15
sep

Help, ik ben een pleaser

Jarenlang was ik een pleaser. Andere mensen het naar hun zin maken; daar stak ik ontzettend veel tijd en energie in. Zelfs als ik er weinig of niks voor terug kreeg of me in allerlei bochten moest wringen om het voor elkaar te krijgen. Ik wilde dolgraag aardig gevonden worden en was als de dood om dingen fout te doen of kritiek te krijgen.

Het ging zo niet langer

In de periode dat mijn oudste zoon drugs ging gebruiken, liep ik vast met mijn pleasegedrag. Ik had moeite met het bewaren van de orde in mijn gezin omdat ik mijn grenzen en behoeftes niet aangaf. Zo kon ik er bijvoorbeeld niet tegen als mijn zoon boos op mij werd: ik dacht dan dat ik het niet goed deed als moeder. Om ruzie te vermijden zei ik vaak ja tegen dingen waar ik helemaal niet achterstond. Om de goede vrede te bewaren liet ik hem zijn gang maar gaan. Het liep volledig uit de hand. Hij dompelde zich onder in de wereld van drugs. En ik? Ik ging er bijna aan onderdoor. Totdat ik besloot dat het zo niet langer kon.

Heb jij ook de neiging om het iedereen naar de zin te maken en altijd ja te zeggen, ook tegen dingen die je eigenlijk liever niet doet? Dan geef ik je hier een aantal tips die je kan gebruiken om er structureel iets aan te veranderen:

Jij bent niet verantwoordelijk voor de emoties van anderen

Of je nu de neiging hebt om alles te doen wat je kind of partner van je wil of dat je ernaar streeft dat al je collega’s je leuk vinden: pleasegedrag betekent dat je te veel verantwoordelijkheid neemt. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen emoties. Je kunt niet iedereen gelukkig maken. Ook je kind niet, hoe graag je dat ook zou willen. Het is aan je kind zelf om te leren omgaan met gevoelens als teleurstelling of boosheid. Het is onmogelijk om je kind overal voor te beschermen. Het beste wat je voor je kind kan doen is hem of haar zelf verantwoordelijk te maken voor zijn of haar eigen leven.

Pleasers zijn makkelijk te manipuleren

Wanneer je snel een schuldgevoel krijgt op momenten dat je iets niet voor iemand doet, dan is de kans groot dat jij gemakkelijk te manipuleren bent. Andere mensen, en vooral je kind, voelen vaak snel aan dat jij het anderen graag naar hun zin maakt. Hoe vaker je ja zegt op vragen om iets voor de ander te betekenen, hoe meer het in de toekomst aan je gevraagd wordt. Een pleaser is daarom een makkelijk doelwit. Je kind kan hier listig op inspelen door vragen te stellen als: ‘Ik vind het vervelend dat ik je dit moet vragen, maar…’ of ‘Ik zou het aan niemand anders durven vragen, maar zou jij dit of dat voor me willen doen?’ Doorzie dit en kom op voor je eigen behoeftes en belangen.  

Welke keuzes je ook maakt, je kunt nooit iedereen tevreden houden

Welke keuzes je ook maakt, er is geen enkel besluit dat iedereen gelukkig maakt. De één vindt je keuze helemaal geweldig, de ander vindt het niets. Je moeder vindt je manier van opvoeden niet streng genoeg, terwijl je man juist vindt dat je veel te streng bent in het opvoeden van je kind. Natuurlijk wil je hun advies aanhoren, maar jij moet doen wat goed voelt voor jou. Het is niet jouw taak om iedereen gelukkig te maken.

Het iedereen naar de zin proberen te maken put je uit

Wanneer je iedereen probeert te pleasen, bestaat de kans dat je mentaal uitgeput raakt. Hoe meer je nadenkt over hoe jouw beslissing de ander mogelijk raakt, hoe meer kostbare energie je verspilt. Je zorgen maken over toekomstige gesprekken of het steeds opnieuw nadenken over gesprekken die al zijn geweest, kost veel negatieve energie. Je kunt veel meer bereiken als je niet de hele tijd met alles en iedereen rekening houdt.

Het iedereen naar de zin proberen te maken is egoïstisch

Mensen willen geen nee zeggen omdat ze bang zijn dat ze egoïstisch overkomen. Maar de drang om altijd maar leuk en aardig gevonden te willen worden is eigenlijk ook een beetje egoïstisch. Wanneer je ja zegt op dingen die je eigenlijk niet wilt, krop je de onaangename gevoelens steeds maar weer op. Uiteindelijk komen deze emoties er dan veel heftiger uit, en dat gaat op den duur ten koste van je relaties. Het stellen van gezonde grenzen in een relatie – zelfs als bijvoorbeeld je kind daardoor een keer boos wordt – is veel minder egoïstisch. Blijf daarom eerlijk tegen jezelf.

Wil jij het ook steeds maar weer iedereen naar de zin maken en constateer je bij jezelf pleasegedrag? Vraag dan hier een gratis gesprek met me aan.

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.