20
okt

Hoe verslavend zijn hasj en wiet?

Hasj en wiet kunnen verslavend zijn. Als je zoon of dochter gewend is veel te blowen, kan hij of zij ontwenningsverschijnselen krijgen bij het stoppen met gebruiken. Je zoon of dochter kan dan misselijk, duizelig of trillerig worden. Je kind kan ook psychisch afhankelijk worden van blowen. Dit betekent dat je zoon of dochter niet meer zonder hasj of wiet kan. Sommige kinderen gaan meer blowen omdat het ze een lekker gevoel geeft. Andere kinderen doen het om problemen te vergeten. Bij deze laatste groep is de kans op verslaving flink groter.

Hoe zien hasj en wiet eruit?

Hasj en wiet worden ook wel cannabis genoemd. Wiet wordt ook wel marihuana genoemd. Wiet bestaat uit de gedroogde en verkruimelde vrouwelijke bloemtoppen van de cannabis sativa en is groenbruin van kleur. Hasj bestaat uit samengeperste blokjes of plakjes hars. De kleur varieert van licht geel/bruin tot zwart. Wiet wordt meestal gerookt in een sigaret, vermengd met tabak. Dan heet het een joint of een stickie. Maar het kan ook gerookt worden in een pijpje of waterpijp. Je kunt wiet ook vermengen met eten en drinken. Denk hierbij aan spacecake of wietthee.

De effecten

Het gebruik van cannabis heeft verschillende lichamelijke en geestelijke effecten, die toenemen naarmate er meer gebruikt wordt. Het effect van het middel wordt niet alleen bepaald door het middel zelf, maar ook door persoonsgebonden factoren van degene die het middel gebruikt (zoals de verwachting, de ervaring met het middel of de ziektegeschiedenis van de gebruiker). Ook de omgeving waarin het middel wordt gebruikt kan effect hebben op de gebruiker (is het bijvoorbeeld rustig, druk, vertrouwd of onveilig). De beschreven effecten kunnen dus per persoon verschillen.

Lichamelijke effecten kunnen zijn: rode ogen, een versnelde hartslag, warme of koude handen en voeten, een droge mond, slaperigheid, zin in eten (de zogenoemde vreetkick) en een verslapping van de spieren.

Geestelijk effecten van het gebruik van hasj of wiet kunnen zijn dat je de slappe lach krijgt, de zogenoemde lachkick. Maar ook een versterking van de stemming die de gebruiker al heeft, een stoornis van het korte termijngeheugen, (dit herstelt zich overigens snel als iemand stopt met gebruiken), het intenser beleven van kleuren en muziek, verandering van de beleving van ruimte en tijd en een verhoogde fantasie kunnen geestelijke effecten zijn.

De werkingsduur

Hasj of wiet begint na een halve minuut te werken wanneer het gerookt wordt. Het maximale effect wordt bereikt na ongeveer twintig tot dertig minuten. In zijn totaliteit werkt het drie tot vier uur. Bij eten duurt het één tot twee uur voordat de gebruiker effecten ervaart. De effecten kunnen zeker zes uur aanhouden, maar vaak nog langer. Het eten van cannabis resulteert vaker in een onvoorspelbaar effect qua duur,  maar zeker ook qua intensiteit. 

De lichamelijke risico’s van het gebruik van hasj en wiet

Op korte termijn kunnen hasj en wiet zorgen voor hoofdpijn, een snelle hartslag, duizeligheid en een lage bloeddruk. Bij mensen met hartproblemen kan het klachten geven of klachten verergeren. Wat ook vaak voorkomt is dat het gebruik verkeerd valt bij iemand die al niet goed in zijn vel zit of die niet goed voorbereid is op de effecten van het gebruik. De gebruiker krijgt dan last van angst, somberheid en/of paniekaanvallen. Dit kan samengaan met misselijkheid, flauwvallen en andere lichamelijke klachten. Na zo’n ervaring kan de gebruiker nog dagen of zelfs weken last houden van deze of andere klachten. Dit heet een ‘bad trip’. Het gebruik van Hasj of Wiet kan ook van negatieve invloed zijn op de concentratie, het reactievermogen en het kortetermijngeheugen. Dit kan de prestaties op school of werk verslechteren.

Een risico op lange termijn is controleverlies over het gebruik en dus verslaving. Ook kan er schade aan de luchtwegen ontstaan en is er een verhoogde kans op longkanker bij langdurig en zwaar gebruik. Mensen met een psychische stoornis, zoals een depressie, angstklachten of schizofrenie, kunnen meer last van hun klachten krijgen. Bij het stoppen met gebruik kunnen mensen last krijgen van slapeloosheid, somberheid en concentratieproblemen. 

Wil je tips om de relatie met je verslaafde kind te verbeteren?

Vraag dan mijn gratis E-book aan. Hierin krijg je praktische handreikingen om de relatie met je kind actief te versterken. Je leert op een duidelijke manier je grenzen aan te geven, met aandacht te luisteren en sterker te worden in de relatie met je kind.

Ik wil het gratis E-book

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.