25
okt

Positieve en negatieve kanten van gamen

Gamen is populair. Zolang het niet zorgelijk wordt gun je je kind deze leuke bezigheid. Regelmatig vraag je jezelf af: ‘Hoe kan ik hier het beste mee omgaan? Hoeveel uren gamen per dag is gezond en wat niet meer? In deze blog worden zowel de positieve als de negatieve kanten van gamen belicht.

De voordelen van gamen

Gamen heeft een sociaal aspect. Je kunt het doen in teamverband. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk samen met 10 andere spelers een spel spelen. Dat maakt het leuk, uitdagend en kan je helpen bij het maken van vrienden. Een ander voordeel is dat je iedere keer weer een ander spel kunt spelen, wat zorgt voor een nieuwe uitdaging. Gamen is interactief en je hebt invloed op wat er gebeurt. Het biedt ruimte aan de speler om zijn eigen wereld te creëren, deze te beïnvloeden en wijzigingen aan te brengen. De beloning bij een bepaalde moeilijkheidsgraad in het spel kan je een kick bezorgen. Gamen kan ontspannend en rustgevend zijn, maar ook competitief. Je kunt concurreren met anderen.

Ze kunnen er veel van leren

Gamen is dus niet alleen maar slecht voor kinderen. Sterker nog, ze kunnen er veel van leren: zoals omgaan met anderen, veel dingen tegelijk doen en snel beslissingen maken onder tijdsdruk. Concentratie is van belang, net zoals creativiteit en strategisch inzicht hebben. Dat laatste betekent dat je kind goed moet kunnen zien wat er precies aan de hand is en wat hij/zij kan doen om de situatie te beïnvloeden.

De nadelen van gamen

Zoals bij zoveel dingen het geval is, zijn er positieve en negatieve kanten aan gamen. Een nadeel van gamen is dat alle vrijetijd die besteed wordt aan (veelvuldig) gamen niet aan andere zaken besteed kan worden, zoals sport en omgaan met vrienden. Een van de meest belangrijke negatieve kanten waar ouders vaak bang voor zijn is dat je verslaafd kunt raken aan gamen. Wanneer is iemand een fanatiek gamer en wanneer is het gamegedrag problematisch?

Hoe herken je problematisch gedrag?

Gamen wordt een probleem als je kind de controle over gamen dreigt te verliezen. Er wordt zoveel tijd aan gamen besteedt dat hij/zij erdoor in de problemen komt, bijvoorbeeld op het werk of op school, op financieel gebied of met relaties. Er is geen goede balans meer tussen het gamen en andere activiteiten. Als het je kind niet meer lukt om te stoppen of te minderen en je kind krijgt ontwenningsverschijnselen als het niet gamet, kunnen dat aanwijzingen zijn van een gameverslaving. Andere signalen kunnen zijn dat je kind snel geïrriteerd is als het gestoord wordt tijdens het gamen of als je kind het lastig vindt om buiten de vertrouwde omgeving iets af te spreken. Ook een verstoord dag en nachtritme, nauwelijks nog sociale contacten buiten de virtuele wereld, een slecht eetpatroon, mentale klachten zoals bijvoorbeeld somberheid, angst of depressieve gevoelens en vermoeidheid kunnen duiden op een gameverslaving.

Tips voor ouders

Ouders kunnen een rol spelen in het toezicht houden van gamegedrag, het stellen van grenzen en het stimuleren van andere activiteiten.

  • Weet wat je kind bezighoudt, wie de vrienden zijn en wat hij/zij doet en welke spellen hij speelt.
  • Beloon positief gedrag. Zeker als niet alles soepel verloopt ben je als ouder soms geneigd om te focussen op wat niet goed gaat. Je vergeet dan de dingen die wel goed gaan te benoemen en die zijn er altijd. 
  • Praat over het gamen en de zorgen die je daarover hebt. Dat wil niet zeggen dat je het er te pas en te onpas over moet hebben. Praat over allerlei zaken die belangrijk zijn voor je kind, toon belangstelling voor grote en kleine gebeurtenissen in zijn leven.
  • Informeer jezelf. Weet wat de risico’s en effecten van gamen kunnen zijn. Dit kun je samen met je kind onderzoeken. Als je goed geïnformeerd bent kun je beter aangeven waarom je bepaalde grenzen stelt.
  • Verdiep je in de spellen die je kind speelt. Op YouTube kun je trailers van spellen vinden. Zo krijg je een idee over hoe een spel eruit ziet, of schadelijke gedragingen zoals geweld en grof taalgebruik er in voorkomen en of het voor je kind geschikt is om te spelen.
  • Zorg dat je kind jullie in vertrouwen durft te nemen. Ook als hij/zij in de problemen is gekomen. Geef je kind het gevoel dat hij vrij kan en mag zeggen wat hij wil. Zonder dat er altijd per se een consequentie of straf op de loer ligt. Ook als het gedrag voortkomt uit onhandige keuzes of omdat hij zich niet aan afspraken heeft gehouden.
  • Stel grenzen. Ook oudere kinderen hebben behoefte aan grenzen. Kijk of je samen tot afspraken kunt komen. Als je zoon of dochter mee denkt over een afspraak, zal hij/zij zich er waarschijnlijk beter aan houden. Afspraken kunnen gaan over hoe lang je kind mag gamen, hoe vaak, op welke tijdstippen en welke games hij mag spelen.
  • Sta niet toe dat je kind door het gamen afspraken negeert of zijn beloften niet nakomt. Bijvoorbeeld afspraken over taken in huis, de tijd waarop hij thuiskomt en het meedoen met dingen die jullie als gezin samen doen.
  • Heeft je kind al zijn geld aan games uitgegeven en raakt hij in geldnood? Geef hem dan geen extra geld. Hij moet leren dat hij zijn geld maar één keer uit kan geven. Op die manier leert hij wat verantwoord omgaan met geld is.
  • And last but not least: Wees je bewust van je voorbeeldfunctie. Kinderen kopiëren gedrag. Wat ze jou als ouder zien doen vinden ze normaal. Geef daarom het goede voorbeeld: zit zelf ook niet de hele dag achter de laptop en kijk niet voortdurend op je telefoon maar luister eens oprecht wat je kind te vertellen heeft (over het gamen).

Luisteren

Wil je meer weten over het stellen van grenzen en luisteren met aandacht? Vraag dan hier het gratis E-book ‘Praktische handreikingen voor ouders met een kind met een verslaving’ aan. Het E-book staat boordevol tips en handreikingen die je direct kunt toepassen in je dagelijkse leven.

Handreikingen

Help je mij dit artikel te delen? Dank je wel!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.