27
apr

Drugsgebruik van je kind: bespreek, maak weerbaar en blijf scherp

Jongeren experimenteren soms met drugs. Veel jongeren stoppen er na verloop van tijd vanzelf mee, maar soms kan experimenteren overgaan in sociaal gebruik of middelenmisbruik. De reden waarom een jongere drugs gaat gebruiken is meestal: uit nieuwsgierigheid, om bij de groep te horen, om zich te ontspannen, om zich zelfverzekerd te voelen en/of om een geestverruimende ervaring te beleven.

Door te experimenteren, zijn jongeren in staat een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Door zelf ervaringen op te doen en dingen uit te proberen, leert een jongere waar zijn grenzen liggen en wat zijn mogelijkheden zijn. Maar drugsgebruik kan behoorlijk wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het is belangrijk om als ouder goed op de hoogte te zijn en in gesprek te gaan met je kind als hij of zij drugs gebruikt.

Zorg dat je goed geïnformeerd bent over drugs

Zorg dat je weet waar je over praat. Dit voorkomt angst en maakt dat je een open houding kan aannemen tegenover je kind. Daarmee is de kans het grootst dat je kind openheid geeft over het drugsgebruik.

Bespreek de risico’s en gevolgen van het drugsgebruik 

Wanneer je in gesprek gaat met je kind, is het goed om de gevolgen en risico’s van het drugsgebruik te bespreken. Een risico is bijvoorbeeld dat:

  •  jongeren die regelmatig drugs gebruiken, op zoek moeten naar geld om hun drugs te kopen. Hierdoor kunnen ze geld gaan lenen of stelen, waardoor de relatie met familie en vrienden flink verstoord kan raken.
  • drugs verslavend werken. Als je kind eenmaal verslaafd is, is het moeilijk om te stoppen.
  • kinderen die drugs gebruiken, sneller betrokken raken bij onveilige en illegale activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan dealen, of rijden onder invloed.
  • drugsgebruik van je kind een slechte invloed kan hebben op de schoolprestaties van je kind. 

Geef je kind waardering om wie hij of zij is

Goedkeuring van ouders is voor kinderen erg belangrijk. Ook al laten ze dit vaak niet blijken. Als ouder breng je vaak minder tijd door met je puber dan met je jongere kinderen. Let er daarom extra op of je aandacht geeft aan goed gedrag en de emoties en gevoelens van je kind. Bij genoeg waardering gaat je kind positief over zichzelf denken, waardoor hij of zij sterker in het leven komt te staan. Kinderen met zelfvertrouwen, zijn beter opgewassen tegen groepsdruk. Zelfvertrouwen maakt de kans op uit de hand lopend drugsgebruik een stuk kleiner.

Maak je kind weerbaar

Help je kind om de druk van leeftijdsgenoten te weerstaan om drugs te gebruiken. Bedenk wat hij kan zeggen zonder afgewezen te worden door de vriendengroep. Je kind kan bijvoorbeeld zeggen dat hij liever spaart voor een Playstation of vakantie. Zodra je kind vooraf weet wat hij gaat zeggen wanneer hij gevraagd wordt drugs te gebruiken, staat hij sterker in zijn schoenen. Ook al heeft je kind al eens geëxperimenteerd: het is toch belangrijk dat hij weet wat hij kan antwoorden als vrienden vragen om het nog eens te doen.  

Let op signalen

Let op waarschuwingssignalen als je vermoedt dat je kind drugs gebruikt. Vertoont je kind één van de veranderingen die hieronder staan, dan hoeft dat op zich geen probleem te zijn. Zie je een aantal signalen tegelijk? dan kan het zo zijn dat je kind drugs gebruikt.

  • Wisselende emoties: plotseling zeer blij of geïrriteerd zijn
  • Afzonderen: veel op de slaapkamer zitten of continu naar buiten willen
  • Geheimzinnig gedrag: onduidelijke telefoontjes of ontmoetingen
  • Altijd geld nodig hebben zonder dat duidelijk is waarvoor
  • Liegen of vaag zijn waar hij naartoe gaat en met wie hij omgaat
  • Fysiek of verbale agressiviteit
  • Plotseling slechtere schoolprestaties
  • Verslechterd korte termijn geheugen
  • Spijbelen
  • Desinteresse in dingen waar hij voorheen wel in geïnterneerd was
  • Rare slaap- en eetgewoontes
  • Hoesten en minder weerstand tegen verkoudheid
  • Andere vrienden en geen interesse in oude vrienden

Let op! veel pubers vertonen één of meerdere van deze signalen zonder dat ze drugs gebruiken. Waar je als ouders het meest alert op moet zijn, is verandering. Eventuele veranderingen kunnen een goede aanleiding voor een gesprek met je kind zijn.


Heb je ontdekt dat je kind gebruikt? Of heb je zorgen over het drugsgebruik van je kind? Vraag dan hier het gratis E-book ‘Praktische handreikingen voor ouders van een kind met een verslaving’ aan. Het E-book staat vol met praktische tips om grip te krijgen op de situatie.

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.