, sport en sociale contacten. Regelmatig gaat het zelfs ten koste van de nachtrust. Word je kind onrustig, chagrijnig of agressief als hij niet mag gamen, of raakt hij geïrriteerd als hij gestoord wordt tijdens het gamen? Neemt het gamen veel tijd in beslag of is er thuis continu ruzie over de uren die je kind achter de spelcomputer wil doorbrengen? Dan is het tijd om in actie te komen en een gesprek aan te knopen met je kind.

Hoe ga je het gesprek aan?

Toon interesse in je kind. In plaats van je kind verwijten te maken en het gamegedrag te veroordelen, kun je vragen wat de reden is dat je kind zo graag gamet? Speel gerust eens een avondje mee en laat je kind uitleggen waarom dit zo ‘gaaf’ is en waarom hij zichzelf er zo lang mee bezig kan houden.  

Bespreek je zorgen

Leg uit waarom je zorgen hebt. Alleen verbieden helpt bijna nooit. Zeg dat je meer over het gamen wil weten. Begin het gesprek daarom met vragen over de leuke kanten van gamen. Dit haalt de spanning uit het gesprek. Daarna komt er vanzelf ruimte om de negatieve kanten en de risico’s te bespreken. Jongeren gamen niet zomaar een hele dag. Ze hebben bepaalde motieven. In een gesprek is het belangrijk om zonder vooroordelen rekening te houden met deze motieven en oprecht te luisteren naar je kind.

Wat is verantwoord gamen?

Bespreek met je kind het verschil tussen verantwoord gamen en problematisch gamegedrag. Wanneer vind jij dat je kind teveel games speelt en wat is voor jou het verschil tussen verantwoord gamen en gameverslaving? Wat verstaat je kind onder gameverslaving? Hoeveel uur per dag denkt je kind te gamen en bij hoeveel uur per dag legt je kind zelf de grens?

Afspraken over gamen

Bepaal samen duidelijk wanneer, hoeveel en welke games er gespeeld mogen worden. Bijvoorbeeld alleen in de weekenden, niet voor het slapen gaan of alleen na het maken van huiswerk. Het is voor je kind belangrijk om het gamen af te wisselen met andere bezigheden, bijvoorbeeld sporten. Leef deze regels na en verbind er consequenties aan als de regels worden overtreden. Lukt het je kind niet direct om te stoppen of te minderen met gamen, kijk dan samen hoe je de vaardigheden die daar voor nodig zijn kunt versterken. Voorkom dat je kind het gevoel heeft dat hij voortdurend faalt.

Geef het goede voorbeeld

Bedenk tot slot dat je zelf een voorbeeld bent voor je kind. Bekijk je eigen gedrag eens objectief. Zit je zelf veel achter de computer, tablet of telefoon? Zo ja, pas dan eerst je eigen gedrag aan. Want hoe kun je ooit geloofwaardig overkomen en zeggen dat je kind moet minderen met gamen, terwijl je zelf overdreven veel op het internet rondhangt.

Drie gouden regels

De bovenstaande tips zijn een goede greep uit de manieren waarop je met de gameverslaving van je kind om kunt gaan. Als je naar de strekking van deze manieren kijkt, komt het uiteindelijk allemaal neer op drie gouden regels: verdiep jezelf in je kind, help je kind zich te leren beheersen en benader dit leerproces positief.

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!

 

 



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.