21
feb

De relatie met mijn verslaafde dochter

Om haar dochter te steunen is Caroline samen met dochter Maud in herstel gegaan. In deze gastblog vertelt Caroline over de band met haar dochter en de verslaving.

 

Om aandacht vragen

Mijn dochter en ik hebben een sterke band. Zo’n band is er gewoon, daar hoef je niks bijzonders voor te doen. Zij wist al van kleins af aan hoe ze me kon manipuleren om aandacht te krijgen. “mama wil je naar mijn kunstje komen kijken op het klimrek?” en vervolgens stond ik dus drie kwartier naar de prachtigste koprollen en duikelingen te kijken terwijl ik het eten aan liet branden. “mama hier heb ik een tekening, speciaal voor jou gemaakt en je mag hem niet weggooien” dit was tekening 30 van alleen die dag. Als ze de aandacht niet kreeg zoals zij dit wenste dan volgde vaak een emotionele scene, tot flauwvallen toe (bijvoorbeeld midden op het zebrapad…)

Uitdaging, gezelschap en drukte

Een dag niet afgesproken is een dag niet geleefd. Dit was een uitspraak van mij toen mijn dochter de lagere schoolleeftijd had. Zij vroeg niet alleen mijn aandacht, maar aan heel haar omgeving. Altijd op zoek naar uitdaging, gezelschap en drukte. Als het op het schoolplein niet gelukt was om iemand te strikken om te spelen dan ging ze heel de buurt af. Overal waar een kindje woonde belde ze aan om af te spreken. Vaak met succes.

De relatie met mijn verslaafde dochter

In de pubertijd veranderde onze relatie. We hadden vaker ruzie en de emoties liepen vaak heftiger op. Ze liep vast in de overgang van de basisschool naar de middelbare school, er werd hulp ingeschakeld. Ze veranderde in een onzeker, bang meisje. Dit straalde ze niet uit, ze zette haar omgeving prima op het “verkeerde been”. Een mentor sprak ooit de woorden “haar buitenkant klopt niet met haar binnenkant”. En dat was precies hoe het was. Rond haar 15e maakte zij kennis met drugs en alcohol. Dat ze af en toe wat dronk wisten we wel, maar drugs wisten we niet. Nu ik terugkijk is er vanaf die tijd veel veranderd in onze relatie, toen weet ik dat aan een heftige puberteit.

Manipuleren, liegen, bedriegen

Gedurende de jaren die volgde wist mijn dochter me heel goed te manipuleren zodanig dat ze precies voor elkaar kreeg wat ze wilde. Ze misbruikte onze goede band. Onbewust zette ze mij tegen haar vader op. Haar vader had haar beter door dan ik. Als ze naar een feestje wilde dan bespeelde ze mij, als ze geld nodig had voor “eten” (nu weet ik beter) dan vroeg ze dat aan mij, als ze niet thuis kwam ‘snachts dan appte ze mij. Telkens maakten we nieuwe afspraken, en telkens verbrak zij de regels weer. Het contact met haar vader daalde tot een nulpunt. Het ging zo ver dat ze met mij “bondjes” sloot; ik vertelde bepaalde dingen niet aan haar vader om de goede vrede in huis te bewaren. Ik was blind voor haar opkomende verslaving, blind voor het manipuleren, liegen, bedriegen en mooie verhalen.

In herstel

In mei 2018 trok onze dochter aan de bel; ze kreeg haar drugsgebruik niet onder controle. Haar verslaving kwam bij ons als een verrassing; zeker bij mij! Zelfs toen we haar, een paar weken later, naar de afkickkliniek brachten, dacht ik nog dat ze niet “aangenomen” zou worden, want zo erg is het toch niet met haar. Ik was nog stekeblind!

“Achter elke verslaafde staat een codependent.”

Deze uitspraak hoorde ik voor het eerst in de zelfhulpgroep die ik bezocht. Ik ben bij deze groep gegaan omdat ik in het familie programma van de kliniek had ervaren hoe fijn het is om over je ervaringen te praten met andere naasten van verslaafden. Je hebt aan een half woord genoeg; iedereen begrijpt hoe je je voelt met een actieve verslaafde in je omgeving. In deze groep hoorde ik dat ik misschien wel zelf hulp nodig had. Huh?

Ik hield haar verslaving in stand 

Gelukkig kan ik nu zien wat er gebeurd is, ik hield haar verslaving (onbewust) in stand. Ik was bang om haar liefde te verliezen! Ik praatte alles goed, ik wilde dat ze het leuk had. Ik stelde geen grenzen. Soms probeerde ik dat wel, maar daar walste ze over heen met weer een mooi praatje. De relatie tussen haar vader en mij was inmiddels ook tot een dieptepunt gekomen. Door het familieprogramma en de nazorg van de kliniek, ben ik zelf ook “in herstel” ben gegaan is de relatie met mijn dochter nu een gezonde! De relatie is gebaseerd op wederzijds respect en we geven allebei onze grenzen aan. De relatie tussen haar vader en mij is hierdoor ook weer gezond geworden!

Samen in herstel

Wil jij ook samen in herstel en weer een gezonde relatie met je kind? Neem dan contact op via info@mijnkindisverslaafd.nl Wil je net als Caroline je aangrijpende verhaal vertellen? Stuur dan je blog naar bovenstaand mailadres.

 

Samen in herstel

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!​

 Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.