14
jun

Mijn moederliefde is niet genoeg

Ik heb het niet begrepen, dringt tot me door. Ik heb het niet gekund, toen ik moeder werd. Mijn moederliefde was niet genoeg… 😢 Dit inzicht grijpt me letterlijk naar mijn keel. Het beneemt me mijn adem. Het is intens verdrietig om vast te stellen dat er iets mis is met de hechtingsband met mijn kinderen.

Een schuldgevoel overvalt me

Ondertussen probeer ik me te focussen op de leerkracht die de hechtingstheorie uitlegt. Het huilen staat me nader dan het lachen. De toekomstperspectieven voor iemand met een hechtingsprobleem, worden meer en meer duidelijk. Opstandig gedrag, agressie, een wankel zelfbeeld, verlies van invloed voor de ouders. Bam, het is alsof ze me met een klap in mijn gezicht slaat. Een enorm schuldgevoel overvalt me. Dit heb ik allemaal veroorzaakt????? Mijn schouders voelen loodzwaar. Schaamte neemt bezit van me.

Kan hechting hersteld worden?

De enige vraag waar ik antwoord op wil krijgen is: kan de hechting hersteld worden? Haar ontnuchterende antwoord is: bij kleine kinderen is herstellen heel goed mogelijk. Tenminste, dat is wat ik hoor. Gevangen in de paniek en het oordeel wat ik geveld heb over mezelf, kan ik niet goed horen wat er werkelijk gezegd wordt. Ik voel me steeds kleiner worden. “Wat heb ik mijn kinderen aangedaan?” Het doet me pijn dat ik geen tweede kans krijg. Zo verkeerd ben ik toch niet? Een intens gevoel van machteloosheid maakt zich meester van me. Ik wordt overvallen door schuldgevoelens. Mijn kritische stem maakt me een kopje kleiner.

Gelukkig komt de verlossing

De grootste drijfveer om deze module te gaan volgen is dat ik zelf niet goed gehecht ben, en mijn kinderen ook niet. Dolgraag wil ik begrijpen hoe dit gekomen is, en wat ik er eventueel aan kan doen om dit te herstellen. Tranen biggelen over mijn wangen tijdens de lessen. Om de herkenning. Om wat mijn kinderen tekort zijn gekomen. Om de uitdagingen waar ik niet alleen voor sta, maar de hele samenleving voor staat. En om de verlossing waar ik zolang op gewacht heb. In de laatste module leer ik hoe je de band met je kind kan herstellen. Ja, je leest het goed. Herstellen. De band met je kind.

Hoop doet leven

Schuld en schaamte nemen plaats voor een sprankel hoop. Het geeft me vertrouwen in de toekomst.  Het vuur in mij brand om de band met mijn kinderen te versterken. Feller dan ooit tevoren. Mijn wil was nooit sterker dan nu. Na het volgen van de hechtingstheorie, gebaseerd op het gedachtegoed van Gordon Neufeld,  neem ik me voor: “Ik ga niet meer voor minder. Wat er ook gebeurt, ik ga de band met mijn kinderen herstellen. Deze theorie geeft me handvatten waar ik mee verder kan.

Mijn weg

Jarenlang heb geknokt, gevochten, gehuild en overleefd. Ik werd overspoeld door machteloosheid, schuldgevoelens, schaamte, enorme spanningen en héél véél verdriet. Iedere “tegenslag” liet me twijfelen aan mezelf en het nut van al mijn inspanningen. Ik heb geworsteld met kritische oordelen over mezelf als moeder, maar ook over de verslaving en het gedrag van mijn kind. Bij momenten was ik volledig verlamd van angst. Maar ik ben ook gegroeid. Ik ken mezelf nu beter dan ooit. Laagje voor laagje heb ik mezelf afgepeld en kom ik dichterbij de kern. Verbinding en liefde geven me een tweede kans. En niet alleen met mijn hoofd, maar vooral ook met mijn hart. Het is nooit te laat! ❤️

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.