15
feb

Is controleren op drugsgebruik zinvol?

 

In sommige situaties kan het testen van het drugsgebruik van je zoon of dochter zeker zinvol zijn. Vroege (h)erkenning kan een hoop ellende besparen en ook wantrouwen wegnemen. Maar er kunnen ook nadelen kleven aan het testen van drugs.

Wanneer is het testen van drugs zinvol? 

Wanneer er vermoedens of sterke aanwijzingen zijn dat je kind herhaaldelijk drugs gebruikt kan het in sommige situaties nuttig zijn om je kind te controleren. Bijvoorbeeld als deze vermoedens niet bespreekbaar zijn met je kind en elk gesprek vermeden wordt. Het vertrouwen loopt dan een behoorlijke deuk op. Een (multi)drugstest kan dan uitsluitsel geven over het drugsgebruik van je zoon of dochter.

Het kind kan van zijn kant ook het vertrouwen willen terugwinnen en daarom regelmatig een test laten uitvoeren door de ouders. Daarnaast kan het testen van drugs voor je kind een stok achter de deur zijn om niet meer te gebruiken. Dit werkt uiteraard alleen als je kind zelf wil stoppen met gebruiken.

Urine of speeksel test 

Om de aanwezigheid van drugs te testen, kun je drugtesten verkrijgen die urine of speeksel testen. Een urinetest heeft de voorkeur boven een speekseltest omdat het aantonen van het gebruik van drugs met een speekseltest wat lastiger is. Er zitten meer rest- en afvaldeeltjes van drugs in urine dan in speeksel. Drugs blijven een zekere tijd op te sporen in de urine. De periode van vaststellen verschilt van drug tot drug, per gebruikte dosis en per kind.

De nadelen

Het afnemen van een drugstest kan ook nadelen hebben. Je kind kan een verplichte afname als een motie van wantrouwen zien waardoor het vertrouwen tussen jullie verder zoekraakt. Een ander nadeel wat je kind kan ervaren is de inbreuk op zijn privacy als hij urine moet afgeven om de test uit te voeren. De zekerheid van het bewijs wat de test uitwijst weegt niet altijd op tegen de mogelijk negatieve gevolgen voor de onderlinge verstandhouding. Stel jezelf daarom vooraf altijd de vraag: “Wat levert het testen van mijn kind mij/ons op?”

Nadenken over de consequenties 

Bij het inzetten van een drugstest is het belangrijk om van te voren na te denken over de consequenties die je gaat opleggen wanneer je een gunstige of ongunstige uitslag hebt. Volgt er een beloning, een straf of wordt er geen gevolg aan gegeven? Ouders gaan er vaak vanuit dat als hun kind instemt met een drugstest, dat het resultaat gunstig zal zijn. Dat is de reden waarom ze geen antwoord of haalbaar beleid hebben uitgestippeld als blijkt dat de urine toch sporen van drugs bevat.

Terugval

Belangrijk om te weten als je je kind regelmatig gaat testen is dat er ruimte moet zijn voor een terugval. Je moet als het ware incalculeren dat er tussen een aantal gunstige controles ook wel eens een ongunstig resultaat zichtbaar zal worden. Als je kind weet dat een ongunstige uitslag van de drugstest ernstige gevolgen voor hem zal hebben dan zal hij proberen om eronderuit te komen, of het resultaat ontkennen. De kans is dan aanwezig dat je kind gaat sjoemelen met het testresultaat, waarmee het testen zinloos wordt. Als je kind de kans krijgt om zijn terugval te bespreken, zijn controles wel zinvol.

Ga in gesprek

Probeer, voor zover mogelijk, open en zonder oordeel het gesprek met je kind aan te gaan. Doe dit het liefst zowel voor als na de uitvoering van een drugstest. Mocht je willen weten wat je kunt doen wanneer blijkt dat je kind drugs heeft gebruikt of blijft gebruiken vraag dan hier een gratis en vrijblijvend gesprek aan.

Waar te verkrijgen

Drugstesten zijn verkrijgbaar op de website van Sanelco en geschikt voor particulier gebruik. Sanelco heeft verschillende drugstesten beschikbaar. Tevens  kunnen ze je ondersteuning bieden bij het kiezen van de juiste drugstest.

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.