23
aug

Hoe vechten jullie relatie kapot maakt

Wat ik regelmatig tegenkom in mijn praktijk is dat ouders knokken en vechten om het kind te veranderen. Kost wat kost blijven ze aan het kind trekken. Ze doen er alles aan om het kind te laten stoppen met het gebruiken van drugs. De praktijk laat zien dat hoe harder ouders vechten, hoe meer afstand het kind gaat nemen. Het lijkt wel een beetje op ‘hard to get’ wat je in sommige liefdesrelaties terugziet.

Het zal jullie relatie geen goed doen

Niet zo slim denk ik, want ik vrees dat het de relatie met je kind geen goed zal doen. Veel ouders denken dat het kind eerst helemaal clean en sober moet zijn voordat de situatie beter wordt. Zelf draai ik het om. Verschillende onderzoeken hebben inmiddels laten zien dat je eerst veilig en in verbinding moet zijn met andere mensen, voordat je je zelfstandig en autonoom in de wereld kunt begeven. En dit geldt in mijn ogen zeker voor kinderen met gedrags- en/of verslavingsproblematiek.

Vechten kan leiden tot een negatief zelfbeeld

Jij bent de sleutelfiguur voor jouw kind in deze wereld. Als jouw kind zich niet veilig kan voelen in jullie relatie, omdat jullie continu aan het vechten zijn met elkaar, gaat het zich onzeker voelen. Dit kan leiden tot een negatief zelfbeeld. Op den duur raakt je kind gevangen in een spiraal van negatieve gevoelens over zichzelf. En als de pijn die dit met zich meebrengt ondragelijk gaat worden, kan er een destructief patroon van verslaving ontstaan en heeft je kind drugs of bijvoorbeeld gamen nodig om te ontsnappen aan dat rotgevoel.

Het stopt niet bij volwassenwording

Bij een ouder- kind relatie met jonge kinderen kunnen we ons levendig voorstellen dat een kind zich veilig moet voelen om zelfstandig naar buiten te durven treden. Gek genoeg lijkt het alsof we dit idee in de puberteit loslaten. We gaan veel waarde hechten aan de onafhankelijkheid van ons kind, en vinden het normaal dat zij ons nauwelijks nog nodig hebben. Maar een kind kan pas onafhankelijk worden als het daar rijp voor is.

Je grootse denkfout

De behoefte aan een veilige, warme thuisbasis stopt niet in de puberteit. Dat is de grootste denkfout die je kunt maken. De behoefte aan hechting gaat levenslang door. Op weg naar volwassenheid hebben kinderen een diep verlangen naar aandacht, emotionele reactie en wederzijdse belangstelling. Als je kind ervaart dat jij beschikbaar en betrouwbaar bent voelt je kind zich zelfverzekerder en veiliger en is het beter in staat om met stressvolle gebeurtenissen om te gaan. Je kind heeft dan een hogere pijngrens en kan gemakkelijker onduidelijke of negatieve gebeurtenissen verdragen. En dus ook gemakkelijker de stap zetten om afscheid te nemen van problematisch gebruik of een verslaving.

Het ontbreken van veiligheid

Wanneer ouders (lees hechtingsfiguur) afstandelijk en afwijzend doen, wordt het kind angstig en onzeker en ontbreekt het gevoel van veiligheid. Ook al laat je kind dit misschien niet merken, diep van binnen lijdt het als je hem afweert en bekritiseert. Aanvallen en vechten zorgen ervoor dat je kind zich verder gaat terugtrekken. Ook al is het gedrag nog zo tegendraads, kinderen zijn bang voor het verlies van de hechtingsfiguur.

Leg de focus niet op vechten

Kun je je nu voorstellen dat vechten jullie niet oplevert wat je graag zou willen in de relatie met je kind? Focus je niet op vechten en het winnen van de strijd, maar verdiep je in plaats daarvan in de emotionele behoeftes en gevoelens van je kind. Wat maakt dat je kind vastloopt?  Wat wil je kind vertellen via het opstandige gedrag? Hoe meer je in verbinding bent met elkaar en op je kind weet af te stemmen, hoe meer ruimte er komt voor zelfstandigheid en het achterlaten van de verslaving.

Voorkom deze valkuilen

Niet vechten betekent overigens niet dat je alle wensen en behoeftes van je kind moet vervullen. Het betekent dat je aandacht heb voor zijn of haar gevoelens en behoeftes en ook voor die van jezelf. Niet vechten betekent ook zeker niet dat je je eigen grenzen niet moet bewaken. Het betekent wel dat je moet zoeken naar een gezonde balans. Het gaat om een evenwicht tussen geven en nemen. Wil jij ook meer balans in de relatie met je kind? Druk dan op onderstaande button.

Meer balans

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!

 



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.