12
apr

De impact van een verslaving reikt ver

De impact van een verslaving reikt ver. Allereerst voor de verslaafde zelf. En ook voor de naasten. De grootse impact die de verslaving van mijn zoon op mij heeft gehad is het gevoel van machteloosheid, en de verwijdering tussen ons.   

De impact op zijn prestaties

Eén van de psychosociale gevolgen van de verslaving van mijn zoon die merkbaar werd in de tweede klas van de middelbare school, was de achteruitgang in cognitieve functies. Zowel zijn geestelijke prestaties, als het concentratie vermogen gingen hard achteruit tijdens die periode. Veelvuldig spijbelde hij van school en bijbaantje(s) en kwam geen enkele afspraak na. Hij lapte alle regels aan zijn laars. Op zijn vijftiende is hij definitief verwijderd van de HAVO, de voetbalclub en ontslagen bij de shoarmatent waar hij een weekend baantje had.

De impact op zijn lichaam

Een ander gevolg in de periode dat mijn zoon dagelijks drugs gebruikte was dat hij slecht luisterde naar zijn lichamelijke behoeften. Hij at nauwelijks, viel kilo’s af, sliep weinig en putte zijn lichaam totaal uit. Zijn leven bestond voornamelijk uit buiten hangen met zijn gebruikersvrienden, ritjes naar de coffeeshop, het eten van fastfood en in bed liggen om zijn roes uit te slapen.

De impact op zijn vrienden

Zijn voetbalvrienden en vrienden van de lagere school lieten hem in de steek. Ze wilde niks meer met hem te maken hebben omdat hij problematisch drugs gebruikte. Alleen zijn gebruikersvrienden bleven hem trouw. Zijn gedrag veranderde in negatieve zin. Van een vrolijke spontane jongen veranderde hij in een verbaal agressieve junk. Zowel verbaal als fysiek was hij ontzettend agressief. Hij had een kort lontje. Regelmatig zorgde hij voor een heleboel oproer en is hij betrokken geweest bij een aantal knokpartijen.

De financiële impact

Later heeft zijn drugsgebruik tot verschillende ongelukken geleid. Een weekend niet slapen vanwege het gebruik van speed zorgde op de zondagavond voor problemen. Zijn verslaving heeft alleen daarom al, flinke gevolgen gehad voor onze financieel situatie. Omdat wij als ouders bang waren dat hij zonder werk kwam te zitten, hebben wij hem een aantal keren geld geleend om een nieuwe auto te kopen omdat hij zijn huidige auto weer eens in de prak had gereden. Ook werden zijn autoverzekering en ziektekostenverzekering door ons betaald. We  waren bang voor de gevolgen die het zou kunnen hebben als hij onverzekerd rond zou rijden. Dat risico durfden we niet aan. Alsof dit nog niet genoeg was nam hij ook nog geld weg van zijn naasten om zichzelf te voorzien van drugs

De impact voor zijn werkgever

Door veelvuldig gebruik maakte mijn zoon sneller fouten, was hij vlug geïrriteerd en met grote regelmaat korte periodes ziek op zijn werk. Zijn verslaving was niet alleen een grote kostenpost voor zijn ouders, maar ook voor zijn werkgever. Uiteindelijk heeft frequent ziekteverzuim hem zijn baan gekost.

De impact op het gezin

De verslaving van mijn zoon heeft uiteindelijk tot een breuk geleid. Binnen ons gezin kon ik hem niet meer hanteren. Continu was er sprake van heftige conflicten. De sfeer was dramatisch. Mijn twee andere kinderen en ik gingen eraan onderdoor. Dat mocht niet gebeuren. Mijn hart vertelde mij dat ik hen moest beschermen voor de impact die de verslaving van mijn zoon op ons gezinsleven had. Hij kon niet langer bij ons wonen.

De impact van de buitenwereld

De verslaving van mijn zoon was voor de buitenwereld een bijna onzichtbaar probleem. Zeker omdat er nog zoveel taboe heerst op het hebben van een verslaving. Voor een burn-out of andere ziekte kunnen vrienden, familie en collega’s vaak wel begrip opbrengen. Maar wanneer ze horen dat mijn zoon dagelijks drugs gebruikte om zijn dag door te komen, tonen ze minder begrip. Het vergde veel moed voor ons om open kaart te spelen over de ziekte verslaving.

De impact van schuld en schaamte

Om open te kunnen zijn over de verslaving van mijn zoon heb ik mee eerst moeten ontdoen van de thema’s schuld en schaamte. Het vroegtijdig herkennen van de signalen, het bespreekbaar maken van het onderwerp en zo het taboe eraf krijgen lijkt voor mij de enige manier om verslaving binnen onze maatschappij terug te dringen. En daarin is nog een lange weg te gaan. Zolang er taboe heerst op verslaving, blijft het te lang en teveel onder de radar.

Een positieve draai

Uiteindelijk heeft de verslaving van mijn zoon een positieve draai gekregen in ons leven. De impact was en is groot, maar niet meer alleen negatief. Het heeft ervoor gezorgd dat mijn hele gezin heeft gewerkt aan persoonlijke ontwikkeling. Het heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf beter heb leren kennen. Het heeft ervoor gezorgd dat we weer in verbinding zijn met onszelf en elkaar. Het heeft ervoor gezorgd dat we het leven weer durven te leven.

Wil jij ook weer je leven gaan leven? Vraag dan hier het gratis E-book “Handreikingen voor ouders van een kind met een verslaving” aan. Met heel mijn hart gun ik jullie allebei een fijn leven. 

Gratis E-Book

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.