16
jun

Mijn kind is verslaafd aan speed

Speed is de naam voor amfetamine en behoort tot de stimulerende middelen. Deze middelen hebben een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel. Amfetamine stimuleert de afgifte van bepaalde stoffen in de hersenen, waardoor het een sterk oppeppende werking heeft. Gebruikers van speed ervaren daarom een gevoel van veel energie. Speed wordt vaak als 'partydrug' gebruikt.

Hoe wordt speed gebruikt?

Speed is te koop in pil of poedervorm en kan geslikt, gesnoven of gespoten worden. Wordt speed geslikt, dan begint het meestal na 15 tot 20 minuten te werken. Wordt het gesnoven, wat een branderig gevoel in de neus geeft, dan komt de speed via het neusslijmvlies in het bloed terecht. Het effect is merkbaar zodra de speed in de hersenen terecht komt. Dit is binnen een paar minuten. Wordt het in een ader gespoten, dan werkt de speed onmiddellijk. In vrijwel alle gevallen is de speed na ongeveer acht uur uitgewerkt.

Gewenste effecten

Bij een lage tot normale dosis en matig gebruik worden de effecten vaak als prettig ervaren. De gewenste effecten van speed zijn:

·         Energiek en actief

·         Opgewekt en vrolijk

·         Veel en gemakkelijk praten

·         Helder en alert denken

·         Toename van initiatief

·         Zelfverzekerdheid

·         Kan lichamelijk en geestelijk veel presteren

·         Een betere concentratie

·         Vermoeidheid wordt onderdrukt

·         Geen honger

·         Opgewonden

 

Ongewenste effecten en bijwerkingen

Bij een hoge dosis daarentegen kunnen er ongewenste effecten of bijwerkingen ontstaan. De ongewenste effecten of bijwerkingen van speed kunnen zijn:

·         Angstig

·         Rusteloos

·         Prikkelbaar, opgefokt en agressief

·         Hartkloppingen

·         Zweten

·         Duizeligheid

·         Achterdochtig, paranoïde wanen en hallucinaties bij hoge doseringen en langdurig gebruik

·         Kramp in de spieren

·         Tandenknarsen

·         Niet kunnen slapen

·         Dwangmatig dezelfde handelingen uitvoeren

Kun je verslaafd raken aan speed?

Je kunt onderscheid maken tussen lichamelijke verslaving en geestelijke verslaving. We spreken van lichamelijke verslaving als het lichaam protesteert wanneer met gebruik van een middel wordt gestopt (ontwenningsverschijnselen). Wanneer iemand stopt met het gebruik van speed doen zich, afgezien van vermoeidheid, geen ontwenningsverschijnselen voor. Een lichamelijk verschijnsel dat wél optreedt is tolerantie. Er wordt gesproken van een tolerantie als er behoefte is aan een duidelijk toegenomen hoeveelheid of van een verminderd effect bij handhaving van dezelfde hoeveelheid om het gewenste effect te bereiken.

Bij speed is het vooral de geestelijke afhankelijkheid die een rol speelt. Dat houdt in dat de gebruiker steeds sterker naar het middel verlangt en zich eigenlijk niet meer prettig kan voelen zonder. Bij regelmatig gebruik kan iemand gaan denken dat hij niet goed kan functioneren of geen plezier kan maken zonder het gevoel dat speed geeft, namelijk dat je alles aan kunt. Het vervelende is dat na het gebruik van speed juist tegenovergestelde gevoelens zoals vermoeidheid en depressiviteit toenemen. Dit is weg te nemen door weer speed te gebruiken. Zo kan de gebruiker in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Wat zijn de risico’s van speed?

Er bestaat dus een risico op verslaving. ‘Willen gebruiken’ verandert dan in ‘moeten gebruiken’. Langdurig speedgebruik heeft ook lichamelijke gevolgen. Speed vergroot bijvoorbeeld het risico van hartritmestoornissen, een hartinfarct en hersenbloedingen. Bij het snuiven van speed kan het neusslijmvlies op den duur beschadigd raken.

Speed verhoogt de lichaamstemperatuur waardoor oververhitting kan ontstaan. Wie speed gebruikt, voelt geen vermoeidheid en kan uren achter elkaar dansen. Als het dan ook nog warm en vochtig is, kan het gebeuren dat het lichaam niet voldoende warmte meer kwijt kan en niet meer afkoelt. Wanneer dan ook nog onvoldoende gedronken wordt, bestaat het risico dat het lichaam oververhit raakt en uitdroogt. Het gevolg kan zijn dat spieren en sommige organen, zoals de nieren, niet meer werken. Oververhitting is (levens)gevaarlijk en moeilijk te behandelen.

Speed doet ook een aanslag op de lichamelijke reserves. Vermoeidheid is een signaal van het lichaam dat de grenzen zijn bereikt en dat het rust nodig heeft. Speed verdoezelt die grens, zodat de gebruiker er gemakkelijk overheen gaat. Langdurig gebruik van speed kan tot volledige uitputting leiden.

Speed zorgt voor een verminderde eetlust en levert gewichtsverlies op. Door verminderde weerstand, gecombineerd met een tekort aan voedingsstoffen, kunnen nagels gaan afbrokkelen en tanden gaan loszitten of uitvallen.

Bij mensen die vaak en langdurig speed gebruiken, kunnen zich dwangmatige bewegingen voordoen, zoals tandenknarsen en kauwbewegingen. Deze kunnen blijven, ook nadat met het gebruik is gestopt. Ook komt het voor dat de gebruiker telkens dezelfde handeling herhaalt, zoals het uit elkaar halen en weer in elkaar zetten van een bepaald apparaat.

Speed beïnvloedt het gedrag

Speed kan de gebruiker prikkelbaar, depressief of agressief maken. Bij hogere doseringen leidt het soms tot verward denken, achterdocht en vervolgingswaanzin. Omdat speed ook overmoedig maakt, gaan verkeer en speed niet samen. Een groot risico schuilt in de combinatie van speed met andere drugs. Combinaties kunnen heel verkeerd vallen. De combinatie met alcohol maakt bijvoorbeeld dat dronkenschap niet gevoeld wordt. Dit kan leiden tot roekeloos en agressief gedrag.

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.