17
apr

Gillende gek

Wat een lastige tijd hè? De huidige thuisblijfsituatie zorgt voor veel vragen bij ouders. Sommige van hen worden gillend gek met de kinderen om zich heen. Hieronder schrijf ik een aantal tips om je wat richting te geven om de sfeer zo goed mogelijk te houden in huis.

Ouders hebben geen idee

Sommige ouders hebben geen idee hoe ze moeten omgaan met kinderen die niets liever doen dan uitslapen, gamen en internetten nu ze noodgedwongen thuis zitten. Andere ouders krijgen het niet voor elkaar om afspraken te maken die leiden tot wederzijdse tevredenheid. Weer andere ouders hebben geen idee hoe ze moeten omgaan met een kind wat schijt heeft aan de Coronamaatregelen en toch naar buiten gaat om te chillen met vrienden.

Even geen strijd

Zelf had ik er eerlijk gezegd twaalf jaar geleden ook niet aan moeten denken om opgesloten te moeten zitten in één huis met mijn zoon. Alhoewel ik vaak niet achter zijn keuzes stond over wat hij ging doen en met wie, was ik tegelijkertijd vaak opgelucht wanneer hij vertrok. Dat gaf me even wat ademruimte en rust. Voor héél even hoefde ik dan niet de strijd aan te gaan.

Negatief en kritisch

Toch had die strijd ook vaak te maken met mijn eigen manier van communiceren. Ik verkoos (onbewust) een negatieve kritische manier van benaderen en strenge maatregelen, boven het goed houden van de sfeer. Wat ik beter had kunnen doen was letten op mijn woorden en de toon waarop ik de gesprekken voerde met mijn zoon.

Olie op het vuur

En daar zit de crux. Het is zovéél belangrijker om de sfeer én de relatie goed te houden dan om je gelijk te halen en streng vast te houden aan de regels. Voor kinderen die vastzitten werkt straffen en een negatieve kritische benadering averechts. Het is olie op het vuur gooien. Belangrijk is om je af te vragen wat je daarmee wilt bereiken?  Je kind is veel meer gebaat bij een warme en liefdevolle benadering. Oók al doet je kind niet wat jij zou willen.

Tips

Hieronder een aantal tips die je kunt toepassen: 

 

  • Accepteren
    De eerste stap die je zelf moet maken is accepteren dat de situatie is zoals deze is. Je bent samen aan huis gekluisterd en je hebt andere wensen en verlangens dan je kind. Vecht niet tegen deze beperking van vrijheid en blijf niet hangen in wat er allemaal niet meer is of kan. We leven in een ‘nieuwe wereld.’ Het is aan jouw de taak om dat te accepteren, voordat je hetzelfde aan je kind kan vragen.
  • Toon betrokkenheid
    Toon interesse en check hoe het gaat met het kind. Vraag bijvoorbeeld wat hij/zij mist nu het thuis moet blijven? Het helpt om af en toe iets van jezelf te laten zien, vertel bijvoorbeeld wat jij mist in deze tijd.
  • Blijf tolerant
    Het is goed om je te blijven inleven in de situatie van je zoon of dochter. Ook diens wereld ziet er namelijk heel anders uit. Benoem dat je zelf ook jong bent geweest en dat het gewoon ontzettend balen is dat hij/zij de vrienden niet kan zien. Benoem ook dat je begrijpt dat je zoon of dochter zijn vrienden mist. Zeker nu het ook nog eens mooi weer is.
  • Toon begrip
    Chagrijn hoort erbij. Het is niet niks om zo dicht op elkaars huis te zitten en weinig ruimte te voelen voor jezelf. Belangrijk; snap dat dat chagrijn niet persoonlijk is, maar dat het door de situatie komt.
  • Maak afspraken
    Maak wel afspraken met je kind, maar leg ze niet alleen van bovenaf op. Wat wil je kind, wat ziet hij/zij als redelijk? Durf ook water bij de wijn te doen. Je krijgt het waarschijnlijk niet precies zoals je het hebben wil maar je zoon of dochter ook niet.
  • Maak compromissen
    Leer je kind niet te blijven hangen in wat niet meer kan maar zoek samen naar andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld: ‘Het is nu niet verstandig om buiten te gaan hangen met je vrienden. Maar hoe zou het voor je zijn om hier thuis af te spreken met twee vrienden? Jullie kunnen dan in de tuin zitten, of op je slaapkamer, daar heb je privacy. Lijkt je dat wat?
  • Geef Extra
    Kijk of je wat extra liefde kan toevoegen aan de situatie. Probeer juist nu een toegankelijke ouder te zijn. Kook bijvoorbeeld wat vaker wat je kinderen lekker vinden, game een keer mee, bestel een pizza op het internet of betrek ze in je werk en vraag naar hun mening over waar je mee bezig bent. Verzin zo actief mogelijk een aantal verbindende dingen.
     

Vragen?

Heb je vragen of meer tips en adviezen nodig mail dan naar esther@mijnkindisverslaafd.nl Samen gaan we kijken wat in jullie situatie nodig is om de strijdbijl te begraven. Een andere tip is het volgen van de online training “Snel meer rust in je gezinsleven zonder conflicten met je verslaafde kind.” De naam zegt denk ik genoeg. Druk op de groene button om meer hierover te lezen. 

Meer weten

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.