19
mei

De symptomen van een alcoholverslaving

“Ik kan wel tien biertjes drinken zonder dat je iets aan me merkt.” Voor velen klinkt dit als een onschuldig iets. Maar niets is minder waar. Bij iemand die gemakkelijk zoveel bier kan verdragen is duidelijk meer aan de hand. De uitspraak is dan ook alles behalve onschuldig; alle alarmsignalen zouden af moeten gaan. Vervang het woord ‘biertjes’ door een ander verslavend middel en het is direct duidelijk waarom. Alcohol is sociaal geaccepteerd, we koppelen het aan gezelligheid. En ach, dat iemand soms eens zijn grenzen te buiten gaat, het hoort er nu eenmaal bij. Toch?

Alcohol sociaal geaccepteerd

Het drinken van alcohol is sociaal geaccepteerd in deze maatschappij en het gebeurt vaak al op jonge leeftijd. Alcohol is een genotsmiddel dat door een hele grote groep (jong)volwassen gedronken wordt. Voor veel mensen hoort een drankje bij gezellige momenten en is het een middel om te ontspannen. Alcohol wordt positief geassocieerd met een bourgondische levensstijl. Toch heeft alcohol een keerzijde door de verslavende werking die voor (gezondheids)problemen kan zorgen.

Jongeren en alcoholproblemen

De piek voor jongeren met alcoholproblemen ligt in Nederland tussen de 18 en 21 jaar. Het overmatige gebruik zal in veel gevallen met de jaren verminderen. Veel jongeren ‘groeien er overheen’ wanneer ze gaan werken en een gezin stichten, maar dit neemt niet weg dat alcoholmisbruik in een jongere levensfase tot veel directe problemen kan leiden. Denk bijvoorbeeld aan alcoholvergiftiging, ongelukken en agressie. Een deel van de overmatig drinkende jongeren weet niet naar een gematigder consumptiepatroon te gaan. Ook dat is een groot probleem.

De verslavende werking van alcohol

De verslavende werking van alcohol kan enorm zijn voor degene die er kwetsbaar voor is. Toch is het voor de persoon met een alcoholprobleem vaak niet duidelijk dat er sprake is van verslavingsgedrag. Ook de omgeving herkent lang niet altijd dat er sprake is van een alcoholverslaving en de gevolgen ervan. Op de lange termijn komen verschillende relaties onder druk te staan, het risico op agressie en mishandeling neemt toe en er ontstaan gezondheidsproblemen. Ook problemen op school of op het werk komen voor door een vermindering van het eigen functioneren. Uiteindelijk ontstaat een negatieve verslavingsspiraal die alleen met veel moeite doorbroken kan worden.

Symptomen van alcoholverslaving

Een alcoholverslaving is een verslaving die langzaam en over een langere periode kan ontstaan. De volgende symptomen horen bij een alcoholverslaving:

  • Er is een sterke wens naar alcoholgebruik (hunkering)
  • Alcohol tolerantie: Er is een duidelijke toegenomen behoefte om het gewenste effect te bereiken en een duidelijk verminderd effect bij gebruik van dezelfde hoeveelheid
  • Er treden afkickverschijnselen op tijdens het niet innemen van alcohol. Alcohol wordt gebruikt om deze afkickverschijnselen te voorkomen of verlichten
  • Er wordt veel tijd gestoken in het verkrijgen, het gebruiken of het herstellen van de effecten van alcohol
  • Er wordt herhalend alcohol gebruikt met als gevolg dat de belangrijkste verplichtingen op school, werk of thuis niet worden nagekomen
  • Belangrijke activiteiten, sociaal of werk gerelateerd, zijn verminderd of worden opgegeven als gevolg van het gebruik van alcohol.
  • Er is aanhoudend alcoholgebruik ondanks aanhoudende (sociale) problemen
  • Alcohol wordt vaak gebruikt in grotere hoeveelheden of langduriger dan de bedoeling was
  • Er is een aanhoudende wens of er zijn vergeefse pogingen om het alcoholgebruik te minderen of in de hand te houden
  • Het alcoholgebruik wordt voortgezet, ondanks dat men weet dat dit lichamelijke of psychische problemen oplevert.
  • Men herhaalt alcoholgebruik in situaties waarvan men weet dat dit fysiek gevaar oplevert

 

Van iemand die voor een periode van twaalf maanden of meer aan tenminste twee van deze kenmerken voldoet, kan worden gezegd dat hij een problematische drinker is.

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.