24
apr

Goed communiceren

Als je langere tijd zo dicht op elkaar moet leven net als nu, is communicatie met elkaar belangrijker dan ooit. Waarom is het zo belangrijk? En hoe regel je het?

Veel ruzie

Alles waar je tegenaan kunt lopen op het gebied van communicatie heb ik zelf ervaren. Het heeft me veel energie en ruzies gekost. Ik vond het bijvoorbeeld moeilijk om mijn boodschap duidelijk over te brengen en aan te geven wat mijn eigen behoeftes waren. Ook gaf ik mijn eigen grenzen niet goed aan om de ander niet te willen kwetsen. Daarnaast voelde ik me regelmatig aangevallen waardoor ik in de aanval ging en mezelf ging verdedigen. Dit alles was natuurlijk niet bevorderlijk voor een goede sfeer in huis.  

Ellende besparen

De reden dat ik je dit vertel is dat ik jouw en je kind deze ellende wil besparen. Wanneer je je eigen gevoelens en behoeftes uit het oog verliest, raak je de verbinding met jezelf kwijt en is het ontzettend lastig om je te blijven afstemmen op je kind. En dan ontstaat er op den duur een afstand tussen jullie. Wanneer jij in contact bent met je eigen gevoelens en behoeftes is het tegelijkertijd gemakkelijker om je af te stemmen op de gevoelens en behoeftes van je kind.

Needs

Ouders hebben soms negatieve associaties bij het woord behoeften, alsof ze ‘egoïstisch zijn’. Dat is niet wat met behoeften bedoeld wordt. In het Engels spreken we over needs. Het woord needs maakt misschien duidelijker dat het nodig is om met je behoeften in contact te komen. Met behoeften worden universele behoeften bedoeld. Ik noem er een paar: voeding, rust, begrip, empathie, verbinding, gekend zijn, (emotionele) veiligheid en liefde.

Baas over je eigen leven

Gehoor geven aan je behoeften verbind je met het leven. Wat is er mooier dan het helder hebben van je behoeften en deze vervolgens te vervullen? Het geeft je rust en ontspanning en je wordt de baas over je eigen leven. Je hebt geen frustraties meer omdat je kan doen wat je het liefste doet en wat bij je past.

Goed voorbeeld doet volgen

Er zal veel meer harmonie in jezelf ontstaan en harmonie in jezelf betekent automatisch harmonie met je kind. Echt waar. Als jij je verbindt met je eigen behoeften en deze vervult, geef je je kind automatisch toestemming om dat ook te doen waardoor zowel je eigen leven, als dat van je kind wordt verrijkt.

Simpel voorbeeld

Je moet* (het woord zegt al genoeg) van jezelf een gezonde maaltijd voor je kind bereiden. Je hebt een drukke week gehad en hebt hoofdpijn, maar het gaat wel om de gezondheid van je kind en doet het toch. Je gaat boodschappen doen, niet van harte, en begint met koken. Het kost je veel energie.

Dan gaat de telefoon: je dochter die appt dat ze bij haar vriendin blijft eten. Je baalt als een stekker en valt uit tegen je dochter dat ze dat wel eens eerder had kunnen zeggen. Twee verliezers.

Had jij je behoefte aan rust eerder aangegeven dan had je dochter je waarschijnlijk vertelt dat ze van plan was om bij haar vriendin te eten. Het had jullie beide rust en plezier en opgeleverd.

Probeer maar

Wat ik vaak ervaar als ik goed luister naar mijn werkelijke behoeften dat de ander dan zegt: ‘dat komt mij eigenlijk stiekem ook beter uit’. Een win-win situatie. Probeer het maar eens, het werkt echt. Als je iets niet vanuit je hart kunt doen, dan zijn er alleen verliezers. Stem je wel goed af op je ware behoeften dan komt het naar je toe.

Dankbaar

Het is mijn missie is om ouders een diepere verbinding met zichzelf en hun kind te laten ervaren door hen de ruimte te geven en te uiten wat er in hen leeft. Mijn persoonlijke ervaringen vormen een mooie aanvulling en verdieping op mijn werk als therapeut en coach. Dat ik dit werk mag doen, maakt me dankbaar en gelukkig. Inmiddels ervaar ik weer een mooie verbinding met mezelf en mijn kinderen en verloopt onze communicatie soepel en liefdevol. Dat geeft me veel levensenergie. En dat gun ik jullie ook.

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.