11
mei

Omgaan met een kind met een verslaving

Er zijn een aantal dingen die ouders van een kind met een verslaving moeten weten over verslaving. En misschien is niet leuk om te lezen, maar wel enorm belangrijk om te weten dat ook jij moet herstellen van de verslaving van je kind.

Verslaving is een progressieve ziekte

Verslaving is een ziekte, een chronische aandoening. In veel gevallen zorgt problematisch middelengebruik of een verslaving ervoor dat er in het leven van je kind een patroon ontstaat dat langzaam steeds verder uit de hand loopt. Als je kind vastzit in het patroon van verslaving of middelenmisbruik, dan wordt het gebruik steeds belangrijker. Het gaat er dan niet meer om of de drug lekker is, maar dat je kind niet meer kan stoppen met het innemen ervan. Het is heel goed mogelijk dat je kind écht tegen zijn zin gebruikt. Maar dat betekent niet dat hij niet gebruikt.

Je kind manipuleert

Het is als ouder heel goed om te beseffen dat iemand die verslaafd is niet altijd te peilen is. Ook je kind niet. Je denkt hem te kennen, maar je vergist je. Dwangmatige gebruikers zijn een meester in manipuleren. In de periodes dat je kind door het gebruik wordt meegesleept, kent hij zichzelf vaak niet meer. Hij gelooft de dingen die hij zegt, ook al weet hij in nuchtere toestand dat deze dingen helemaal niet waar zijn. Hij houdt een deel van zijn eigen ik voor jou én zichzelf verborgen. Je kind is zichzelf kwijtgeraakt en worstelt met het leven. Belangrijk om te onthouden: het liegen en manipuleren gaat niet over jou. Dat lijkt en voelt vaak zo omdat er dingen verdraaid worden, maar dit gedrag hoort bij het verslavingsgedrag. Niet bij je kind als persoon.

Je kind kan het niet alleen

Als ouder wil je niks liever dan dat je kind stopt met dwangmatig gebruik of gedrag. Het is goed om te weten dat je kind daar hulp bij nodig heeft. Zelf proberen met stoppen draait vaak op niets uit en zorgt snel voor een terugval. Je kind moet leren om zelf de verantwoordelijkheid over zijn leven en gedrag te nemen. Dit kan je kind niet alleen. Maar nog veel belangrijker: jij kan het niet doen voor je kind! Je kind leert zijn verantwoordelijkheden NIET dragen als jij het overneemt. Je kind moet zelf leren om hulp te vragen: bij professionals en ervaringsdeskundige die dit proces zelf hebben doorstaan. Zij weten als geen ander wat je kind moet doorstaan, wat de smoesjes zijn en hoe je kind tijdens actief gebruik anderen manipuleert. Zij kunnen je kind als geen ander confronteren met het verslavingsgedrag en alles wat daarbij hoort.

Je kind stopt met gebruiken

 Als je geen nieuw gedrag constateert, is er in bijna alle gevallen sprake van instandhouding van het verslavingsgedrag. Ook al gebruikt je kind geen middelen meer. Je kind kan bijvoorbeeld stoppen met het gebruik van drugs, maar overmatig gaan sporten of Netflixen. Het sporten (of Netflixen) wordt dan vervangen voor het middel en het verslavingsgedrag wordt in stand gehouden. Kinderen die écht een veranderslag maken in hun leven gaan anders om met dwangmatig gebruik en gedrag.

Terugval

Heeft je kind besloten om in behandeling te gaan? Schrik dan niet als er sprake is van een terugval. Terugval betekent niet dat de behandeling geen zin heeft. Vallen en opstaan hoort bij het proces omhoog, dat moet je incalculeren. Personen die in herstel van een verslaving zijn, ervaren vaak nog trek. We noemen dit ook wel ‘craving’ of ‘hunkering’. Ook in deze fase is het belangrijk dat je je kind niet helpt met het faciliteren van de verslaving. Verslaving is een dwangmatig patroon en het is belangrijk om dat patroon te doorbreken. Dat kost tijd. Gun je kind de tijd om het nieuwe patroon eigen te maken. Daar heb je vaak een lange adem voor nodig.

Stop met het faciliteren van de verslaving

Dat je de verslaving van je kind niet meer mag faciliteren zoals je in het verleden gedaan hebt, betekent dat ook jij oude patronen moet gaan doorbreken. Ook jij als ouder moet herstellen van de verslaving. Het is de bedoeling dat je weer terugkeert naar de persoon die je was voordat je kind verslaafd raakte. Vraag jezelf af: wat kan ik anders doen nu mijn kind in herstel is van zijn verslaving? Wat wil ik niet meer? Wat wil ik juist wel? Wat heb ik nodig om mijn grenzen aan te kunnen geven? Wat heb ik nodig om mijn eigen behoeftes aan te kunnen geven?

Een nieuwe wereld

Ben je beide in staat om te herstellen van oude dwangmatige patronen? Pas dan komen jullie in een nieuwe wereld. Een wereld waar jullie beide nog niet geweest zijn. Wil jij af van oude patronen en heb je daar hulp bij nodig? Dan is dit het moment. Wacht niet langer. Gun jezelf én je kind een nieuwe wereld.

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!

 



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.