24
nov

Motiveren: een sleutel tot succes bij verslaving

Met behulp van motiverende gespreksvoering breng je makkelijker verandering teweeg bij je verslaafde kind. In plaats van je kind de ‘les te lezen’, stimuleer je zijn of haar eigen motivatie. Geduld is hierbij een toverwoord. Maar ook het afleren van bepaalde gewoontes is belangrijk. Probeer het te zien als een investering: wanneer je de ‘truc’ eenmaal doorhebt, zie je dat je met motiverende gesprekstechnieken veel meer resultaat bereikt met minder inspanning.

Hoe werkt motiverende gespreksvoering?

Motiverende gespreksvoering is een prettige manier van communiceren voor de ouder én voor het verslaafde kind. Wanneer je een motiverend gesprek voert, erken je dat jij en je kind gelijkwaardig zijn. Door je communicatiestijl aan te passen en op een gelijkwaardige manier met je kind samen te werken, kun je wonderen verrichten. Technieken voor motiverende gespreksvoering zijn: open vragen stellen, aandachtig luisteren, bevestigen en samenvatten. Met andere woorden: je stelt je op als een geduldige gesprekspartner die de ander aan het denken zet en aan het woord laat. In plaats van je verslaafde kind te overtuigen, ga je in een motiverend gesprek samen op zoek naar een oplossing.

Voorbeeld

Motiverende gespreksvoering valt het beste uit te leggen met een voorbeeld.

Stel: je kind is van school gestuurd vanwege overmatig wietgebruik, zit thuis en blowt regelmatig. Hieronder vind je twee korte dialogen: één met een ouder (ouder 1) die de neiging heeft tot overtuigen en één met een ouder (ouder 2) die de motiverende gespreksvoering toepast. 

Neiging tot overtuigen

Ouder 1: Tsja, we kunnen wel op zoek gaan naar een andere school, maar zolang jij blijft blowen heeft dat natuurlijk weinig zin.
Kind: Thuis zitten is echt k…, ik word hier hartstikke depressief.
Ouder 1: Daar kan ik me iets bij voorstellen, maar wie gaat jou zo aannemen op een nieuwe school?
Kind: Weet ik veel. Als ik op een fatsoenlijke school zit waar het wel leuk is dan zal ik heus wel minder gaan blowen.
Ouder 1: Jij draait de boel om. Eerst moet je stoppen met blowen. Heb je er al eens aan gedacht om naar een afkickkliniek te gaan?
Kind: Doe eens normaal. Zo erg is het nou ook weer niet. Die paar blowtjes…
Ouder 1: Dat denk jij…
Kind: Je denkt toch niet dat ik tussen de junks ga zitten!!
Ouder 1: Nou dat valt best mee, verslaving kan iedereen overkomen, dus daar zitten echt niet alleen junks
Kind: Dat ga ik echt niet doen. Ga zelf maar naar die kliniek.

Motiverend gesprek

Ouder 2: Hoe denk je dat het komt dat ze je van school hebben gestuurd? (open vraag)
Kind: Duh, dat is niet zo moeilijk natuurlijk…  
Ouder 2: Vertel eens (open vraag)
Bas: Door het blowen natuurlijk.
Ouder 2: Door het blowen zeg je. (reflectie) Wat heeft ervoor gezorgd dat je bent gaan blowen? (open vraag)
Kind: Ach, het begon onschuldig, een blowtje om uit te proberen. Ik werd er relaxed van en dacht niet meer na over mijn zorgen. Dat is soms nog steeds wel zo. Maar m’n concentratie werd er ook niet beter op. Daar moet ik eerlijk in zijn. En daar kwamen ze op school ook achter...
Ouder 2: Het is dus onschuldig begonnen en zo uit de hand gelopen dat het op school opgemerkt werd? (reflectie)
Kind: Ja, dat denk ik. Ik kan het nu wel vergeten met mijn diploma.
Ouder 2: Wat zou je daaraan willen doen? (open vraag)
Kind: als ik heel eerlijk ben dan zou ik wel willen stoppen met blowen, maar ik weet niet zo goed hoe. Het voelt zo lekker relaxed als ik gebruikt heb.
Ouder 2: Het geeft je een relaxed gevoel als je gebruikt heb. Toch wil je graag stoppen. (reflectie) Daar zijn verschillende mogelijkheden voor schat. Als je wilt kunnen we er samen een aantal bekijken. Wat vind je daarvan? (open vraag)
Kind: Oké dan.   

Uitleg

In het eerste gespreksvoorbeeld is het vooral de ouder die oplossingen aandraagt. Hierdoor schiet het kind in de verdediging en gaat het duiveltje in hem antwoorden. In het tweede voorbeeld laat de ouder het kind zelf uitspreken wat hij wil. De sfeer is er niet één van strijd, maar van samenwerking.

Wil jij leren hoe je met behulp van motiverende gespreksvoering makkelijker verandering teweeg kunt brengen bij je verslaafde kind?

Ja graag

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!

 



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.