23
maa

Mijn kind gebruikt Cocaïne: wat moet ik doen?

Je kind gebruikt cocaïne, wat doe je dan? Een belangrijke tip: verdiep je eerst in het middel voordat je een oordeel vormt. Cocaïne (ook wel coke) is een wit poedertje. Het klinkt op deze manier eigenlijk best onschuldig. Maar schijn bedriegt, want cocaïnegebruik brengt behoorlijk wat risico's met zich mee. Het is een kristalachtig poeder, gemaakt van de bladeren van cocaplanten die in Zuid-Amerika groeien.

Hoe wordt cocaïne gebruikt?

Je kunt het poeder snuiven. Dit doen de meeste gebruikende jongeren in Nederland. Het poeder wordt in een lijntje gelegd en met behulp van een kokertje, buisje of rietje in de neus opgehaald.

Wat zijn de effecten van het gebruik van cocaïne?

Het gebruik van cocaïne veroorzaakt een aantal lichamelijke en geestelijke effecten. Als je kind cocaïne gebruikt, kunnen bij hem of haar de volgende effecten optreden:

Lichamelijke effecten:

  • Verminderde eetlust
  • Meer energie
  • Tijdelijke toename van uithoudingsvermogen
  • Lichte stijging van de lichaamstemperatuur
  • Droge (neus)slijmvliezen
  •  Laxerende werking en het heeft een prikkelend effect op de blaas
  • Bij een hoge dosis: zeer snelle ademhaling en een verhoging van de hartslag en bloeddruk

 

De psychische effecten:

  • Verhoogt een opgewekte, vrolijke of zelfs euforische stemming
  • Bevordering van een heldere gedachtegang
  • Zelfverzekerdheid en de overtuiging dat er beter gepresteerd wordt
  • Agressie

 

Na gebruik blijft vaak een leeg en 'katerig' gevoel over. Zeker als je kind cocaïne gebruikt in combinatie met alcohol. Ook kunnen er depressieve gevoelens optreden. Een zogenoemde crash.

Mijn kind gebruikt cocaïne: wat zijn de risico's?

Cocaïne is lichamelijk niet, of zelden, verslavend. Regelmatig gebruik van cocaïne kan wel leiden tot geestelijke afhankelijkheid. Vooral als het gebruikt wordt om in een goede stemming te komen of om het zelfvertrouwen te vergroten. Cocaïnegebruikers zijn vaak rusteloos en raken snel geïrriteerd. Zelfvertrouwen kan doorslaan in overmoed, en dit kan weer leiden tot gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld rijden onder invloed.

Door het snuiven van cocaïne trekken de bloedvaten in de neus samen. Bij veelvuldig gebruik kan het slijmvlies in de neus hierdoor beschadigen. Cocaïne neemt vermoeidheidsgevoelens weg. De gebruiker kan daardoor energiereserves gaan gebruiken, omdat hij zijn natuurlijke grens niet meer voelt. Samen met het risico op slapeloosheid leidt dat tot uitputting.​

Zwaar cocaïnegebruik kan leiden tot waanvoorstellingen. Dit geeft vaak weer angst en paniek. Achterdocht ('paranoia' ) of zich bedreigd voelen kan omslaan in agressie. Wie vaak cocaïne gebruikt, kan het gevoel krijgen dat er beestjes onder zijn huid zitten. Wie regelmatig en veel cocaïne gebruikt, verliest de eetlust, vermagert daardoor en doet een aanslag op zijn lichamelijke conditie.

Mensen met een zwak hart, zwakke bloedvaten, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie lopen extra gezondheidsrisico's.

Verbeter de relatie met je kind

Gebruikt je kind cocaïne? En wil je tips om de relatie met je kind te verbeteren? Bestel dan mijn gratis E-book: ‘praktische handreikingen voor ouders van een kind met een verslaving’.

Ja,ik wil het gratis E-book



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.