17
jan

Ik bracht mijn kind in gevaar

 

In mijn zoektocht naar antwoorden waarom mijn kind is vastgelopen en uiteindelijk verslaafd is geraakt in zijn puberteit heb ik verschillende inzichten gekregen. Eén inzicht springt er bovenuit. Daarover vertel ik meer in deze blog.

Ik bracht hem in gevaar

Dit inzicht heeft me laten zien waar ik het contact met mijn zoon ben verloren. Uiteraard heb ik mijn kind(eren) met toewijding opgevoed, maar toch ben ik de verbinding met hem kwijtgeraakt in zijn puberteit. Zonder dat ik het wist hebben mijn manier van benaderen en emotionele beschikbaarheid zijn ontwikkeling behoorlijk in de weg gestaan en uiteindelijk in gevaar gebracht.

Emotionele verbinding ontstaat geleidelijk

Kinderen die geen diepgaande emotionele relatie hebben met de ouders laten zich vaak moeilijk opvoeden en onderwijzen. Helaas is dit ons, zonder dat ik het in de gaten had, overkomen. Inmiddels weet ik dat alleen een stevige solide relatie de juiste context kan bieden voor het grootbrengen van kinderen. Alle liefde van de wereld kan niet doordringen zonder emotionele verbinding.

Zes fases

Emotionele verbinding ontstaat geleidelijk in zes opeenvolgende fases. Je kunt het vergelijken met een plant. Bij een plant is wat we niet zien, het allerbelangrijkste. De wortels. Daarmee hecht een plant zich in de grond. Naarmate de jaren verstrijken worden de wortels steviger. Op een vergelijkbare manier gebeurt dat ook zo bij de mens. Bij iedere opeenvolgende fase wordt de band tussen ouder het kind sterker en steviger.

Opstandig gedrag

De zes fases lopen op van eenvoudig tot ingewikkeld. Elke fase geeft aanwijzingen over het gedrag van onze kinderen, en vaak ook over ons eigen gedrag. Kinderen zonder of met een zwakke band met de ouders laten zich moeilijk opvoeden, zijn wars van autoriteit en vertonen vaak behoorlijk opstandig gedrag. En wanneer ze dan in aanraking komen met drugs of andere verslavende middelen is het hek van de dam.

Je krijgt nooit vat op je kind

Ouders van kinderen die zijn vastgelopen moeten inzicht krijgen in de dynamieken van emotionele verbinding. Want als je deze dynamieken niet begrijpt krijg je NOOIT vat op je kind. Inzicht in de fases van hechting is de allerbelangrijkste factor om je kind te leren begrijpen. Om weer grip te krijgen op je kind moet je de waarschuwingstekens leren herkennen.

Maatschappelijk probleem

Het is belangrijk dat de voorwaarde voor een kind gunstig moeten zijn. Anders gaat het mis. Wanneer er geen vermogen is tot psychologische intimiteit binnen het gezin waar het kind opgroeit is de kans groot dat het kind vastloopt in zijn of haar ontwikkeling. En pas op! Dit gebeurt écht niet alleen in gezinnen die aan de onderkant van de samenleving bungelen. Het kan iedereen overkomen.

Het geheim van opvoeden

Het geheim van opvoeden ligt dus niet in wat de ouder doet maar wat de ouder is voor het kind. Kinderen hechten zich spontaan als de omstandigheden warm en veilig zijn én het hart van het kind zacht is. Daarmee bedoel ik dat alle emoties gevoeld kunnen en mogen worden en het kind niet is afgeweerd en een muur om zich heen heeft gebouwd

Wil je inzicht en tools?

Met hart en ziel zet ik me in om ouders te helpen bij het signaleren van beginnende gedrag- en/of verslavingsproblematiek. Trek aan de bel wanneer je kind problemen ervaart. Je kind is niet lastig maar heeft het lastig. Dolgraag geef ik je inzichten en tools om de problemen te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Je bent van harte welkom.

Ik trek aan de bel

 

Help je mij dit artikel te delen? Dank je wel!

 Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.