20
maa

Mijn dochter is niet gelukkig

Deze blog gaat over een jong meisje. Ze wijst haar omgeving én zichzelf af. Haar moeder heeft een enorm schuldgevoel omdat haar dochter niet gelukkig is.

Dochter gaat moeder uit de weg

De dochter is een introvert meisje en wil graag alleen zijn. Ze wijst zichzelf af. Maar gaat ook moeder uit de weg en zegt: ‘het maakt voor mij niet uit of je dood of levend bent.’ Wanneer moeder wanhopig vraagt hoe ze haar liefde kan tonen, antwoord het meisje: ‘je kan dat niet want je voelt het niet voor mij.’  Pffff… heftig. Je voelt meteen dat de band tussen moeder en dochter niet goed is. Dat een liefdevolle relatie mist.

Mijn dochter gelukkig zien

Moeder is wanhopig en vertelt dat ze niks meer goed kan doen bij haar dochter. Ze wil maar één ding en dat is haar meisje gelukkig zien. Ze voelt zich schuldig dat ze het moeilijk heeft. Haar dochter kan op haar rekenen, ze laat het meisje niet in de steek, maar heeft geen idee wat ze kan doen om de situatie te veranderen. Ze heeft de touwtjes duidelijk niet meer in de hand. Het meisje weert zich af tegen alles en iedereen.

Verwijdering van haar vader

Anderhalf jaar geleden is moeder gescheiden van de vader van het meisje. Vader heeft een nieuwe woonplek gevonden in het buitenland. Dat betekent dat het meisje niet vaak bij haar vader kan zijn. Moeder vertelt dat het contact met haar ex-man goed is. Dochter mag altijd contact hebben met vader. Beide ouders zetten zich in om hun kinderen zo min mogelijk te laten lijden onder de scheiding. Toch mist het meisje haar vader en zegt dat ze bij papa wil gaan wonen.

De alfa-leider

Vader was een alfa-leider binnen het gezin. De alfa kennen we allemaal als de leider van de troep onder de dieren. Hij geeft niet alleen de leiding maar zorgt ook voor de groep. Bijvoorbeeld dat er voedsel en veiligheid is voor de groep. Zo is dat ook bij de mens. Moeder daarentegen is wat onzeker in de opvoeding. Nu vader is weggevallen, en daarmee ook de alfa-leiding binnen het gezin is bij het meisje onzekerheid ontstaan. Diep van binnen voelt ze zich niet meer veilig.

Het Alfa-complex

Vanwege het tekort aan sturing heeft ze besloten dat er niets anders overblijft dan voor zichzelf te zorgen. Het gebeurt instinctief, ze wordt er automatisch toe gedreven. In vaktermen heet dit probleem het Alfa-complex. Normaal gesproken stelt een ouder zich op in de alfa-rol, de verzorgende rol en is het kind afhankelijk. Omdat de vader uit dit gezin niet meer lijfelijk aanwezig is, en moeder zich door alle problemen onzeker voelt, verliezen beide aan alfa-kracht. Omdat het meisje (langere tijd) geen alfa volwassenen heeft aangetroffen is ze zich onbewust onveilig gaan voelen en durft ze niet meer afhankelijk te zijn.

Domineren

Wanneer kinderen in het alfa-complex vastzitten ontstaan er vaak fikse problemen. Alfa-kinderen zijn namelijk moeilijk te besturen omdat ze niet afhankelijk kunnen zijn, zeker niet aan degene aan wie ze gehecht zijn. Een kind wat zich bevindt in het alfacomplex wordt gedreven om de leiding nemen en gaat domineren. Het is geneigd om de leiding te nemen in situaties die hier niet om vragen.

Een frustrerende relatie

En dat zie je dus terug bij moeder en dochter. Het meisje kan niet meer afhankelijk zijn en domineert moeder. Ze geeft moeder de schuld van de scheiding en weert zich tegen haar af. Zowel moeder als kind ervaren deze interactie als verwarrend, frustrerend en niet vervullend. Er ontstaat een frustrerende relatie en beide partijen raken volledig uitput.

De oplossing

Gelukkig zijn er een heleboel interventies mogelijk om het alfa-complex aan te pakken. Belangrijk is dat de ouders inzicht krijgen in deze dynamiek. Dat ouders gaat zien dat het gedrag niet bewust wordt ingezet maar dat het gaat om instinctieve reacties. Kinderen in het alfacomplex worden vaak ten onrechte gezien als sterk en onafhankelijk. Je merkt vaak niet dat ze angstig zijn. Maar ook al ogen ze sterk dat wil niet zeggen dat ze het ook zijn.

Op de goede weg

Moeder werkt inmiddels aan de band met haar dochter door afhankelijkheid weer veilig te maken. Ze zijn samen op de goed weg. Afgelopen week kreeg ik onderstaand mailbericht van moeder:

Ps: Ik zal me dan ook terug inschrijven voor verdere consultaties. Ik heb veel gehad aan uw tips. Ik voel me nu op de goede weg met mijn dochter. 😘

Wanneer ik dat lees maakt mijn hart een sprongetje. Dit meisje is niet moeilijk maar heeft het moeilijk. Ik spring een gat in de lucht als moeder en dochter samen weer gelukkig zijn. Dat maakt mijn werk zo fijn en waardevol en daar ben ik dankbaar voor.

Ben je iemand, of ken je iemand die ook hulp nodig heeft? Druk dan op onderstaande button. Ik help je met liefde.

Adviesgesprek

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!

 Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.