20
sep

Je bedreigd voelen

Onlangs was ik bij een klant die het helemaal zat was met haar zoon. Zoonlief is 27 jaar, scheert zijn eigen naad, vertoont respectloos en onacceptabel gedrag, werkt niet en zit de hele dag boven op zijn slaapkamer te blowen en liters bier te drinken.

Hij moet de deur uit

Ik vroeg haar wat ze zou willen. ‘Ik wil maar één ding’, zei ze resoluut. ‘Hij moet het huis verlaten en op zichzelf gaan wonen. Dan pas heb ik rust. Ik ben het spuugzat. Het wordt tijd dat hij op eigen benen gaat staan. Ik heb genoeg voor hem gedaan.’ Na enige tijd begon ze haar resolute uitspraak te veranderen. ‘Als hij hulp zoekt ben ik al blij’, zei ze. Ik sprak haar daarop aan. Ze zei tegen me: ‘je moet me geloven Esther. Ik wil echt dat hij het huis uitgaat, maar ik ben bang. Hij bedreigt me en als ik doorzet verwacht ik dat hij de boel hier kort en klein slaat.’

Het vermijden van pijn of verliezen van geluk

Dreiging gaat over het krijgen van pijn. Fysieke of emotionele pijn. Dit is precies het tegenovergestelde van wat wij van nature willen. Dreiging kan ook gaan over het verliezen van geluk. We willen pijn vermijden en geluk verhogen.

Breng jezelf in veiligheid

Dreiging gaat over iets in de toekomst. Nu kan niemand in de toekomst kijken, dus feitelijk gaat het om een dreiging die er nu nog niet is. Maar toch is het iets wat je serieus neemt. Voor alle duidelijkheid: als je leven echt in gevaar is moet je onmiddellijk ingrijpen. Breng jezelf in veiligheid. Het zou niet handig zijn om op zo’n moment jezelf te willen redden met het veranderen van een gedachte. Dat mag je achteraf doen.

Je ondergeschikt voelen

De kans dat er iets speelt, wat over jezelf gaat, is aanwezig en wil aan het licht komen. Waarschijnlijk voel jij je bedreigt omdat je bepaalde overtuigingen bij je draagt die je zwak maken. Je bedreigd voelen zegt dat je bang bent om pijn te krijgen of zekerheid te verliezen door het toedoen van iets of iemand anders. Dat betekent dat je jezelf ondergeschikt acht aan je kind, omdat hij of zij een grote invloed op jou zal hebben. Er is iets in je kind waardoor jij in angst en zwakte stapt.

Onderzoek waar je niet tegenop gewassen bent

Wat zorgt ervoor dat jij denkt dat je niet opgewassen denkt te zijn tegen de invloed van je kind? Wat maakt dat jij je kind zo krachtig neerzet en jezelf zwak maakt? Welk spannend thema vertegenwoordigt hij of zij? Dit is een belangrijke vraag, omdat dit precies is wat in jou verborgen zit en wat jij (nog) niet hebt kunnen accepteren. Zolang je dit niet van jezelf accepteert kun je onmogelijk in je kracht stappen. Jouw angst voor dit thema heeft ervoor gezorgd dat jij je daarvoor psychisch hebt afgesloten.

Wat dreig je te verliezen?

Wat dreig je te verliezen als de dreiging daadwerkelijk reëel zou worden? Je angst om dit te verliezen heeft ervoor gezorgd dat jij nogal wat gedaan of gelaten hebt om dat te voorkomen. Deze angst maakt dat je een masker draagt. En ik weet het, het kan moeilijk zijn om weer in je kracht te gaan staan als je dit masker al lang bij je draagt. Het maakt je kwetsbaar, maar je bedreigd voelen nodigt je uit om je overtuigingen dat je zwak bent ten op zichtte van je kind te verschuiven. Je mag vertrouwen krijgen in jezelf en in het leven. Stel jezelf nogmaals de vragen: ‘Waardoor wordt ik bedreigd?’ en ‘Waarin wordt ik bedreigd?’ en je zult je eigen zwakke plek ontdekken. Heb je hier hulp bij nodig vraag dan een gratis gesprek met me aan.

Gratis gesprek

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!

 Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.