17
nov

Help, mijn kind gebruikt drugs

Als je een kind hebt die drugs gebruikt, probeer als je ouder van alles te doen om je kind van het drugsgebruik af te helpen. Naarmate het drugsgebruik verergert, wordt het steeds moeilijker om tot je kind door te dringen en ontstaan er conflicten. Gevoelens van boosheid, verdriet en machteloosheid kunnen je als ouder overvallen. Net als je drugsverslaafde kind, kom je terecht in een negatieve spiraal en worden je gedachten overheerst door grote angst en zorgen over de gezondheid van je kind.

Grenzen verleggen door drugsgebruik kind

Naarmate het drugsgebruik van je kind toeneemt, verleg jij als ouder steeds vaker je grenzen. Je gaat gedrag ‘accepteren’ om conflicten te vermijden, om je kind niet verder van je af te duwen of uit angst voor toenemende agressie. Je maakt ruzie om het drugsgebruik van je kind, maar uit angst voor de consequenties neem je geen duidelijk standpunt in en verbind je geen heldere consequenties aan het gedrag van je kind. Zo accepteren ouders vaak dat er buitenshuis drugs gebruikt wordt, dat hun kind liegt, bedriegt of zelfs steelt. Ouders betalen mee aan sigaretten, drank of drugs en accepteren een depressieve, agressieve en/of passieve houding van hun drugs gebruikende kind. Die ‘grenzeloosheid’ kan weer conflicten veroorzaken met andere familieleden, die juist aanvoelen dat een halve aanpak niet werkt.

Obsessief gedrag

Om ruzies en conflicten te voorkomen, nemen ouders vaak een onnatuurlijke rol aan en controleren ze alle wegen van hun kind. Omdat ze grip willen houden op de situatie vertonen ze obsessief gedrag. Ze doorzoeken de slaapkamer van hun kind naar drugs. Als ze de kans krijgen checken ze de telefoon van hun kind, liegen ze op familiefeestjes over de afwezigheid en bellen ze naar school om hun kind ziek te melden. Dit gedrag kost veel tijd en energie en het is moeilijk vol te houden.

Strengere controle

Angst voor verlies ligt ten grondslag aan dit controlegedrag. Ouders willen voorkomen dat hun kind door de drugs verder afglijdt of in het ergste geval op straat belandt. Het drugsgebruik van het kind wordt onderdeel van de relatie. Ouders proberen afspraken te maken met hun kind. En als deze afspraken dan voor de zoveelste keer niet worden nagekomen, volgen er nóg meer conflicten en een nog strengere controle. Zo ontstaat er een verstoorde relatie. Het ‘redden’ mislukt voortdurend en hierdoor legt de ouder zichzelf ook allerlei beperkingen op. Uiteindelijk komen ouders samen met hun kind steeds meer in een isolement terecht. Met alle dramatische gevolgen van dien.

Mogelijkheid tot verandering

Ouders laten vaak jaren passeren voordat ze hulp zoeken. Pas als de situatie onhoudbaar is en ze het vertrouwen in hun kind volledig kwijt zijn, kloppen ze aan voor hulp. Het probleem is alleen dat het dan al vaak te laat is. Het is daarom van belang om zo snel mogelijk hulp te zoeken voor het omgaan met het drugsgebruik van je kind. De training ‘Snel meer rust in je gezinsleven zonder conflicten met je verslaafde kind’ biedt je die mogelijkheid. In deze training leer je om weer in verbinding te komen met je kind, zodat je van je huis weer een thuis kunt maken. Ben je benieuwd of de training iets voor jou is?

 

Ja, ik ben benieuwd of de training iets voor mij is

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.