14
dec

Drukte en stress

Onbewust kunnen de dagen, weken en maanden aan je voorbij vliegen. Werk, de kinderen, een wasje draaien, poetsen, de sportschool. Nog even op Facebook, je email checken en een serietje op Netflix kijken. Voor je het weet is er weer een dag voorbij. Zelfs de aan verslaving gerelateerde problemen met je zoon of dochter lijken “normaal” te worden, en op te gaan in de dagelijkse sleur.

Bezig, druk en gestrest

In onze drukke samenleving zijn we voornamelijk ‘bezig’, ‘druk’ en ‘gestrest’. En dit geldt zeker voor ouders van een kind met verslavingsproblematiek. Het zorgen dat je kind weer op het goede pad terecht komt, de to-do’s en afspraken die dat met zich meebrengt, overschaduwen waardevolle tijd voor jezelf. Meestal leef je zo gehaast dat je weinig gelegenheid hebt om te pauzeren en te reflecteren op je eigen gewoontes en gedrag. Het gevolg? Een soort dag-in-dag-uit-nare-energie overheerst je leven. Het is een sleur die je laat afvragen: “Waar is de tijd gebleven dat mijn leven nog leuk was?”

Grip krijgen

Gelukkig is er een simpele manier waardoor je meer grip kan krijgen op je tijd én je leven: zelfreflectie. Alleen hoe maak je hier tijd voor als je het gevoel hebt dat je niet eens tijd hebt om fatsoenlijk de was te strijken?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen:  “Ik heb geen tijd” is onzin. Als je nagaat dat we in Nederland gemiddeld heel veel uren op Social media en op Netflix doorbrengen, kan ik niet anders dan concluderen dat ‘te weinig tijd’ voor zelfreflectie, onzin is. Het is geen kwestie van tijd. Het is een kwestie van prioriteit.

Waardering

In mijn ogen is er één grote oorzaak waarom we het zo lastig vinden om zelfreflectie in te plannen in ons drukke en gestreste leven met een kind wat drugs gebruikt of dag en nacht zit te gamen. Volgens mij vinden we het vooral lastig om te kijken naar onze eigen gedragingen en gewoontes. Het is veel gemakkelijker om veel te doen en hard te werken, omdat we het idee hebben dat we hierom gewaardeerd worden. De “druk, druk, druk’ modus in stand te houden biedt ons de gelegenheid om te ontsnappen aan onze eigen onzekerheden en angsten en de verantwoordelijkheid voor ons leven in handen van een ander te leggen. Maar jouw kind is niet verantwoordelijk voor jouw geluk en plezier, dat ben je toch echt zelf.

En voor wie mij al wat langer volgt weet dat ik hiermee niet bedoel dat je de schuld bent aan de drugsproblemen van je kind, maar wel dat je zelf verantwoordelijk bent of jouw leven weer dragelijker wordt.

Neem de tijd voor jezelf

De cijfers liegen er niet om. Veel ouders van een kind met verslavingsproblematiek ervaren matige of een hoge mate van psychische klachten en verzuimen regelmatig bij het uitvoeren van hun werk of normale bezigheden. Pauzeren, geduld, rustig aan doen en de tijd nemen om naar jezelf te kijken, staan misschien niet op je prioriteitenlijstje, maar maken wel dat je in staat bent om je leven weer dragelijk te maken en de rust gaat vinden die je nodig hebt op dit moment.

Waarom is zelfreflectie zo goed voor ons?

Een aantal bewezen voordelen van zelfreflectie op een rijtje.

Zelfreflectie:

1.   Zelfreflectie geeft onze hersenen de kans om orde te scheppen in de chaos en inzicht te krijgen in onze eigen gewoontes en gedragingen. Het leert ons hoe we lessen kunnen trekken uit onze gedachtes en ervaringen en de overtuigingen die we daarover hebben.

2.   Zelfreflectie biedt je de mogelijkheid om deze lessen daadwerkelijk om te gaan zetten in gewoontes en gedragingen die voor meer plezier en rust zorgen in jouw situatie.

3.   Zelfreflectie maakt je positiever en zelfverzekerder

4.   Schrijven helpt je om op jezelf te reflecteren. Geen afleiding: jij, je gedachten en papier. Daarnaast is het opschrijven van je inzichten een grote plus. Wanneer je ’s ochtends tijd maakt voor zelfreflectie start je de dag met een schone lei, of maak je je hoofd leeg voor een goede nachtrust als je dit ‘s avonds doet.

Stap uit je comfortzone

Het lijkt bijna te simpel voor woorden dat zelfreflectie je enorm kan helpen. Toch is het zo: afstand nemen van alle prikkels en de tijd nemen voor zelfreflectie is een simpele en effectieve methode om uit je benarde situatie te stappen. Of wil je doorgaan zoals het nu gaat? Dat mag natuurlijk ook. Maar ik weet dat je daar niet wil zijn. Ik weet uit ervaring dat het hebben van een kind met verslavingsproblematiek, je leven behoorlijk zuur kan maken. Dus stap vandaag nog uit je comfortzone en probeer eens iets anders om je leven weer dragelijk te maken.

Dankbaarheid

Waarschijnlijk heb je al heel vaak stil gestaan bij wat er allemaal fout gaat op een dag. Sta vandaag eens stil bij waar je dankbaar voor bent. Dwing jezelf de focus te verleggen op positieve gebeurtenissen. Het maakt je een optimistischer persoon. Door jezelf deze vragen te stellen ben je bezig met verbetering van jullie situatie. Nadenken over wat er goed gaat en wat er beter kan, het motiveert je om in een andere energie te stappen. Je houdt jezelf scherp door je af te vragen wat je nét wat beter had kunnen doen. Dit is een perfecte vraag aan het einde van je dag.

Begin vandaag nog

Begin vandaag nog met reflecteren op jezelf en maak iedere dag 10 minuten vrij voor jezelf. Zeg eens eerlijk: wat is 10 minuten? Ik mag hopen dat je het jezelf waard vindt.  

Vragen om te reflecteren in de ochtend kunnen zijn:
“Wat gaat ervoor zorgen dat mijn dag plezierig zal zijn?”
“Wat kan ik vandaag doen om mijn blijheid aanzienlijk te vergroten? “
“Welke stap kan ik vandaag zetten om meer rust te ervaren?”
“Met welke energie wil ik vandaag de dag beginnen?“

Vragen die je jezelf in de avond kunt stellen:
“Waar ben ik op dit moment dankbaar voor?”
“Wat gaat er goed?”
“Wat kan beter?”
“Wat heb ik vandaag geleerd?”

Een vraag die je aan het einde van de week kunt stellen:
“Waar ga ik de komende tijd mee starten, mee stoppen en mee door?”

 

Een waardevol moment voor jezelf

Wanneer je dit doet, zal je merken dat je meer grip krijgt op je leven. Van meer innerlijke rust, naar een beter contact met jezelf en uiteindelijk ook met je kind. Een moment voor jezelf is zo waardevol. Het leert je doelgerichter en bewuster te leven. Ook al heeft je kind een verslaving of ernstige drugs problematiek. Lijkt het je wat om hiermee aan de slag te gaan en heb je hulp nodig, dan ben ik er voor je.  

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.