23
nov

Vertrouwen

Misschien herken jij in eerste instantie niet dat iets je tegenhoudt om dingen anders te gaan aanpakken. Voorheen dacht ik dat ik met mijn “harde werken” mijn zoon kon “redden” van zijn verslaving. Maar als ik echt eerlijk ben, werkte ik hard omdat dat voor mij vertrouwd was. Ook al boekte ik geen resultaat, het was voor mij bekend terrein. Maar je raad het al: “als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je kreeg.”

Niet voldoende zelfvertrouwen

Lang heb ik gedacht dat ik voldoende zelfvertrouwen had. Dat ik precies deed wat ik nodig had om mijn leven te leiden zoals ik dat graag zou willen. Maar niets bleek minder waar. Mijn hele leven draaide om het pleasen van andere mensen. Ik zette mezelf altijd op de laatste plaats. Dit ging ik inzien in de periode dat ik mezelf volledig wegcijferde voor de verslaving van mijn zoon. 

Het roer om

Vaak besloot ik in mijn hoofd om het anders te gaan doen, maar dan kwamen de gedachtes.

 • “Doe ik het wel goed?”
 • “Kan ik dit wel maken ten opzichte van mijn zoon?”
 • “Durf ik wel te veranderen?”
 • “Kan ik wel veranderen?”
 • “Moet ik dit wel doen?”
 • “Wat als ik het erger maak dan het al is?”
 • Etc etc….

Deze gedachtes hielden me tegen om het anders te gaan doen. Ze weerhielden me ervan om het roer om te gooien, mijn eigen leven te gaan leiden en weer gelukkig te worden.

Vermijdend gedrag

Om maar niet met die gedachtes en twijfels geconfronteerd te worden vertoonde ik vermijdend gedrag.

 • Ik maakte geen krachtige keuzes.
 • Ik durfde niet volledig mezelf te zijn.
 • Ik bleef afhankelijk van de situatie waar ik met mijn zoon in beland was.
 • Ik bleef hangen in oude patronen die vertrouwd voor me waren.
 • Ik was aan het overleven i.p.v. leven.
 • Ik was niet wie ik wilde zijn.

Op korte termijn gaf me dat een prettig gevoel en dat maakte het niet gemakkelijk om deze overlevingsstrategie te veranderen. Wat ik ontdekte: om te kunnen zijn wie ik wilde zijn had ik vertrouwen nodig. Het vertrouwen in mezelf én mijn zoon was ver te zoeken in die tijd.

 

Wat zijn signalen dat het vertrouwen zoek is?

 • Veel te hard werken om je kind te “redden” en totaal geen energie meer hebben voor je eigen plezier.
 • Spanningen in je lijf. Nooit echt kunnen ontspannen.
 • Dingen niet durven die eigenlijk niet echt gevaarlijk zijn. Denk hierbij aan hulp vragen en/of ontvangen of bijvoorbeeld een online training volgen om op een andere manier met je kind en de verslaving te leren omgaan.
 • Niet in beweging komen terwijl je voelt dat dat wel het beste is.
 • In veilige gewoontes en gedragingen blijven hangen.
 • Heel veel nadenken en piekeren hoe het anders kan maar geen actie ondernemen.
 • Heel veel praten over wat je vindt en graag zou willen maar niet in actie komen.
 • Of juist héél véél in actie komen maar nooit echt stilstaan om je intuïtie te raadplegen.
 • Jezelf volledig wegcijferen
 • Iedereen willen pleasen, zelfs ten koste van jezelf.
 • Willen helpen maar niet om hulp vragen.
 • Hulp aangeboden krijgen maar niet kunnen ontvangen.
 • Nooit je eigen weg kiezen.
 • Je angsten groter maken dan ze zijn.
 • Eindeloos uitstellen.
 • Afhankelijk zijn van de goedkeuring van andere mensen.
 • Altijd op zoek naar bevestiging.
 • Altijd op zoek naar erkenning en waardering van anderen.
 • Zeer kritisch zijn en oordelen over anderen. (Een directe reflectie van je innerlijke criticus.
 • Aandacht afdwingen, oordelen over mensen die niet doen wat jij wil dat ze doen.
 • Verharden. Het kan je allemaal niks schelen, je hebt schijt aan de rest van de wereld en doet gewoon je eigen ding.
 • Je eigen mening of waarheid niet durven zeggen.
 • Of juist je mening of waarheid schreeuwen, zodat men niet in de gaten heeft wie dat bange wezeltje is wat zich achter het schreeuwen verschuilt.
 • Te kritisch naar jezelf en je kind kijken.
 • Perfectionisme dat leidt tot vertraging of dingen nooit doen.

Let's get real

 

Als je werkelijke vertrouwen hebt, dan is er...

 • Beweging.
 • Daadkracht.
 • Resultaat.
 • Rust.
 • Liefde.
 • Verbinding.

Iedereen kent momenten dat het vertrouwen even weg is. Dat is geen ramp. Maar stel dat het onder de oppervlakte je handelen chronisch gaat bepalen? Of dat je belangrijke dingen niet doet terwijl ze héél véél verschil zouden maken?

 

Als je vertrouwen hebt dan:

 • Zie je helder wat je wil in de relatie met je kind.
 • Durf je keuze te maken die goed voor je zijn.
 • Ontspan je vaak en diep.
 • Zoek je de juiste hulp die bij je past en kan je deze hulp ook aanvaarden.
 • Stel je minder uit en kom je eerder in actie.
 • Kun je steeds beter contact leggen met je intuïtie.
 • Zie je veel meer positieve resultaten.
 • Leef je het leven dat bij je past.
 • Volg je je eigen pad.
 • Heb je rust en voel je geluk.

 

Vertrouwen in mezelf en mijn kind

Mijn leven, de relatie met mijn kind, mijn bedrijf, alles is veranderd doordat ik mijn vertrouwen ben gaan verdiepen. Het vertrouwen in mijn kind. Maar ook het vertrouwen in mezelf en de wereld om me heen. Wauw! Het maakt alle verschil.

Ben jij ook toe aan meer vertrouwen?

Neem vandaag nog je eerste stap. Ontvang vandaag de hulp die je wordt aangeboden. Het zal je niet teleurstellen. Je gaat helder zien dat kleine stapjes op weg naar vertrouwen een ongelooflijke impact hebben op je leven en daarmee ook op het leven van je kind. Je ontdekt hoe heerlijk het is om meer vertrouwen te hebben en hoe het je levensgeluk beïnvloedt.

Meer vertrouwen

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.