15
mei

Verslaafd aan pijn en lijden

We hopen allemaal op een gelukkig leven met zo min mogelijk problemen, pijn en lijden. Maar hoe goed wij ons ook best doen in het leven en hoe goed wij als mens ook proberen te zijn en te leven: pijn en problemen zijn niet altijd te voorkomen.

Fysiek en psychisch lijden

Fysieke pijn kan het gevolg zijn van een ziekte, een ongeluk, of iets dergelijks. Maar je kunt ook psychische pijn ervaren, bijvoorbeeld ten gevolge van het verlies van een dierbare, afwijzing, schuldgevoelens over het opvoeden van je kinderen, het niet realiseren van je levensdoelen, verlies van werk, et cetera…

Automatisch lijden bij pijn?

Geen enkel leven zal zijn zonder pijn. Pijn en lijden worden vaak in één adem genoemd, maar is er automatisch lijden als er pijn is? Of is pijn onvermijdelijk, en lijden een keuze? Voor de onbewuste mens is dit vaak wel het geval. Negatieve emoties zoals boosheid, verdriet en angst en pijnlijke fysieke sensaties houden voor hen automatisch lijden in.

Je hoeft niet te lijden

Ik denk dat je de oorzaak van heel veel lijden kunt bloot leggen en dat daarmee kunt beëindigen. Betekent dat dat ik de formule heb gevonden voor een leven zonder problemen en met eeuwigdurend geluk? Nee, helaas. Problemen en pijn in het leven kunnen niet vermeden worden, maar ik heb ontdekt dat je er niet automatisch onder hoeft te lijden. Er kan dus pijn zijn en er kunnen problemen zijn zónder dat er lijden is. ‘Lijden is verzet tegen dat wat ‘is’ – Byron Katie

Verlangen is de oorzaak

De oorzaak voor lijden is het verlangen naar iets. Of je wilt iets wat je niet hebt, of je hebt iets dat je niet wilt. Noem eens één ding op wat je dwarszit en je zult ontdekken dat het altijd verband houdt met een behoefte, met je verlangens, met iets waar naar je streeft of waar je juist vanaf wilt.

Bescherming

Lijden speelt zich voornamelijk af in je hoofd. Het komt voort uit iets wat je niet accepteert over jezelf en het leven. Je wil daar graag controle over houden of het niet aankijken, bij jezelf wegrennen. Je wil het grijpen of vermijden om jezelf te beschermen.

De oplossing

Je lost het op door je ogen te openen voor dit moment. De werkelijkheid gaat altijd over het hier en nu, zijn in het moment. Verhalen die je hebt gecreëerd in je hoofd gaan bijna altijd over toen en straks. Blijf je aan het piekeren dan wordt het lijden meestal groter. En jouw lijden kan reëel zijn nu, maar misschien ook overbodig en te stoppen als je daarvoor wilt kiezen.

Groei

Pijn is dus onvermijdelijk in het leven, daar kunnen we niet omheen. Het helpt ons groeien. Daaronder lijden is meestal onnodig. Identificeer jezelf niet met het lijden. Waarom zou je? Het houdt de deksel op de ketel van vreugdevolle zelfexpressie en levenslust. Daarom nodig ik je uit om een keuze te maken. Wil je vervallen in lijden of kies je voor vreugde en levenslust? 

Wat gaat schuil onder het lijden?

Gun jezelf eens de tijd en ruimte om te kijken naar wat eronder het lijden schuilgaat. Wat wil het je vertellen? Neem daarvoor een moment alleen en neem waar welke emotie eronder het lijden schuilgaat. Verandert het lijden bijvoorbeeld in frustratie, irritatie, verdriet, eenzaamheid of angst? Pluis het uit.

Zet bewuste stappen

De volgende stap is om het lijden te weigeren. Draag je kruis, vraag hulp, zet bewuste stappen maar weiger het lijden, want dan verlies je altijd. Lukt het niet en blijf je vastzitten in het lijden duik dan in je bed en wacht tot je morgen weer een nieuwe mogelijkheid ziet, maar leg je lijden nooit neer bij je kind of een ander.

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!

 Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.