14
sep

Vanaf nu ga ik het anders doen

Vanaf nu ga ik het anders doen. “Ik geef mijn kind geen geld meer als hij in de financiële problemen komt.” “Ik laat me niet meer manipuleren door zijn of haar verslavingsgedrag.” “Als mijn kind zich niet aan de regels houdt in huis, dan moet hij maar voor zichzelf gaan zorgen.”

Je verlegt je grenzen

Toch gaat het de keer daarna weer mis. Omdat je doodsbang bent dat je kind nog meer in de problemen komt, verleg je je grenzen en los je het probleem voor één keer toch maar weer op. Maar dan ook echt niet meer. Je weet het zeker! Totdat het moment zich weer aandient…..

Machteloosheid

Weet je wat het lastige is met het stellen van grenzen? Uit machteloosheid roep je vaak iets wat je niet kunt waarmaken omdat je zelf nog niet toe bent aan die stap. Bijvoorbeeld: “Als jij je niet anders gaat gedragen dan zet ik je het huis uit.” Maar is dat reëel, ga je dat ook werkelijk doen? Of je grenzen zijn te vaag en vrijblijvend. “Je bent vandaag op tijd thuis!” Maar wat is op tijd? Mogelijk heeft je kind daar een andere invulling van dan jij.

Valkuilen

Een valkuil bij het stellen van grenzen is dat je vaak geneigd bent om de lat te hoog te leggen en daarmee niet kunt waarmaken wat je zegt. Bijvoorbeeld als je normaal alles voor je kind betaalt en nu ineens roept dat hij het zelf maar moet uitzoeken omdat het geld opmaakt wordt aan drugs, is deze stap mogelijk te groot en niet haalbaar. Het gevolg is dat je alweer bent afgehaakt voordat je goed en wel begonnen bent.

Stel je wil je kind niet meer helpen bij zijn financiële problemen. Is dat echt haalbaar? Of zijn er situaties dat je wel een financiële bijdrage wilt leveren? Bijvoorbeeld meebetalen aan het collegegeld zodat je kind kan studeren? Maak voor jezelf eens concreet een lijst met wat je wel en niet wilt bijdragen op financieel gebied. Misschien is beperkt bijdragen aan de financiële positie van je kind wel haalbaar en kun je daar tevreden mee zijn.

Maak je grenzen helder en concreet

Hoe duidelijker je in beeld hebt waar je behoeftes en grenzen liggen, hoe groter de kans dat je ze ook kunt hanteren.  Daarom is het handig om helder en concreet te maken wat je behoeftes zijn en wat je wilt gaan doen, waar en wanneer. Dat maakt het je veel makkelijker om je plannen ook echt te gaan uitvoeren. Zorg ervoor dat je grenzen binnen je eigen controle liggen. Dat betekent dat je zelf actief betrokken bent bij het stellen van je grenzen en geen gedragsverandering vraagt van je kind maar van jezelf.

Kom in actie

Welke stap kun jij vandaag zetten? Hoe zou het zijn als je begint met bijvoorbeeld geen extra zakgeld geven omdat je kind niet mee op stap kan met zijn vrienden omdat zijn geld op is en hij alleen thuis achterblijft? Of bijvoorbeeld ik geef mijn kind geen geld meer om shag/sigaretten te kopen. De kans dat het lukt is vele malen groter als je de stappen kleiner maakt. En van daaruit bouw je het uit. Dan ga je bijvoorbeeld het abonnement van de sportclub niet meer voor je rekening nemen. Zo zorg je ervoor dat je heel gemotiveerd blijft, en dat je echt nieuw gedrag kunt gaan aanleren.

Maak kleine stapjes

Het neerzetten en onderhouden van grenzen is een vaardigheid. Start met hele kleine stapjes en je zult verbaasd staan over de veranderingen die dat teweeg kan brengen. Denk maar eens even na: Waar ben ik over een jaar als ik iedere dag een kleine stap maak? Je zult zien dat als je eenmaal een eerste kleine stap hebt gezet, de stap erna al wat makkelijker zal gaan. Zo gaat de bal vanzelf rollen en voor je het weet ben je op volle kracht op weg naar jouw doel: het duidelijk stellen en vasthouden van je grenzen. Grenzen zijn essentieel voor een gezonde relatie en een gezond leven. Wil je hier meer over weten, dan weet je me te vinden.

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!

 



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.