17
maa

Grenzen stellen bij een verslaafd kind

Kinderen met een verslaving zoeken vaak de grenzen op bij hun ouders. Ouders laten dit op hun beurt vaak toe. Dit kan ontzettend veel stress en wrijving opleveren. Je raakt gestrest, en wat volgt is een relatie met je kind die alsmaar verslechtert.

Grenzen aangeven

Wanneer iemand over je grenzen heengaat voelt dat niet goed. Negatieve emoties krijgen de overhand, met mentale en fysieke ongemakken tot gevolg. Boosheid, verontwaardiging of frustratie: het zorgt allemaal voor onrust in je lichaam. Daarom is het van belang om exact te weten wat je grenzen zijn. Als je weet wat je grenzen zijn, dan kun je er zorgvuldiger en consequenter mee omgaan.

Negeren van eigen behoeften

Wanneer je merkt dat je kind vanwege zijn verslaving vaak over je grens heengaat, komt dit doordat jij je eigen behoeften en gevoelens negeert. Je neemt jezelf onvoldoende serieus en het ontbreekt je aan voldoende zelfrespect en zelfwaardering. Grenzen aangeven is meer dan nee zeggen. Het begint met ja zeggen tegen je eigen behoeften. Op het moment dat je duidelijk weet wat je behoefte is, wordt het veel gemakkelijker om je grenzen aan te geven.

Hoe geef ik mijn grenzen aan?

Om beter je grenzen aan te geven zonder dat het conflict tussen jou en je verslaafde kind escaleert, is het belangrijk om in eerste instantie duidelijk aan te geven wat je wilt. Blijf hierbij wel rustig. Als je boos wordt of gaat schreeuwen, dan is de kans groot dat je kind ook boos wordt. Daar los je niets mee op. Je kind zal juist onder de indruk zijn als jij rustig zegt waar het op staat.

Praat vanuit de ik-vorm

Geef je grens aan vanuit je eigen perspectief. Zeg niet: ‘Jij moet dit!’ Of ‘Jij moet dat!’ Daar zal een kind met een verslaving alleen maar negatief op reageren. Voordat je het weet heb je een woordenwisseling. Belangrijk is om te praten vanuit de ik-vorm. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik vind het niet prettig als je me op deze manier aanspreekt.’ Of ‘Ik merk dat ik het vervelend vind als je steeds maar weer wegloopt bij een gesprek.’ Daarmee geef je aan wat jij ervan vindt en val je je kind niet meteen aan.

Heb respect voor elkaars mening

Heb met het aangeven van je grenzen respect voor zowel je eigen mening als voor de mening van je kind. Het aan kunnen geven van je grenzen is een belangrijke vaardigheid. Leer niet alleen je grenzen kennen, maar respecteer ze ook en volg ze op. Belangrijk is hierbij dat je zegt wat je wel wilt, in plaats van wat je niet wilt. Realiseer je dat je niets te verliezen hebt wanneer je op een respectvolle manier je grenzen aangeeft. Je zult juist merken dat het je een beter gevoel geeft.

Wil je meer tips om de relatie met je verslaafde kind te verbeteren?

Vraag dan mijn gratis E-book aan. Hierin krijg je praktische handreikingen om de relatie met je kind actief te versterken. Je leert op een duidelijke manier je grenzen aan te geven, met aandacht te luisteren en sterker te worden in de relatie met je kind.

Ik wil het gratis E-book

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.